İngiltere’nin kolonilerine ilişkin tutulan kayıtları içeren arşivlerinden Kıbrıs ile ilgili ilginç veriler ortaya çıktı.

Sözkonusu belgelerde, Kıbrıslı Rumların, Adanın Yunanistan’la birleşmesi arzusu, “makul olduğu ancak buna izin verilmesinin diğer kolonilerde de benzer isteklerin ortaya çıkmasına yol açabileceği” şeklinde değerlendirildi.

Simerini gazetesi, söz konusu belgelerde, 1957 tarihinde Kıbrıs’ta Sömürge Genel Sekreteri olan John Reddaway’in kaleme aldığı ve Kıbrıslı Rumların Yunanistan’la birleşme yani “ENOSİS” fikrinin “makul ancak kabul edilemez” olarak nitelendirildiği belgelerin de bulunduğunu yazdı.

Habere göre Reddaway, “İngiltere’nin stratejik ihtiyaçları bir kenara bırakılır ve Kıbrıslı Türklere yeterli garantiler sağlanırsa Kıbrıslı Rumların “Enosis” isteklerinin çok güçlü olduğunu” öne sürdü.

Reddaway, Kıbrıslı Rumların bu taleplerine göz yumulması durumunda  diğer sömürgelerde de bu yönde istekler olabileceğini savundu.

“KIBRISLI TÜRKLER ÇOĞUNLUKTAYDI” 

Reddaway ayrıca, “Kıbrıs’ın hiçbir zaman Yunanistan’a ait olmadığını, yönetim İngiliz’lere geçtiğinde adanın nüfusunun çoğunluğunun Kıbrıslı Türkler olduğunu ve Kıbrıs’ın coğrafik olarak Türkiye’ye ait olduğunu” notlarında belirtti.

(SB/ FEZ)