Rum Yönetimi ile AB Troykası anlaşamıyor.  Güney Kıbrıs’ın ekonomik yardım alabilmek için AB Troykası’nın önerilerine karşılık sunduğu ekonomik pakette yer alan kırmızı çizgilerin hiçbirinin Troyka tarafından kabul görmediği bildirildi.


   Politis gazetesi haberinde, Troyka’nın, Güney Kıbrıs’ın öneri paketinde yer alan ve 13. maaş ile eşel mobil sisteminin kaldırılması ve kâr getiren KİT’lerin özelleştirilmesini kabul etmediği kırmızı çizgilerinin Troyka tarafından reddedildiğini yazdı.


   Gazete, Troyka’yla bir an önce memorandum imzalamaması ve AB destek mekanizmasına girememesi durumunda devletin yılın son iki ayında parasız kalacağını hatırlatırken; Troyka’nın ise Güney Kıbrıs’a ancak kendi önerilerinin kabulüyle memorandum imzalanması durumunda gideceğini ilettiğini belirtti.


   Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ise, Troyka’nın en kısa sürede Güney Kıbrıs’a gelmesi için çalışmakta olduklarını söyledi.


   Alithia gazetesinde yer alan söyleşisinde Stefanu, Troyka’yla şu anda bir ön müzakere aşamasında olduklarını ve Troyka’nın Rum hükümetinden, önerilen ekonomik pakete ilişkin ayrıntılar istediğini belirtti.


   Stefanu ayrıca, Rusya’dan kredi taleplerine “yanıt gelmediğini ve beklemede olduklarını” belirtirken Katar’ın Güney Kıbrıs’a yapacağı yatırım konusunun da “hala açık olduğunu” savundu.


   Haravgi gazetesinde yer alan açıklamasında ise Stefanu, Rusya’nın Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde yer alan parsellerden biri karşılığında Güney Kıbrıs’a kredi vermeyi önerdiği şeklindeki haberleri yalanladı.


   Stefanu, Rusya’dan kendilerine böyle bir öneri gelmediğini belirtirken doğalgaz ihale sürecinin devam ettiğini ve bu ihalenin Güney Kıbrıs ile AB yasalarına uygun şekilde gerçekleştirildiğini savundu.