Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP/BG) Genel Sekreteri Kutlay Erk, “Kıb-Tek’in geleceğinin sürdürülebilir olması üzerine her türlü tartışmaya hazırız sadece gelecekteki mevcudiyetini tartışmaya hazır değiliz. Kurumun özelleştirilmemesi konusunda tavrımız çok net. Enerji arzı ve güvenliğini sağlamamız ve maliyetleri düşürüp kaliteyi yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

CTP/BG, toplumsal diyaloğu artırma adına sivil toplum örgütleri ve sendikalarla başlattığı görüşmeleri sürdürüyor.

Genel Sekreter Kutlay Erk, Örgüt Sekreteri Niyazi Düzgün ve Sivil Toplum Sorumlusu Ali Gülle dün El-Sen Genel Başkanı Çağlayan Cesurer ve Genel Sekreter Toprak Altay ile görüşerek sıkıntıları dinledi, önerileri aktardı.

Genel Merkez’de gerçekleşen toplantı yaklaşık iki saat sürdü. Toplantıda hükümetin Kıb-Tek konusunda attığı adımlar tartışıldı, alternatif enerji üretimleri üzerinde duruldu.

ERK: MALİYETİ DÜŞÜRÜP, KALİTEYİ ARTIRACAĞIZ

Genel Sekreter Kutlay Erk, ülkenin en kritik üretimini yapan kurumunun çalışanları olarak hem sosyal ve ekonomik hayata hem üyelerine ve halka karşı sorumluluğu büyük olan El-Sen’e karşı partinin ve hükümetin de büyük yükümlülükleri olduğunu vurguladı. Erk, hem empati yapılması hem de sinerji yaratılması gerektiğini belirterek, parti olarak Kıb-Tek’in özelleştirmesine karşı olduklarını ve bu tutumlarının da net olduğunu söyledi.

Erk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıb-Tek’in geleceğinin sürdürülebilir olması üzerine her türlü tartışmaya hazırız sadece gelecekteki mevcudiyetini tartışmaya hazır değiliz. Kurumun özelleştirilmemesi konusunda tavrımız çok net. Enerji arzı ve güvenliğini sağlamamız ve maliyetleri düşürüp kaliteyi yükseltmemiz gerekiyor. Talebin üzerinde enerji üretmemiz lazım. Bilimsel ve politik olarak sizden destek almaya ve size destek olmaya hazırız. Aynı sandaldayız batarsak da çıkarsak da beraber olacağız. Güvenli limanlar için birlikte yol almalıyız.”

Kıb-Tek’in özerk ve profesyonel yönetim kurulu olması için yıllar önce çalışma yapıldığını hatırlatan Erk, yirmi yıl önce kurumun yönetim kurulunda görev aldığını ve ülkede ilk elektrik kesintilerinin de kendileri döneminde yapıldığını hatta kesintilere cumhurbaşkanlığından başlandığını belirtti.

Siyasi otoritenin o dönemde dışlandığını ve kurumun profesyonelce yönetildiğini ifade eden Erk, görevden gidince arkasının gelmediğini kaydetti. Ülkede Enerji Kurulu ve Enerji Master Planı’na ihtiyaç olduğunu söyleyen Erk, bu olduğunda sürdürebilir köklü değişiklikler yapabileceğini vurguladı. CESURER: CTP DÖNEMİNDE KIB-TEK’LE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPILDI

El-Sen Genel Başkanı Çağlayan Cesurer ise Erk’in sözlerinin mutluluk yarattığını söyleyerek, “Biz duymak istediklerimizi duyduk” diyerek söze başladı. Bu kadar küçük bir ülkede enerji konusunun tartışılmaması, çözümlerin yıllar önce ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Cesurer, sorunun temelinde Kıb-Tek’in profesyonel yönetilmemesinin yattığını kaydetti.

Bugüne kadar yönetim kurulu üyelerinin Kıb-Tek’e çok şey kattığını ancak 2013’te üç kez başkan ve bakanlık değiştiğini söyleyen Cesurer, bunun sürekliliği etkileyen ve sorunun ötelenmesine neden olan başlıca etken olduğunu ifade etti.

Enerji ile ilgili 15-20 yıllık planlar yapılması gerektiğini belirten Cesurer, her gelen hükümetin farklı şeyler yapması sonucu sorunlar yaşandığını sürekliliğinin sağlanamadığını kaydetti. 2008 yılında CTP iktidardayken Kıb-Tek’le ilgili çok önemli yatırımlar yapıldığını hatırlatan Cesurer, 22 bin akıllı elektrikli sayacının da Kıb-Tek’e kazandırıldığını vurguladı. Hükümet değiştikten sonra sürecin sekteye uğradığını belirten sendika başkanı, “Biri yapar biri bozar pozisyonda olunca kurumlar bu sıkıntıyı yaşıyor” dedi.

Cesurer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer tahsilatı hayata geçiremezseniz mutlak suretle sorunlar yaşanır. Son dönemde borç 300 milyonun üzerindeydi. Şimdi iyi bir ivme kazanıldı. İlgili bakan ve yeni yönetim kurulu başkanı sayesinde kararlı uygulamalar devam etmeli. Zam gündeme geldiğinde tahsilatların yapılmasıyla maliyetlerin düşeceğini söylüyorduk. Nitekim sokak aydınlatma ücretleri son faturalarda düştü.

Hükümetin elinde sihirli değnek yok biliyoruz ama biz her konuda elimizi taşın altına koymaya hazırız.”

Tahsilat konusunda ilk kez ciddiyetle bir duruş olduğunu belirten Cesurer, borç yapılandırmalarında 120 ay takside karşı çıkmalarına rağmen sorunun kökten çözümü için bunun çok önemli olduğunu kaydetti.

Güneyle enerji hatlarının birleştirilmesini isteyen El-Sen Başkanı Cesurer, bunun sistemin emniyeti ve yatırımlar için zaman kazanılması adına da önemli olduğunu vurguladı. AKSA’nın yılda 165 kez devre dışı kaldığını

iddia eden Cesurer, Kıb-Tek’in teknik personel eksikliğinden de bahsetti.


HALKINSESİ