ESKİ ESERLER DAİRESİ BİR DİZİ ETKİNLİK DÜZENLEYECEK

MÜZE VE ÖREN YERLERİNE GİRİŞ YARIN ÜCRETSİZ

 Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, yarın başlayacak Dünya Müzeler Haftası dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenleyecek.

Daire, Uluslararası Müze Günü olan yarın ise daireye bağlı tüm müze ve ören yerlerine girişlerin ücretsiz olacağını bildirdi.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, 18-24 Mayıs Dünya Müzeler Haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, dünyada 1977 yılından beridir kutlanan 18 Mayıs Uluslararası Müze Günü’nün, KKTC’de de 1986 yılından itibaren 18-24 Mayıs tarihleri arasındaki hafta içerisinde “Müzeler Haftası” olarak ilan edildiğini ve bu kapsamda her yıl çeşitli etkinlikler düzenlendiğini kaydetti.

Azimli, KKTC’de Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı 29 Müze ve Ören Yeri bulunduğunu belirterek, Müzeler Haftası’nda gerçekleştirilecek etkinlikleri şöyle sıraladı:

“18 Mayıs tarihinde; Girne Kalesinde Heykeltraş Zehra Şonya ile ilkokul Öğrencilerine Yönelik Atölye Çalışması ve Sergisi, LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Konferans Salonunda saat 10.30’da Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi Çocuklara Hikayeler, Turist Rehberi Hasan Karlıtaş Rehberliğinde Güzelyurt arkeoloji ve Doğa Müzesi Tanıtımı, Lefke Avrupa Üniversitesi Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Öztürk Kölek yönetiminde Drama Etkinliği (Güzelyurt Arkeololji ve Doğa Müzesi).

22 Mayıs tarihinde; saat 18.30’da Bellapais Manastırı Sergi Salonunda Theophilos A. H. Mogabgab (1888 – 1965) Kıbrıs Fotoğraf Sergisi ile Müzecilik ve Eski Eserler ile ilgili konuşmalar, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli’nin konuşması, İbrahim Barış Sarıca’nın ‘Türkiye’de Müzecilik’ ve TC Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Arkeoloğu sunumu, Hatay Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin’nin ‘Yeni Hatay Müzesi’nin Yapım ve Teşhir Tanzimi’ ile ilgili sunumu, Restoratör Mustafa Cengiz Özduygulu’nun ‘Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarında Yapılan Konservasyon Örnekleri’ ile ilgili sunumu ve Dr. Hazar Kaba’nın ‘Soli’nin Altınla Taçlanmış Soyluları-Unutulmuş Bir Nekropol’den Yeni Bulgular’ ile ilgili sunumu.”