BOZAT: “İNSANCA YAŞAMAK TALEPLERİMİZ SUÇ İSE BU SUÇU İŞLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

“KATKI PAYI YÜZDE 8.5’DEN 10’A ÇIKARILSIN… ARADAKİ FARK SOSYAL GÜVENLİK BORÇLARINA AKTARILSIN”

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde başlattıkları süresiz grevin devam edeceğini yineleyerek, “Tek isteğimiz insanca yaşamak... Bu talebimiz suç ise biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz” dedi.

Yazılı açıklamasında, çalışanların yaşadığı sorunlar çözümlenmeden Bakanlar Kurulu’nun aldığı 60 gün grev erteleme kararını geçerli saymadıklarını ifade eden Bozat,  bu kararın ekinde yer alan “Emtia ve Hizmetler Emirnamesi”ni  ise “baskı ve tehdit” olarak kabullendiklerini kaydetti.

Bozat, sorunların erken bir zamanda çözümlenebilmesi için Belediyeler Birliği’ni önümüzdeki ay başlayacak 2013 bütçe görüşmeleri öncesinde hükümet ile görüşmeye çağırdı.

UBP hükümetinin 16 Ekim’de çıkardığı yasa gücünde kararnameyle borç batağında olan 16 belediyenin maaş dahi ödeyemeyecek duruma düşeceğini de vurgulayan Bozat, bu durumda Belediyeler Birliği’ne büyük görev düştüğünü  belirtti ve şunları kaydetti:

“Devletten aldıkları katkı payının yüzde 8.5’dan en az yüzde 10’a çıkarılması gerekir. Aradaki yüzde 1.5’lik kısmın Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçlarına aktarılması kalıcı çözüm olabilir. BES bu konuda ısrarcı olacak ve Belediyeler Birliği’ne hükümet  nezdinde destek olmaya hazırdır.

Bu sorunlar çözümlenmeden sendikamız Bakanlar Kurulu’nun grev erteleme kararını geçerli saymamaktadır. Bu karara ilaveten ekinde sunulan Emtia ve Hizmetler emirnamesinin 1957’den kalma Fasıl 175-A maddesinin de eklenmesini aşırı baskı ve tehdit olarak kabullenmektedir.

BES olarak, bugün üyelerimize aktardığımız yaşanan bu gelişmeleri şiddetle protesto edilmiş ve eyleme devam kararı desteklenmiştir.

Bu gelişmeler ışığında sendikamız Bakanlar Kurulu kararı ile 60 gün ertelenen kararın iptali için ara emri başvurusunu yapmıştır. Buna ilaveten Emtia ve Hizmetleri emirnamesinin iptali için de Anayasa Mahkemesi’ne dava dosyalanmıştır.”

Bozat, eylemde oldukları süre içerisinde Kaymakamlığın Lefkoşa’daki çöpleri toplatması için herhangi bir engel çıkarmayacaklarını da yineleyerek, Kaymakamlığı göreve davet etti.