ÜNVERDİ: “BİR İNSANLIK GÖREVİ…”

Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, engelli vatandaşların hak ettikleri hayat şartlarına kavuşturulmasının hem sosyal devlet anlayışının bir gereği, hem de bir insanlık görevi olduğu söyledi.

Şerife Ünverdi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın her zaman engelli bireylere engelsiz bir yaşam sağlamak için katkı koymayı görev edindiğini belirtti. Ünverdi, bakanlığın, Çalışma Dairesi bünyesinde hizmet veren Özürlüler Birimi ve Sosyal Hizmetler Dairesi vasıtasıyla, engellilerin sorunlarını yakından takip ettiğini ve sıkıntılarına ortak olduğunu kaydetti.

Ünverdi, “2012 Ekim ayı itibarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Özel İstihdam Amirliği’nden  3786 engellimiz nakdi yardım almaktadır. Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesine bağlı olarak Girne, Mağusa ve Güneşköy’de hizmet veren 18 yaşüstü rehabilitasyon merkezlerimizden toplam 70 engelli gencimiz yararlanmaktadır” dedi.

Şerife Ünverdi’nin mesajı şöyle devam etti:

“Engellilerimizin günlük hayatta karşılaşmış oldukları en büyük problem ne yazık ki  sahip olunan ‘engeller’ değil; önyargıdır. Engellilerimizin yapabileceklerine, başarabileceklerine inanırsak; onlara gerekli imkanları sağlarsak, aşamayacakları hiçbir engel yoktur. Engelli çocuklarımızın ve gençlerimizin  eğitimden sanata spordan kültüre göstermiş olduğu başarılar, istedikleri her şeyi başarabileceklerinin de bir kanıtıdır.

Engellilerin, kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri ve çalışarak, üreterek, toplumsal hayatta uyumlu bir yaşam sürmeleri için rehberlik, rehabilitasyon ve sosyal hizmetlerin geliştirilmesi, engellilere yönelik eğitim ve sağlık hizmeti veren kuruluşların sayısının artırılması, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması  için Bakanlığımız çalışmalarına devam etmektedir.

Kendilerinden sonra engelli çocuklarına kimin bakacağı endişesini taşıyan ailelerimizin en büyük ihtiyacı olan, 24 saat kesintisiz hizmet veren yaşam evlerini hizmete açmak, bakanlığımızın hayata geçirmek istediği öncelikli projelerin başında gelmekte ve bu yönde başlatılan çalışmaların çok kısa bir süre içinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini güvence altına almak, engellilerimize çalışma ortamları oluşturmak, onların üretkenliklerinden faydalanmak, onların yaşamını kolaylaştırmak, hayattan kopmamalarını ve gündelik yaşamın içinde kendilerine bir yer edinmelerini sağlamak bizlerin temel  görevi olmalıdır.

Engellerin birlikte ve beraber aşılacağı düşüncesiyle, tüm engellilerimizi ve ailelerini sevgi ile kucaklar; her zaman yanlarında olduğumuzu bilmelerini isteriz.”

(FEZ/HÖ)