Türkiye'de yabancıya konut satışını uzatan ‘asker izni’ ortadan kalkıyor. TC Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve TC Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, tüm askeri yasak ve güvenlik bölgeleri tapu planlarına işlenecek. Böylece askerin izin verdiği alanlar belirlenip, her satışta askere sorulmayacak.

Tapu kayıtları çıkarılıyor

TC Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve TC Genelkurmay Başkanlığı, yabancılara mülk ediniminde ilk görüşü alınacak askeri makamlardan çıkacak iznin süresinin kısaltılması için bir çalışma yapıyor. Yapılan çalışmaya göre, Türkiye genelindeki tüm askeri yasak ve güvenlik bölgeleri ile kanun çerçevesindeki bölgeler belirlenecek. Ardından bu bölgeler tapu planlarına pafta pafta işlenecek. Böylece askerin yabancının mülk edinebilmesi için izin verdiği ve vermediği alanlar tamamen belirlenmiş olacak.


Araplar ve Kıbrıslılar da eylülü bekliyor


İstanbul’a olan ilgileri gün geçtikçe artan Arap turistler, bu yasa kapsamında ev sahibi konumuna da geçiyor. İstanbul’u gezmek için geldikleri esnada konut almak için de harekete geçen Arap turistler, tapu işlemlerini yapmak için eylül ayını bekliyor.Öte yandan İstanbul'da yaşayan bir çok Kıbrıslı Türk'ün de Eylül ayını beklediği belirtiliyor. Boğaz hattında yalıları ve şehir içinde de lüks sitelere yönelen Araplar ve İstanbul'un bazı semtinden ev almak isteyen Kıbrıslı Türkler de evlerini seçerken, bürokratik işlemler nedeniyle eylül ayını beklemeyi tercih etti.


En çok gayrimenkul Almanlarda

-TAPU ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre yabancıların Türkiye’de 113 bin 77 taşınmazı bulunuyor. 
-Bu taşınmazlar 84 milyon 153 bin metrekarelik alanı oluşturuyor. 
-Türkiye’de 27 bin 620 Alman vatandaşının 36 bin 269 taşınmazı bulunuyor. Taşınmaz sayısı açısından Almanya ilk sırada yer alıyor.
-Kişi sayısında da İngiltere ilk sırada bulunuyor. 35 bin 825 İngiliz’in 25 bin 291 taşınmazı bulunuyor.


Mütekabiliyet ne getirdi


-183 ülke vatandaşı Türkiye’den gayrimenkul alabilecek. 
-Suriye ve Ermenistan ile Kuzey Kore’ye hiçbir şekilde mülk satışı yapılmayacak. 
-Yunanistan, sınır ve sahil illerinden mülk edinemeyecek. 
-Türkiye’nin sınır komşuları da sınır illerinden gayrimenkul alamayacak.
-KKTC vatandaşları bu düzenlemeyle Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanacak.