MESELELERİNİN MART AYINDAKİ AVRUPA BAKANLAR KOMİTESİ’NDE ELE ALINMASINI İSTİYORLAR

 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yaklaşık 30 Rum’un Türkiye aleyhine yaptığı başvuruyla ilgili yıllar önce verdiği hükmün, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Mart 2013’teki toplantısında görüşülmesi için başvuru sahibi Rumlar tarafından çaba harcanacağı haber verildi.

Politis “Aresti Ne Olacak?.. 30 Kıbrıslı Rum Başvurusu İçin Strazburg’a Mektup Yağmuru” başlıklı haberinde Rum malları konusunun, Aresti davası ve diğer 29 başvuru ile önümüzdeki mart ayında Avrupa Konseyi’nde yeniden gündeme getirileceğini yazdı.

Bu 30 başvurunun, Taşınmaz Mal Komisyonu çerçevesine dahil edilmeyen ve AİHM’in Türkiye aleyhine maddi tazminat hükmü verdiği başvurular olduğunu belirten gazete, davacı Rumların avukatlarının Bakanlar Komitesi’ne mektup göndererek, Türkiye’nin AİHM’in hükmettiği tazminatları ödememesi ve başvuru sahiplerine mallarını iade etmemesi (özellikle askeri bölgeler içerisindeki ve Maraş’taki mallar) ile artık ilgilenmeye başlamasını talep ettiğini belirtti.

Gazete bu davalar arasında AİHM’in 2007’de hükme bağladığı Miras Ksenidi Aresti davasının da bulunduğuna işaret ederek, Aresti’nin avukatı Ahilleas Dimitriadis’in Avrupa Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği mektuba yer verdi.

Habere göre Dimitriadis mektubunda, Avrupa Bakanlar Komitesi’nin tazminatlar konusunda 2010’da aldığı ve malının Aresti’ye iade edilmesini de kapsayan karara karşın Türkiye’nin yükümlülüğünü yerine getirmediğini savundu. Aresti’nin malının kapalı Maraş içerisinde bulunduğunu, bu yüzden Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Aresti meselesini ele alma yetkisi olmadığını yazan Dimitriadis “Aresti davası AİHM tarafından pilot dava olarak nitelenmişti. Buna karşın bu dava bir kenarda bırakıldı. Açıkça belirtilmelidir ki başvuru sahibi malına geri dönmek istiyor” dedi.

Strazburg’a gönderilen diğer 29 mektubun, 22 yıl önce yapılmış olmasına karşın bugüne kadar hükme bağlanmamış başvurular olduğuna işaret eden gazete, haberine şunları da ekledi:

“Türkiye; Avrupa Bakanlar Komitesi’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulmasının Türkiye’nin AİHM’in yaptığı tavsiyeye uyması ile eş anlamlı olduğunu kabul edene kadar, tazminatları ödemeyi reddediyor. Ancak meselenin Strazburg’ta tartışılması Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 4’üncü Hükümetlerarası Başvuru’yu buzdolabından çıkarması nedeniyle ‘dondu’ ”