Güncel

İTÜ- KKTC Rektörü Prof. Ercan Kahya Basın Toplantısı Düzenledi

GAZİMAĞUSA KAMPÜSÜ 2018 YILINDA TAMAMIYLA BİTMİŞ OLACAK, YENİERENKÖY KAMPÜSÜ’NÜN İSE 2020 YILINDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

TÜM KAMPÜSLER TAMAMLANDIĞINDA ÖĞRENCİ KAPASİTESİ 6-7 BİN CİVARINDA OLACAK

PROF. KAHYA:” PASTADAN PAY ALMAYA DEĞİL PASTAYI BÜYÜTMEYE GELDİK”

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ; (İLK YARARLANANLAR KIBRISLILAR OLMAK ÜZERE) KIBRIS MERKEZLİ  BÖLGEYE YÖNELİK TOPLUMUN İHTİYACI OLAN  HERŞEYİ GÖZLEMEK, DÜŞÜNMEK ANALİZ ETMEK  VE BİRKAÇ TEKNİK ALANDA İLERLEMEK”

“VİZYONUMUZ; KKTC’NİN SANAT VE KÜLTÜRÜNE  KATKI SAĞLAMAK”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya,  üniversitenin Gazimağusa Kampüsü’nün temelini yıl ortasına kadar atıp,  2017 akademik yılına kadar temel binaları bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Gazimağusa Kampüsü’nün tamamını  2018 yılında bitirmeyi amaçladıklarını kaydeden Kahya, daha büyük bir kompleks içeren Yenierenköy Kampüsü’nün ise temelini 2017 yılı ortalarında atıp 2020 yılına kadar tamamlamayı amaçladıklarını  ifade etti.

2012 yılında Gazimağusa’da eski hastanenin bulunduğu bölgede Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Deniz Ulaştırma İşletmeciliği Mühendisliği ve Yabancı Dil Hazırlık Okulu ile eğitime başlayan İTÜ KKTC Yerleşkesi’nde şu anda yaklaşık 250 öğrenci eğitim görüyor.

Kampüslerin aradan geçen zamanda bitirilememesi nedeniyle öğrenciler, İngilizce Hazırlık Okulu’nu tamamladıktan sonra eğitimlerine İTÜ’nün İstanbul Kampüsü’nde devam ediyorlar.

İTÜ’nün butik tarzda inşa edilecek Gazimağusa Kampüsü’nde Konservatuar ve Mimarlık Fakülteleri bölümleri, sanat galerileri ve spor alanları oluşturulacak.

Yenierenköy’de ise limanı ve kıyısıyla birlikte denizcilik fakültesi ve mühendislik fakültesi olacak. Uluslararası kullanıma açılması planlanan kongre merkezi inşa edilecek, ayrıca Doğal Gaz ve Petrol Mühendisliği de kurulması planlana bölümler arasında.

İTÜ-KKTC ayrıca Karpaz bölgesinde yenilenebilir enerji üzerine araştırmalar yapmayı da hedefliyor.

İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Gazimağusa’da görev yapan basın mensuplarıyla rektörlükte kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.

Kahya, basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarken, İTÜ olarak KKTC’deki projeleri ve projelerin gecikme nedenleri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

“TEK AMACIMIZ KKTC’YE KATKI”

İTÜ- KKTC Yerleşkesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, İTÜ olarak KKTC’de Kampüs açmaktaki tek amaçlarının, misyon ve vizyonlarına uygun olarak eğitim ve araştırma yapmak, sosyal nitelikli ve hayal edilen projeleri gerçekleştirerek, KKTC halkına fayda sağlamak olduğunu ifade etti.

Kahya, öncelikli hedeflerinin ilk yararlananlar Kıbrıs Türk halkı olmak üzere bölgeye yönelik toplumun ihtiyacı olan her şeyi gözlemlemek,düşünmek analiz etmek ve birkaç teknik alanda ilerlemek olduğunu kaydetti.

