Lefkoşa, 23 Mayıs 17 : Rum Ulusal Konseyi’nin dün sabah toplandığı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum siyasi parti başkanlarına, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüşmelerinin tamamlanmasından sonra şekillenen durum, aynı zamanda tarafların sürecin devam etmesi için sundukları ve her iki tarafça da reddedilen önerileri hakkında bilgi aktardığı haber verildi.

Alithia gazetesi, “Dünkü Ulusal Konsey Toplantısının Ardından Neredeyse Ortak Değerlendirme… Eide Başarısız Olursa, Müzakereler Çöker” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, “Kıbrıs sorunundaki mevcut sürecin kaderinin artık pamuk ipliğine bağlı olduğunu ve her şeyin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, her iki tarafın da kabul edeceği bir formül bulma konusundaki çabasının başarısız olması durumunda, nihai başarısızlığın resmileşmesinin yakın olduğunu gösterdiğini” öne sürdü.

Gazete Eide’nin, bu gece yarısı adaya döneceğini ve iki liderle yapacağı belirleyici öneme sahip görüşmelerin de, muhtemelen yarın gerçekleştirileceğini kaydetti.

Haberde, Anastasiadis’in dün Ulusal Konsey’de yaptığı uzun süren bilgilendirmenin akabinde, siyasi parti başkanlarının değerlendirmelerinin “Eide’nin formülünün durumu değiştirmemesi halinde, müzakere çabasının nihai çöküşe gittiği tespitini destekledikleri” yönünde olduğu da ifade edildi.

Ulusal Konsey’in dünkü toplantısının, yaşanan gelişmeler açısından, Rum iç cephesinde var olan görüş ayrılıklarını gözler önüne serdiğini de kaydeden gazete, DİSİ’nin Rum lider Anastasiadis’in tüm icraatlarını tam anlamıyla desteklediğini, AKEL’in ise Anastasiadis’i “süreci olayın özünün üstüne koyduğu gerekçesiyle” eleştirdiğini belirtti.

Gazeteye göre merkez partiler de Anastasiadis’in icraatlarını eleştirerek, “Türklerin gerilemeleri ve tutarsızlıklarına ilişkin geç kalmış tepkisi aynı zamanda duruma yönelik strateji eksikliği” konusunda kendisine eleştirilerde bulundular.

DİSİ ile AKEL’in, müzakere çabasının desteklenmesini istediğini de kaydeden gazete, öte yandan AKEL’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önerisinin, öze değil sürece odaklandığını düşündüğünü ekledi.

Simerini gazetesi ise “Çözüm Perspektifine İlişkin Karamsarlık… Başkan Önerisinde Sabit, Akıncı’nın ve AKEL’in Tezlerini Kabul Etmiyor” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ulusal Konsey üyelerini dün Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirerek, müzakere sürecindeki çıkmaz olasılığını da ihtimal dışında bırakmadığını öne sürdü.

Dünkü Ulusal Konsey toplantısının, anlaşmazlıklar, kaygılar ve belirsizlikler olduğu yerde kalarak gerçekleştirildiği yorumunda bulunan gazete, toplantının odak noktasında, Anastasiadis’in bir yandan olası bir başarısızlıktan kaçınılması, bir yandan da Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik koşullar meydana getirilmesi amacıyla, müzakerenin daha ileri gidişatı için yaptığı önerinin bulunduğunu belirtti.

Anastasiadis’in toplantıda önerisini ayrıntılı bir şekilde analiz ettiğini yazan gazete, Anastasiadis’in “Türk tarafının müzakere masasında hem fikir olunan şeylerden yaptığı gerilemelere” atıfta bulunduğunu da iddia etti.

Haberinin devamında Rum siyasi partilerin açıklamalarına geniş yer ayıran gazete, Ulusal Konsey toplantısında hazır bulunan Rum Yönetimi eski başkanlarından Dimitris Hristofyas’ın ise, toplantının başlamasından yarım saat sonra Ulusal Konsey’den ayrıldığını yazdı.

Gazete, Hristofyas’ın toplantıdan ayrılmasının sebebinin, Rum Polisi Genel Müdür Yardımcısı Andreas Kiriaku’nun görevine son verilmesi, aynı zamanda son dönemlerde Anastasiadis’in telefonlarına çıkmaması olduğunu ekledi.

Fileleftheros ise dünkü Ulusal Konsey toplantısında, Anastasiadis’in önerisine ilişkin olarak, partiler tarafından ciddi çekinceler ortaya konulduğunu yazdı.

Haber Haravgi gazetesinde “Dimitris Hristofyas Protesto Ederek Ulusal Konsey’den Ayrıldı- AKEL: Sürecin Prosedüre İlişkin Konulardan Çökmesi Trajik- Türkiye’nin Gerçekten Çözüm İsteyip İstemediğinin Ortaya Çıkması İçin, Zor Konularda Sınanması Lazım- Averof: Güvenlik ve Garantiler Görüşülmeden Yeni Cenevre’ye Hayır”, Politis’te “Yalnızca Averof Başkan’ın Önerisini Onaylıyor- AKEL Eleştirel Ama Gelişmeleri Bekliyor”, Fileleftheros’ta ise “Görüş Ayrılıkları Dün de Kayda Geçirildi- Siyasi Liderler Aldıkları Yanıttan Memnun Olmadılar” başlıklarıyla yer aldı.

(İY/HÖ)