GENEL KURUL GÜNDEMİNDEKİ TASARILARI GÖRÜŞTÜ

Lefkoşa, 12 Ekim 15 : Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı sona erdi.

Meclis Genel Kurul’u bugün ilk olarak Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı’nı görüştü.

TATAR

Tasarı hakkında ilk sözü alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, memlekette hayat pahalılığının kalktığını, insanların alım gücünün yüzde 15 oranında düştüğünü belirtti.

Maliye Bakanı’nın meclis toplantısında olmamasını eleştiren Tatar, insanların fakirleştiğini savundu.

İnsanların reform hükümetinden beklentileri olduğuna işaret eden Tatar, hayat pahalılığının anayasal bir hak olduğunu vurguladı.

Ekonomik programın da bir an önce ele alınması gerektiğine dikkat çeken Tatar, ülkede buna göre güven ve istikrarın sağlanması gerektiğini kaydetti.

Tarat, bunun 2016 bütçesinin belirlenmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu da, eskiden muhalefetin biraz abartarak sorunları ele aldığını ancak şimdi parti içi muhalefet nedeniyle olayların abartılarak gündeme geldiğini söyledi.

Yüzde 15’lerde bir hayat pahalılığı olmadığını vurgulayan Kalyoncu, geçmiş hükümetler dönemindeki hayat pahalılığı ölçme uygulamasının hala uygulanmaya devam ettiğini kaydetti.

Dövizdeki artışın ancak Ocak ayı gibi yansıyabileceğini ifade eden Başbakan Kalyoncu, Tatar’ın konuşmasının yerine gitmediğini söyledi.

ÖZGÜR

CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür de, tasarıya ilişkin açıklama yaparak, tasarının dar gelirli ailelerin alım gücünün artırılması amacıyla hazırlandığını kaydetti.

Özgür, kamu çalışanları arasında da ciddi adaletsizlikler olduğunu, iş barışı ve sosyal adalet duygusu ile ilgili problemler yaşandığını, kamunun verimliliğini etkilediğini bu nedenle sorunlar yaşattığını kaydetti.

Söz konusu adaletsizliği ortadan kaldırmak, sosyal adalet duyusunun yeniden kazanılması ve kamudaki verimliliğin arttırılması amacıyla yeni bir uygulama getirildiğini belirten Özgür, bu uygulamanın ek bir mükellefiyet getirmediğini sadece ardaki farkın kapatılması amacıyla yapıldığını kaydetti.

Hayat pahalılığı konusunda 2014 yılında çok negatif eleştiriler aldıklarını ifade eden Özgür, daha sonra 2015 yılında uygulamada değişikliğe gittiklerini anımsattı.

Dövizdeki sıkıntı nedeniyle herkesin alım gücünün düştüğünü vurgulayan Özgür, 2016 yılında hayat pahalılığının askıya alınmaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Özgür, sosyal dengeyi bozmamak adına, iki barem tablosu arasında bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

DENKTAŞ

DP –UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, komitelerde yer alamayıp, düşüncelerini orada aktarmayanların, mecliste konuşmamaları gerektiğini söyledi.

Maliye Bakanı’nın mecliste olmamasını eleştiren Denktaş, Maliye ile ilgili yasalar olduğunda bakanın mecliste olması gerektiğini vurguladı.

Su yönetimi ve işletmesi konusuna değinen Denktaş, kaymakamlıkların her talep edene su kuyusu izni verdiğini ve bu kuyuların yüksek fiyatlara satıldığını savundu. Durumu eleştiren Denktaş, bu konuda çok büyük bir zafiyet içinde olunduğunu kaydetti. Denktaş, su kuyusu konusunda yapılanlarla, işletme konusunda sıkıntı yaratmanın birbiri ile bağdaşmadığını söyledi.

ÇAKICI

Denktaş’tan sonra söz alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, Temmuz ayındaki uygulamanın bugün yasa olarak geçirildiğini ve bu anlamda bir şey değişmediğini belirterek, hayat pahalılığının sulandırıldığını savundu.

Çakıcı, geçmiş UBP hükümet dönemleri nedeniyle bugün bu noktaya gelindiğini ileri sürerek, gelirlerle giderlerin birbirini tutmadığını, gelirlerin çoğunun maaş ve diğer ödeneklere gittiğini savundu.

Konuşmasında 2004 yılından sonra ekonomide artış yaşandığını anımsatan Çakıcı, ancak bu ekonomik gelişmelerin iyi değerlendirilmediğini ve halkın şu anda alım gücünün düştüğünü belirterek yapılan artışın halkın alım gücünü artırmadığını vurguladı.

