Güncel

2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Görüşülüyor

 

 

 Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 3 milyar 421 milyon 632 bin 28 TL olarak öngörülen “2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nın bütünü üzerindeki görüşmelerini sürdürüyor.

 

2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesi sırasında Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın bütçeyi sunuş konuşmasının ardından tasarının bütünü üzerinde görüşmelere geçildi.

 

DENKTAŞ

 

Tasarının bütünü üzerindeki görüşmelerde ilk sözü alan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, bütçenin geneline bakıldığında mali disiplinden bahsedilemeyeceğini kaydetti.

 

Devlet borçlarının ödenmesi için bütçede kalem olmasını olumlu olarak niteleyen Denktaş, ödenmeye başlaması halinde faizlerin düşebileceğini söyledi.

 

Bütçede insanların hayat kalitesini yükseltici bir önlem olmadığı görüşünü dile getiren Denktaş, “Yine hikaye bir bütçeyle buradayız” dedi.

 

Denktaş, üretime dayalı büyümeden bahsedilirken Türkiye’den gelecek su için herhangi bir çalışma yapılmadığını ileri sürerek bu durumu eleştirdi.

 

Komite başkanının da bütçeye güvenmediği için oy vermeyeceğini açıkladığını ifade eden Denktaş, başkanın sözünde durmasını diledi.

 

 Denktaş, “Bütçe hiçbir şekilde güven arzetmiyor” diyerek, oylarının olumsuz olacağını söyledi.

 

ULUÇAY

 

CTP-BG Milletvekili, Komite Başkan Vekili Teberrüken Uluçay da, 2013 Bütçesi’nin ülkenin sıkıntılardan kurtulmasına yetmeyecek bir bütçe olduğunu ve fakirleşmeyi derinleştireceğini savundu.

 

2013 Bütçesi’nde piyasaları rahatlatacak bütçe öngörüsü olması gerekirken, bunun olmadığını belirten Uluçay, istikrar sağlanması adı altında yapılan bütçede, TC Yardım ve kredilerinin arttığının görüldüğünü, bu nedenle “istikrar” iddialarının  fos olduğunu iddia etti.

 

Mahalli gelirlerde artış bulunduğunu, ancak bunun enflasyonla karşılaştırıldığında fazla bir şey olmadığının görüldüğü görüşünü dile getiren Uluçay, bütçe kalemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

Personel giderleri ve cari harcamaların 2013’de yüzde 7 artışlı olduğunu belirten Uluçay, bu iki kalemin toplam giderin yüzde 75’ini oluşturduğunu söyledi.

 

Mal ve hizmet alım giderlerinin yüzde 10 arttığına da dikkat çeken Uluçay, mahalli gelirlerde yüzde 3.39’luk artış olduğunu ve bunda zorlanıldığını, bu nedenle de kolaya kaçılıp Fiyat İstikrar Fonu’nda artışa gidilmekte olduğunu söyledi.

 

Uluçay, Fiyat İstikrar Fonu’nda 2013 öngörüsü de dikkate alındığında 4 yılda yüzde 111’lik artış olduğunu iddia etti.

 

Dolaylı vergilere sürekli bir yüklenme olduğuna işaret eden Uluçay, istikrar ve gelirlerin artırılmasından bahsedilirken TC yardım ve kredilerinin de artırılmak zorunda kaldığını belirtti.

 

Uluçay, TC Yardım ve kredilerine bakıldığında 2009’a geri dönüldüğünün göstergesi olduğunu iddia etti.

 

Bu bütçeyle 2013’ün pek parlak bir yıl görüntüsü vermeyeceğini ifade eden Uluçay, bugün itibarıyla devletten çıkan çek sayısında artış olduğunu ve 3000-3500 civarında devlete ek yük getirildiğini iddia etti.

 

Belediyelere yapılması öngörülen yardımın enflasyonun altında olduğunu savunan Uluçay, kurumlar vergisinde de düşüş olduğunu ve bunun ekonomik durum açısından gösterge olduğunu söyledi.

 

Özelleştirme Yasası’yla ilgili davanın devam ettiği süreçte hükümetin özelleştirmeler yaptığını, sonuçta Anayasa Mahkemesi de oyçokluğu ile yasayı anayasaya aykırı bulmadığını anlatan Uluçay, ancak buna rağmen tartışmaların sürdüğünü ifade etti.

 

Uluçay, Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesi sözleşmesindeki bazı maddelere de dikkat çekerek, bunların düzeltilmemesi halinde ileride sorun çıkabileceğine dikkat çekti.

 

Gelir vergisindeki öngörüye de dikkat çeken Uluçay, gelir vergisindeki artışın Fiyat İstikrar Fonu’nun çok gerisinde olduğunu kaydetti.

 

Uluçay, 2013 hedeflerine ulaşmanın çok uzak göründüğünü, bugün atılan adımların 10-15 yıl sonra ülkeyi yönetecek olan gençlere köstek olacağını söyledi.

 

Uluçay’ın konuşmasının ardından söz alan Afet Özcafer, Hükümetlerin ve bütçenin sürdürülebilir olması ve  halk için olması gerektiğini anlattı.

 

Sadece bütçe eleştirisi değil öneriler de getirilmesi gerektiğini kaydeden Özcafer, hükümetlerin icraatlarının sürdürülebilir olması gerektiğini yineledi.

 

Geçmiş hükümet döneminde 6 bine yakım istihdam yaratıldığını ve bunun ülkeye katkı sağlamadığını kaydeden Özcafer, yanlışların da dikkate alınarak eleştiriler yapılmasını istedi.

 

Özcafer konuşmasının ardından komite çalışmaların bir saat ara verdi.