Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanlarının maaşlarının zamanında ödenmesi, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının düzenli yapılması talebiyle sürdürdüğü eylemlerin sonlanması için çözüm arayışları çerçevesinde LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları Belediye Emekçileri Sendikası’na (BES) 3 maddelik öneri sundu.

BES, önerileri saat 13.00’te yönetim kurulu toplantısında değerlendirecek.

PERSONEL GİDERLERİNDE YÜZDE 25 TASARRUF

Bulutoğluları’nın imzasını taşıyan yazıda, belediyenin gelir-gider dengesinin sağlanması, fonksiyonel olarak çalışabilir duruma gelmesi ve çalışanların maaşlarının sosyal haklarını düzenli alabilmesi amacıyla LTB personel giderlerinde yüzde 25 tasarruf sağlanacağı belirtiliyor.

Bu amaçla uygulanacak 3 maddelik plan ise şöyle ifade ediliyor:

1. Aşağıdaki 3’üncü maddedeki tedbirler dikkate alınarak yüzde 25 tasarruf oranına ulaşılabilmesi için LTB Başkan ve Meclis Üyeleri gerekli tüm tedbirleri alacaktır.
2. LTB’nin borçlarının ve çalışanların eksik Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarıyla sosyal güvenlikten doğan hakları korunacak şekilde yeniden yapılandırmaya gidilecektir.
3. LTB personel yapısının Sayıştay Başkanlığı’nın intibak fazlası (194 memur) memur kadrolarındaki personele ilişkin raporları baz alınarak Ocak 2013 tarihinden itibaren Hükümet tarafından yapılacak düzenleme sonucunda 194 personelin devlet bünyesine aktarılması sağlanacaktır. (Hükümetin taahhüdü tarafların uzlaşısı halinde geçerli olacaktır.)

TOPLANTI KISA SÜRDÜ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın arabuluculuğuyla, Sendikalar Mukayyidi Kemal Can başkanlığında BES Başkanı Savaş Bozat ve LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları arasında yapılan toplantı 40 dakika sürdü.

BOZAT: “BES YÖNETİMİNDE DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Toplantının ardından açıklama yapan BES Başkanı Savaş Bozat, LTB Başkanı Bulutoğluları’nın 3 maddelik önerisini değerlendirmek için saat 13.00’te toplanacaklarını ve alacakları kararları yine bakanlık aracılığıyla karşı tarafa ileteceklerini söyledi.

“GÜVENSİZLİK VAR... BAKANLAR KURULU TEYİT EDECEK Mİ?”

Bozat, o noktada anlaşarak toplantıdan ayrıldığını kaydederek, “Herhangi bir yorum yapma ihtimali yoktur. Söylenenler doğruysa nasıl hayata geçecektir..! En büyük sıkıntı odur. Ortada bir güvensizlik var, 8 ay önce de yatırımlar için borçlanma yapılacak denmişti. Ziraat Bankası’ndan halledilecekmiş ama bunun sadece söylemde değil icraatta da olması lazım. Belediye meclisi toplanacak mı, Bakanlar Kurulu bunu teyit edecek mi? Bu sorulara kesin yanıt verilmedikten sonra biz eyleme kaldığımız yerden devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki haftaki süreçte çözeriz” dedi.

“UBP’Lİ ÜYELER DE İSTİFA ETTİ”

Savaş Bozat, bu konuların bakanlıkta tartışılmasının utanç verici bir olay olduğu görüşünü dile getirerek, şöyle konuştu:

“Anayasal hak olan konuları, sigorta ve ihtiyat sandığı konularını pazarlık edemeyiz, anayasal haktır. Maalesef bu noktadayız işte. Bu noktayı nasıl çözümleyeceğiz? Bunların çözümlenmesine de Cemal Başkan veya Çalışma Bakanı’nın karar vermesi değil, belediye meclisinin toplanması gerekir. Belediye meclisinde de muhalefet yok. Şu anda 12 UBP’li meclis üyesinin bir kısmı istifa etmiştir. Hatta biri 2 gün önce basına da yansıdı, Sayın Arif Aktaş, ‘sadece istifa gündemli toplantıya gelirim, ondan sonraki toplantıya katılmam’ mesajı da vermiştir. Yani bu söylemler ortada dururken bizim kesin yanıt vermemiz imkansız. Önce yapsınlar, uygulasınlar, daha sonra değerlendirmelerimizi paylaşırız.

“DETAY YOK... YAZMAKLA OLSAYDI...”

Şu anda soyut bir şeyler var, işin detayına inilmedi. Detay yok, nasıl olacak? Yazmakla olsaydı 8 ay önce de olurdu. Maaşı, sigortayı, ihtiyat sandığını tartışmaya gerek yok, anayasal haktır. Konu da zaten mahkemededir. Bakanlar Kurulu’nun aldığı bu karara karşı bir dava açılmıştır ama hala sonuçlanmamıştır. Durum bu haldeyken, bir değerlendirme, karar verme ihtiyacı, güvensizlikten dolayı şu anda doğmamıştır.”

BES Başkanı Bozat, eylemlerinin süreceğini de belirtti.

BULUTOĞULARI: “12 MECLİS ÜYESİ VE HÜKÜMETLE HAZIRLADIK”

LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları da basına açıklamasında, 12 meclis üyesi ve hükümet kanadıyla birlikte 15 gündür bu çalışmaları yaptıklarını kaydederek, “Fazla detay vermedik, detayları sendikayla birlikte ortaya çıkarmak istedik. Sendika değerlendirsin, ince detaya girilmesi gerekirse içerde anlattık, basına fazla yansıtmak istemedik. Onların da görüşleri, ekleyecekleri varsa katmak istedik. Olay budur, umarım bu işi çözeceğiz” dedi.

Yaptıkları çalışmanın 8 ay önce atılan imzalarda yer alan isteklerin tümünün yerine getirilebileceği bir formül olduğunu ifade eden Bulutoğluları, belediye meclisindeki 12 UBP’li üyenin bunları imzalamaya hazır olduğunu söyledi.

Gerek Ziraat Bankası’yla gerekse belediye meclisiyle yapılan görüşmelerle 15 gündür üzerinde çalıştıkları formülün BES’le birlikte yürürlüğe konulması için teklifte bulunduklarını kaydeden LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları, sendikanın görüşleriyle son hali verilecek planı hemen uygulamaya koymaya hazır olduklarını ifade etti.

Bulutoğluları, BES’in değerlendirmesinden sonra gerekirse yine görüşebileceklerini belirtti.

CAN: “ÇALIŞMA BARIŞI İÇİN ARABULUCULUK”

Sendikalar Mukayyidi Kemal Can ise, çalışma barışı için arabuluculuk yaptıklarını; belediye meclisinin kararının sendikaya bildirilmesi için görev aldıklarını; sendikanın görüşlerini bildirmesi sonrasında konu üzerinde mutabakata varılmasına çalışacaklarını söyledi.