SOYER

CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabir Soyer de, hayat pahalılığı uygulamasının bir hak olduğunun söylendiğine değinerek, bu uygulamanın 2002 yılında gerçekleştiğini anımsattı. Uygulama öncesi ve sonrası hakkında bilgi veren Soyer, bugünkü yapı içinde ekonomik sıkıntılar olduğunu belirterek, hayat pahalılığının günün şartlarına uygun olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

KALYONCU

Yeniden söz alan Başbakan Ömer Kalyoncu, dövizdeki artışın bazı mal gruplarına yansımadığını ifade ederek, hayat pahalılığının fiyatlarda meydana gelen yükselişle ortaya çıkan bir olgu olduğunu kaydetti.

Dövizdeki artışın, okul paraları, dövizle borcu olan ve kira ödeyenler için sıkıntı olduğunu ifade eden Kalyoncu, dolayısıyla hayat pahalılığı konusunda ciddi bir atış yaşanmadığını kaydetti.

Bugün mecliste yapılan tartışmaların gerçekçi olmadığını, şaşırtmacalı olduğunu belirten Başbakan Kalyoncu, kendilerinin dar gelirlileri korumak adına bazı tedbirler aldıklarını söyledi.

Vergi konularına da değinen Başbakan Kalyoncu, esas olanın kazançtan alının vergiler olduğunu ve hükümet olarak buna dikkat ettiklerini söyledi.
Başbakan Kalyoncu, “Ekonomi güllük gülistanlık değildir. Hem tarımda hem de diğer konularda reform uygulamaları yapılması lazım. Bu yıl bunun üzerinde çalışacağız” dedi.

Başbakan Kalyoncu’nun konuşması sonrasında tasarının madde madde görüşülmesine geçilerek, yasa tasarısının ikinci görüşmesi tamamlandı. Tasarının ivediliği olmaması nedeniyle, üçüncü görüşmesi bir sonraki görüşmeye kaldı.

ÖĞRETMENLER (DEĞİŞİKLİK NO:2) YASA TASARISI

Daha sonra Öğretmenler (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı ele alındı.

Komite başkanı Birikim Özgür’ün komite raporunu okuması ardından, tasarı madde madde görüşülerek, ikinci görüşmesi tamamlandı.

Tasarının ivediliği olmadığı için üçüncü görüşmesi bir sonraki birleşimde ele alınacak.

GÜVENLİK KAMU GÖREVLİLERİ

Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı’nın ele alındığı Meclis toplantısında, komite başkanı Birikim Özgür tasarı üzerine hazırlanan raporu okudu.

Tasarı daha sonra madde madde görüşülerek, ikinci görüşmesi tamamlandı. Tasarının ivediliği olmaması nedeniyle, üçüncü görüşmesi bir sonraki görüşmeye kaldı.

KAMU GÖREVLİLERİ

Meclis toplantısında daha sonra Kamu Görevlileri (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.

Komite başkanı Birikim Özgür tasarı üzerine hazırlanan raporu okudu. Tasarı daha sonra madde madde görüşülerek, ikinci görüşmesi tamamlandı.

Tasarının ivediliği olmaması nedeniyle, üçüncü görüşmesi bir sonraki görüşmeye kaldı.

AÖA

Meclis Genel Kurul toplantısında daha sonra, Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.

Tasarı üzerinde hazırlanan rapor, komite başkanı Birikim Özgür tarafından okundu.

Tasarı daha sonra madde madde görüşülerek, Tasarının ivediliği olmaması nedeniyle, üçüncü görüşmesi bir sonraki görüşmeye kaldı.

DİLEKÇE VE OMBUDSMAN KOMİTESİ CETVELİ

Meclis Genel Kurul toplantısında, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi başkanı Fazilet Özdenefe, komitenin 25 Mayıs 2015 tarihinde yapmış olduğu toplantıda aldığı kararları gösteren cetveli okudu.

Özdenefe kararları okumasının ardından, ülkede hem çalışanlar hem de halkın daha iyi hizmet alması için Meclis Genel Kurulu’nda yeni reform niteliğinde bir kamu yasasının onaylanması temennisinde bulundu.

GÜNDÜZ

Özdenefe’den sonra söz alan DP-UG Güzelyurt Milletvekili Meneteş Gündüz, dilekçe komitesine gelen dilekçelerin dikkate alınıp ilgilenilmesi gerektiğini söyledi.

Gündüz, özellikle kendisinin bir dilekçe ile ilgilendiğini belirterek, denizlerdeki motorlar, sürat tekneleri ve jetskilerin bilinçli kullanılmasının önemli olduğunu, aksi halde tehlike arz ettiğini kaydetti.

Gündüz, ona göre ehliyet verilmesi gerektiğini belirerek, konunun hukuksal boyutu olduğuna dikkat çekti.

Gündüz’ün konuşmasının ardından Meclis Genel Kurul’unun bugünkü birleşimi tamamlandı.

Bir sonraki birleşim, 15 Ekim Perşembe günü saat 10.00’da yapılacak.

(TUĞ/ŞEB)