LAKKOTRİPİS LÜBNAN TEMASLARINI TAMAMLADI

 Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, İtalyan ENİ şirketinin, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’inde sondaja başlamaya hazır olduğunu ve buna daha önce planlandığı gibi 2014 yılının sonu yerine, önümüzdeki yazdan itibaren başlayarak, sondajları hızlandıracağını söyledi.

Alithia gazetesinin haberine göre, bahse konu sondajlardan elde edilecek sonuçların, sözde Rum MEB’indeki doğal gazın miktarına ilişkin net bir görüntü sunacağını ifade eden Lakkotripis, ENİ şirketinin kısa zaman içerisinde sondaja başlayacağını yineledi.

Şirketin aslında başlangıçta 2014 yılının Kasım-Aralık ayında sondaja başlamasının planlandığını anımsatan Lakkotripis, şirketi hızlandırmayı başardıklarını söyledi ve önümüzdeki yaz ayları içerisinde, 12–18 ay sürecek olan bu çabaya başlamayı umduklarını dile getirdi.

ENİ ve diğer şirketler tarafından yapılacak olan sondajların çok önemli olduklarını, çünkü kendilerine sözde Rum MEB’indeki yatakların büyüklüğü ve doğal gaz miktarlarına ilişkin daha iyi bir görüntü sağlayacağını yineleyen Lakkotripis, devamla, geçtiğimiz günlerde Lübnan’da gerçekleştirdiği temasları değerlendirdi.

LAKKOTRİPİS LÜBNAN’DAN DÖNDÜ

Lakkotripis’in geçtiğimiz Cumartesi günü Lübnan’a giderek, orada Lübnan Dışişleri Bakanı ve petrol hizmetleri yetkilileriyle görüşmeler yaptığını anımsatan gazete, Lakkotripis’in temaslarını tamamlayarak adaya döndüğünü kaydetti.

Hükümetin Lübnan ile hidrokarbon yataklarından ortaklaşa bir şekilde istifade edilmesi konusunda bir anlaşma yapmaya hazırlandığını açıklayan Lakkotripis, bunun 2013 yılının Aralık ayında Mısır ile imzalanan anlaşmaya benzer bir anlaşma olduğunu ve bunun ortak yataklara sahip oldukları durumları idare edecek yöntemi düzenlediğini izah etti.

Hükümetin benzer bir anlaşmayı İsrail ile de müzakere etmekte olduğunu ifade eden Lakkotripis, Lübnan’la, Lübnan MEB’iyle sınırı bulunan 2, 3 ve 9’uncu parsellerde, yataklara sahip olduklarını sözlerine ekledi.

Sözde Rum MEB’indeki geriye kalan parsellerle ilgili üçüncü bir tur ihaleye çıkılması için tarih bulunmadığını da dile getiren Lakkotripis, önceliğin daha çok doğal gaz bulunması ve sözde Rum MEB’indeki doğal zenginliklerle ilgili net bir görüntüye sahip olunması olduğunu sözlerine ekledi.

BORU HATTI

Gazete, önümüzdeki ayların, Rum kesiminin, sıvılaştırma terminali ve doğal gazın Yunanistan’dan geçecek bir boru hattı aracılığıyla taşınması olasılığıyla ilgili planlamaları hakkında, oldukça önemli olduğunu da yazdı.

Gazeteye göre Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Yannis Maniatis açıklamasında, “Kıbrıs’ın doğal gaz yataklarını başlangıç noktası alarak, Yunanistan üzerinden AB piyasalarına gidecek olan ‘Doğu Akdeniz Boru Hattı’yla ilgili fizibilite çalışmasının hazırlanmasına yakın zamanda başlanacağına dair inancını” dile getirdi.

Maniatis, ön araştırmaların, böyle bir boru hattının teknik açıdan mümkün olduğunu gösterdiğini de iddia etti.