HRİSTOFYAS’IN AÇIKLAMALARI BRÜKSEL’DE RAHATSIZLIK YARATTI

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas hükümetinin, ekonomik krizi atlatmak ve AB Destek Mekanizması’na girebilmek için AB troykasının talep ettiği önlemlere cevaben hazırladığı paket dün açıklandı.

Politis ve diğer gazeteler, ayrıntılarıyla geniş yer verdikleri paketin felsefesinin Troyka’nın talep paketindekinden farklı olduğunu, Troyka’nın paketinde yer alan gelirlerin giderlere oranının 1’e 4 olması felsefesinin Rum hükümetinin paketinde yer almadığını yazdılar.

Gazete, söz konusu pakette 2016 yılına kadar alınması öngörülen ekonomik önlemlere yer verildiğini belirtirken dikkat çeken başlıca unsurların, devlet ve özel sektör çalışanlarının maaşlarından kademeli kesintiler, işadamlarının vergi paylarında artış, emeklilik maaşlarından kesintiler, yeni vergiler ve hükmet giderlerinin kısıtlanması gibi önlemler olduğunu vurguladı.

DOĞALGAZ PAKETTE YOK

Gazete, hükümetin 8 sayfa olarak hazırladığı ve siyasi partilere incelemeleri için gönderdiği pakette Güney Kıbrıs’ın doğalgaz yataklarına ve bunların ihalelerinden elde edilecek, yaklaşık 300 milyon Euro’luk gelire hiç değinilmediğini yazdı.

Gazete, hükümetin gerek memurlar gerekse diğer vatandaşlardan kesintilere gitmeyi planladığı bir durumda neden doğalgaz gelirinden pakette söz etmediğinin anlaşılamadığı yorumunda da bulundu.

BRÜKSEL HRİSTOFYAS’IN AÇIKLAMALARINDAN MEMNUN KALMADI

Bir diğer haberinde ise gazete, Hristofyas’ın Yunan televizyon kanalı NET’de yayımlanan ve Troyka’nın önerilerinin tamamen kabul edilemeyeceği şeklindeki açıklamasının Brüksel’de memnuniyetsizlik yarattığını yazdı.

Hristofyas’ın ideolojik sebeplerden ötürü Troyka’yla memorandumu mevcut şekliyle imzalamayacağı şeklindeki açıklamasının Komisyon çevrelerince hoş karşılanmadığını belirten gazete, Komisyon sözcüsü Olivier Bailly’in ise dün yaptığı açıklamada gerginliği azaltma girişiminde bulunduğunu ifade etti.

Habere göre Bailly dün düzenlediği basın toplantısında, Hristofyas’ın açıklamalarını “olumlu algıladıklarını ve önlemler paketine ilişkin müzakerelerin devam etmesinin olumlu olduğunu” vurguladı.

İŞSİZLİK VE ENFLASYON RAKAMLARINDA ARTIŞ

Diğer yandan gazete, Güney Kıbrıs’ta Eylül ayında işsizlik ve enflasyon rakamlarında artış gözlemlendiğini yazdı.

Habere göre, Güney Kıbrıs’ta kayıtlı işsiz sayısı Ağustos ayında yüzde 11,7’ye ulaştı.

Gazete, 38 bin 253 kişinin işsiz olduğunu belirterek, işsiz sayısının tarihi bir rekor olduğunu ve yüzde 12 barajının geçilmesinden endişe edildiğini vurguladı.

Gazete ayrıca, Güney Kıbrıs’taki enflasyonun da yüksek rakamlarda seyretmeye devam ettiğini, Eylül ayında enflasyon rakamının yüzde 2,52 olduğunu vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
  
Fileleftheros haberi: “Hükümetten Vergi Reçetesi – Kamuda Yüzde 11’e Varan Kesinti”.

Alithia: “Belirsizlik ve Üstünkörülük – Kıyım Önlemleri”.

Simerini: “Paket Maaş Kesintileri ve Vergilerle Dolu”.

Haravgi: “Hedef Düşünce Birliği”.