Müftü Ziyai ve Sir Münir’den Murat Hakkı’ya, dedelerden toruna!

Müftü Ziyai ve Sir Münir, AİHM’de bazı Rumların avukatlığını yapan, Av. Murat Metin Hakkı’nın 2.ve 3. Kuşak dedeleridir. Dedelerden torunlara sadece mülk mirası kalmıyor...

1900’lü yıllarda Kıbrıs Türk Toplumu içinde önemli bir dini kişilik olan basmacılar şeyhi Hacı Mustafa Ağa’nın oğlu Ziyai Efendi, 1912’de müftü olmuştu.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında 1918’de Paris Barış Konferansı toplanınca Rumlar bu Konferansa ENOSİS isteklerini iletir.

Kıbrıs Türkleri de Müftü başkanlığında “Meclis-i Milli” adlı bir Kongre toplar ve ENOSİS’e karşı olduğumuzu ilan eder. Müftü başkanlığında bir heyeti de Paris Barış Konferansına göndermeyi kararlaştırır.

İddiaya göre İngiltere Müftü’ye gitmemelerini telkin eder. Müftü de “hükümet izin vermedi” diyerek Paris’e gitmez.

1923’de Lozan konferansı toplanınca, Konferansa göndermek üzere “Ada Türkleri Türkiye’ye bağlanmak istiyor” temalı bir dilekçe imzaya açılır, binlerce imza toplanır.

Yine iddiaya göre müftü Ziyai Efendi, oğlu Faiz Bey’in yüzbaşı yapılması karşılığında bu dilekçeyi sömürge yönetimine vererek yok edilmesini sağlar.

Tesadüf ya, bir süre sonra diğer oğlu Fuad Bey de yargıçlığa atanır!!

1925’de İngilizci Evkaf Murahhası Musa İrfan Bey ölünce Müftü Ziyai Efendi, İngilizlerle kurduğu iyi ilişkiyi değerlendirerek kardeşi Cemal Efendi’nin oğlu ve aynı zamanda kendi damadı olan Mehmet Münir Bey’in Evkaf Murahhaslığına atanmasını sağlar…

İşte Evkaf mallarının sömürge yönetimi, Rumlar ve İngilizciler tarafından yağmalanmasının doruğa çıktığı dönem bu dönemdir.

Bu dönemde sadece Evkaf mülkleri yağmalanmaz, Kıbrıs Türk Toplumu içinde büyük bir hızla gelişen Kemalist Harekete ve Atatürkçülere karşı da büyük bir jurnalleme ve baskı operasyonu başlar.

Atatürkçü Mehmet Necati Özkan, Baflı Said Hoca ve rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanımız Denktaş’ın babası Hakim Raif Bey, Gazeteci Remzi Okan… “Kemalistler” diye nitelenerek İngilizce jurnallenir.

Bu jurnalleme ve baskıları yapanlar İngilizci Evkaf Murahhası Mehmet Münir Bey ve oğullarıdır.

İngiliz sömürge yönetimi bu hizmetlerine karşılık Münir beyi 1928’de kralla görüştürür, 1931’de ona “OBE” (Order of British Empire) unvanı verir.

1937’de onu Britanya kralı 6. George’un taç giyme törenine davet eder.

1939’da ona “C. B. E” ünvanı, 1974’de ise “ Sir” (Knight Bachelor of the British Empire) unvanı verir ve artık “Sir Münir” olarak anılmaya başlar.

İngiliz sömürge yönetiminin uşağı Sir Münir, Türk Toplumunun tüm tepkisine karşın 1925’den 1947’ye kadar tam 22 yıl Evkafın başında tutuldu, bu arada Kavanin Meclisi, Meşveret Meclisi, İcraat Meclisi üyelikleri ile birlikte Türk Toplumu ile ilgili 11 ayrı komisyona atandı.

Sömürgeler Bakanlığı arşivinde ondan “Münir bey yüzde yüz İngiliz yanlısıdır, İngiliz Hükümetine iyi bir hizmet görmektedir “ diye söz edilmektedir.

Müftü Ziyai ve Sir Münir, Maraş’ta Evkaf mülklerini gasp eden Rum işadamı Lordos’un avukatı olarak Türkiye’yi dava eden, AİHM’de bazı Rumların avukatlığını yapan, Vakıfların Maraş’ta hiçbir hakkı olmadığını iddia eden Av. Murat Metin Hakkı’nın 2.ve 3. Kuşak dedeleridir.

Dedelerden torunlara sadece mülk mirası kalmıyor…

Halka, Anavatana, milli çıkarlara bağlılık veya karşıtlık da ırsidir…