Renk aşkı, takım tutkusu, olaylar ve şike derken bir sezonu da iyisi ile kötüsü ile geride bıraktık.
Sevinçi, üzüntüyü bir arada yaşadık.

FENERBAHÇE tüm olaylara (Şike) rağmen ipi önde göğüsleyerek ŞAMPİYON oldu.

Sarı-lacivertlileri kutlarım.
Ve şöyle gerilere giderek bu günlere nasıl geldik, bir hatırlayalım
Spor Toto Süper Lig, 1959 yılında MİLLİ LİG adıyla kurulan, daha sonra 1.lig daha sonra da SÜPER LİG ismini alan ve ülkemizin en üst düzeydeki futbol ligi. Bir sezon içinde 18 takımla oynanan Süper Lig, sezon sonunda üç takımın ligden düşüp bir alt ligden gelen üç takımın yükselmesiyle sürer.

Ülkemiz de üst düzey futbol 1959 yılından beri oynanmaktadır. Avrupa'da en çok izlenen 6. lig olan Süper Lig, aynı zamanda Avrupa'da en çok gelir getiren 8. lig durumundadır. Şimdiye dek 67 takımın mücadele ettiği Süper Lig'de beş takım şampiyonluk unvanı alabilmiştir. Bu takımlar FENERBAHÇE, GALATASARAY, BEŞİKTAŞ, TRABZONSPOR ve BURSASPOR şampiyonluğa ulaşmış olan takımlarımız.

56. sezonunu yaşayan süper ligde, 21 Şubat 1959'da oynanan İzmirspor-Beykoz maçıyla başlayan o zaman ki adı 1.lig şimdi ise Türkiye Süper Ligde ilginç olaylar yaşandı.

Lig geçmişinde puantaj olarak en çekişmeli sezon 1980-1981 oldu. Takımların galibiyet sayıları birbirlerine o kadar yakın oldu ki ligi ikinci sırada tamamlayan Adanaspor 34 puan toplarken, düşen Rizespor'un ise 29 puanı vardı.

Lig tarihine damgasını vuran "Üç Büyükler" içinde Beşiktaş ve Galatasaray, ligi eksi averajla tamamlayan büyükler olarak kayıtlara geçti. Beşiktaş, 1975-1976 sezonunda ligi 11. sırada tamamlarken, 25 gol atıp, kalesinde 32 gol gördü. Böylece eksi 7 gol averajıyla "Üç Büyükler" arasında ligi eksi averajla tamamlayan ilk takım oldu.

Galatasaray ise 2010-2011 sezonunda 8. tamamladığı ligde 41 gol atıp, 46 gol yerken, eksi 5 averajla yıllar sonra Beşiktaş'ın rekoruna ortak oldu. Bu arada, "Üç Büyükler"in diğer üyesi Fenerbahçe ise 1990-1991 sezonunda ligi 53 gol atıp 53 gol yiyerek, sıfır averajla kapattı.

Fenerbahçe averajla ligde kaldı
Lig tarihinde 18 kez şampiyon olan Fenerbahçe, 1980-1981 sezonunda küme düşmekten gol averajıyla kurtuldu. Rizespor'un 29 puanla ligden düştüğü sezonda, Fenerbahçe; Altay, Adana Demirspor ve Boluspor ile birlikte aynı puanı toplayarak, gol averajıyla ligde kaldı.

Lig tarihinde, "Dört Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'u, aynı sezonda yenebilen sadece 4 ekip bulunuyor. 1987-1988 sezonunda Malatyaspor, kendi sahasında Galatasaray'ı 3-1, Beşiktaş'ı 5-3, Fenerbahçe'yi 1-0, deplasmanda da Trabzonspor'u 3-2 yendi.

Lig tarihinde en fazla puan farkıyla şampiyonluğa ulaşan takım Galatasaray oldu. Sarı-kırmızılı ekip 1987-1988 sezonunda 90 puanla mutlu sona ulaşırken, 2. sıradaki Beşiktaş 78 puanda kaldı. Aradaki 12 puanlık fark, şimdiye dek şampiyonla ikinci arasındaki en fazla puan farkı olarak tarihe geçti.

Ligin geride kalan 55 sezonunda şampiyonlar 4 kez gol averajıyla belli olurken, düşen takımlar da 9 kez yine gol averajıyla ortaya çıktı. 1984-1985 sezonunda Fenerbahçe ile Beşiktaş ligi 50'şer puanla tamamlarken, gol averajı daha iyi olan sarı-lacivertli ekip şampiyonluğa ulaştı.

Beşiktaş, bir sezonda ezeli rakiplerini her iki maçta da yenen tek takım olarak tarihe geçti. Siyah-beyazlılar, şampiyonluğa ulaştıkları 2002-2003 sezonunda Fenerbahçe'yi 1-0 ve 2-0, Galatasaray'ı her iki maçta 1-0'lık sonuçlarla geçerek, 4 derbi maçı da kazandı.

"Kara Kartallar" ayrıca, bu 4 maçta kalesinde hiç gol görmeyerek, ayrı bir rekora imza attı.
Ve neler neler oldu.

Neler yaşandı ve bu günlere nasıl geldik.
Süper lig nedir ne değildir o nu şöyle bir hatırlayalım dedim ve Futbol Federasyonun kayıtlarında yaralanarak bazı önemli bölümleri alarak sizlerle paylaşmak istedim. 

İzzet GÜNDER