ÇAVUŞOĞLU: “OLUŞTURULAN KURULLARIN YAPACAĞI ÇALIŞMAYLA KALKINMA PERFORMANSIMIZIN ARTMASI BEKLENİYOR”

20 İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC ekonomisinin kalkınmasını hızlandırmak ve gerekli koordinasyonu sağlamak amacıyla “Reel Sektör Danışma Kurulu”, “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu” ve “Ekonomik Koordinasyon Kurulu” oluşturulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, “Bu kurulların, KKTC ekonomisinin kalkınmasında üstlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceklerinden hiç şüphemiz yok. Bunların yapacağı çalışmayla kalkınma performansımızın artması bekleniyor. Dolayısıyla yatırımcıların birçok sorunu ve ekonomik konulardaki koordinasyon eksikliği tamamlanmış olacak. Ve KKTC’nin geleceği çok daha güzel olacak umuduyla bu kurullar çalışmaya başlayacak” dedi.

Nazım Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda ülke gündemine ilişkin konuları görüşüp, bakanlıklardan gelen önergeleri ele aldıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, ilk olarak, trafikte seyahati güvensiz hale gelen araçların Devlet Emlak Malzeme Dairesi tarafından teslim alınıp, onun yerine alınacak araçtan 3 bin TL’lik muafiyet öngören uygulamanın süresinin uzatıldığını söyledi.

Nazım Çavuşoğlu, “31 Ocak 2013 tarihine kadar aracını teslim edip, bu muafiyetini kullanamayan vatandaşlarımız için süre 31 Nisan 2013’e kadar uzatılmış ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan 3 bin TL’ye kadar bir indirim yapılması Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştır” dedi.

“ÖNEMLİ BİR TÜZÜK GEÇTİ”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Çavuşoğlu ayrıca bugünkü toplantıda ayrıca Ekolojik Etki Değerlendirme Tüzüğü’nün geçtiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Koruma altındaki bölgelerde bir yatırım yapılabilmesi için önce ilgili bakanlıktan çevre açısından onay alınacak ve daha sonra yatırıma başlanacaktır” dedi.

Çavuşoğlu, bundan sonra “koruma altındaki bölgelere zarar verildi mi, verilmedi mi” tartışmalarının ortadan kalkacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Koruma bölgeleri, Natura 2000 bölgesi ve benzer konularda uzun zamandır ülkemizde tartışma yapılmakta ve devletin bu koruma bölgelerini gelecek nesillere aktarmak için yeterince davranmadığı ya da davranamadığı yönünde birçok tartışma yapılmaktaydı. İlgili bakanlığımız bu konuların önüne geçebilmek ve miras olan alanların gelecek nesillere aktarılabilmesine fırsat tanıyabilmek, onları koruyabilmek adına ilk defa Çevre Yasası tahtında hazırladık bu tüzüğü.”

3 KURUL

Nazım Çavuşoğlu, 2013-2015 Ekonomik Programı çerçevesinde Başbakana karşı sorumlu olacak “Reel Sektör Danışma Kurulu”, “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu” ve “Ekonomik Koordinasyon Kurulu” oluşturulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Başbakan’ın başkanlık edeceği “Reel Sektör Danışma Kurulu”nun; Ticaret Odası, Sanayi Odası, Otelciler Birliği, YÖDAK ve Çiftçiler Birliği olmak üzere 5 reel sektör temsilcisi; Maliye Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı temsilcisi ve Başbakan tarafından atanacak 2 akademisyenden oluşacağını söyledi.

Çavuşoğlu, “Görevi, reel sektörün geliştirilmesi, bürokrasinin azaltılması, iş yapabilirliğin geliştirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunmak; kamu kurumlarının reel sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek vergi, harç ve benzeri düzenlemeleri inceleyip, önerilerde bulunmak olacak” dedi.

Nazım Çavuşoğlu, “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu”nun ise KKTC’deki yatırım ortamının iyileştirilmesi, uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve ekonominin rekabetçi bir yapıya kavuşabilmesi amacıyla kurulan KKTC Yatırımcı Danışma Konseyi’nin bir alt komitesi olarak faaliyet göstereceğini söyledi. Çavuşoğlu, koordinasyonu yürütecek kurulun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı başkanlığında DPÖ, YAGA, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Otelciler Birliği temsilcisinden oluşacağını belirtti.

Oluşturulan bir diğer kurulun da “Ekonomik Koordinasyon Kurulu” olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu kurulla, ekonomik alandaki bütünlük, uyum ve koordinasyonun oluşturulmasının amaçlandığını söyledi. Çavuşoğlu, kurulun ayrıca bakanlardan, müsteşarlar kurulundan, Reel Sektör Danışma Kurulu ve Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’ndan gelecek konuları görüşüp, karara bağlama ve Bakanlar Kurulu’na öneride bulunmak görevini yapacağını kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu, Başbakan’ın başkanlık edeceği “Ekonomik Koordinasyon Kurulu” nun Maliye Bakanı, Ekonomi ve Enerji Bakanı ve İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı’ndan oluşacağını ve görüşülecek konuyla ilgili bakanın da kurula davet edileceğini belirtti.

(FEZ/HÖ)