Kahya, İTÜ-KKTC olarak Doğu Akdeniz havzasında söz sahibi olan bir Kampüs hayal ettiklerini, KKTC’nin kültür ve sanatına katkı koymayı amaç edindiklerini belirtti.

2010 yılında KKTC ve Türkiye devletlerinin imzaladıkları anlaşmayla kendilerine KKTC’de bir görev ve misyon verildiğini ve bunu yerine getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Kahya,  devlet üniversitesi olarak kar amacı güden bir üniversite olmadıklarını, tek dertlerinin topluma fayda sağlayacak projeler geliştirmek olduğunu söyledi.

4 YILLIK GECİKME

2012  akademik yılında  eğitime başladıklarını ve Kampüslerle ilgili projeleri hazırladıklarını kaydeden Kahya,  bürokrasiden dert yandı.

Kahya, bürokratik engellerin Kampüslerin yapımında  4 yıllık bir gecikmeye neden olduğunu ve bu nedenle projeleri hazırlanmış olan Kampüsleri hayata geçiremediklerini kaydetti.

Kahya, aradan geçen 4 yılın topluma fayda  açısından büyük bir kayıp olduğunu belirterek, toplum yararına olan konularda omuz omuza verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Kahya, “Toplum ve ülke adına omuz omuza vermek ve destek olmamız lazım. Tek amacımız toplumsal fayda” dedi.

Kahya, Kampüs inşaatı izinlerinin gecikmesi  nedeniyle  2015 yılında Türkiye hazinesinden ayrılan 50 milyon TL’yi kullanamadıklarını ve yatırımları gerçekleştiremediklerini ifade etti.

GAZİMAĞUSA KAMPÜSÜ

İzin konusunda, butik Kampüs olarak tasarlanan  Gazimağusa Kampüsü’nde sona gelindiğini kaydeden Kahya,  bu yılın ortalarında temel eğitim binalarının temelini atarak 2017 akademik yılına yetiştirmeyi, bütün binaları ise  2018’de tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

YENİERENKÖY KAMPÜSÜ

Kahya, Yenierenköy’deki arazi için de imar izni ile ilgili prosedürlerin devam ettiğini ve parselasyonların yapılmakta olduğunu, burada da kentsel planın hazırlandığını, temelini 2017 yılında atıp, limanı da dahil olmak üzere tümünü 2020 yılın da bitirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Yenerenköy’de   proje kapsamında  100 metre sahil şeridinin korunduğunu anlatan Kahya, iki Kampüs projesinde de doğanın ve çevrenin korunduğunu, tasarımların da Kıbrıs mimarisine uygun olarak yapıldığını söyledi.

Kahya, Yenierenköy’deki Kampüste su sporları da  dahil olmak üzere suyla ilgili her alanda araştırmalar yapılacağına değindi.

TOPLAM  KAPASİTE 6-7 BİN

Kar sağlamak amacıyla KKTC’de bulunmadıklarını yineleyen Kahya, her iki Kampüsün toplam öğrenci sayısının 6-7 bin civarında olacağını kaydetti. Kahya, “Amacımız pastayı bölmek değil, büyütmek” diye konuştu.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte nüfusun bu bölgeye yoğunlaştığını ve Suriçi ve Kampüsün bulunduğu bölgenin yalnızlaştığını ifade eden Kahya, Kampüsü tamamlamalarıyla birlikte söz konusu bölgeye nüfus akışının sağlanarak, canlandırılacağını kaydetti.

Kahya ayrıca Suriçi’ni geliştirmeye yönelik  fikir geliştirmek istediklerini,  çok merak edilen atıl durumdaki eski İngiliz Hükümet Binası’nın da restorasyonunu yaptıktan sonra rektörlük idari binası ve galeri ve sanat merkezine dönüştüreceklerini söyledi.

Kahya, İngiliz Hükümet Binası’nın da içinde yer aldığı İTÜ-KKTC Gazimağusa Kampüsü’ne verilen  arazi içinde yer alan 6 tarihi binanın da korunarak restorasyonunun yapılacağını vurguladı.