Sivas Numune Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Gülseren Apak, organ bağışında bulunanların, bu durumu yakınlarına “vasiyet” ederek bildirmelerinin çok önemli olduğunu belirterek, “Organlarınızı bağışlayacaksanız vasiyet edeceksiniz, çevrenizdeki insanları bilgilendireceksiniz” dedi.

Apak, Prof. Dr. Necati Erşan Anadolu Öğretmen Lisesi'nde öğrencilere verdiği eğitim seminerinde organ naklinin önemini anlattı. Organ naklinin günümüzün en hassas, en acil konularından birisi olduğunu belirten Apak, bu konuda insanları eğitmenin ve bilinçlendirmenin önemine değindi.

Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması gibi nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken beyin ölümü gerçekleşen kişilerden alınan organlarla nakil yapılabileceğini ifade eden Apak, organ bağışlamanın tam anlamıyla kişinin iradesiyle ve gönüllü biçimde yapılan insani bir davranış olduğunu ifade etti.

Organ bağışıyla ilgili çeşitli konuları da anlatan Apak, Türkiye'de 2011 yılının ilk 9 ayında böbrek nakli bekleyen 17 bin 682 kişiden 2 bin 14'üne böbrek nakli yapıldığını, beyin ölümü gerçekleşen 948 kişiden 249'unun organlarının bağışlandığını, geri kalan 699'unun ailesinin ise organ bağışına onay vermediğini anlattı.

Organ sırası gelmediği için bu nedenle yaklaşık 700 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Apak, şunları kaydetti:
“700 kişiyi de canlı canlı, göz göre göre organ sırası gelmediği, nakil gelmediği için kaybediyoruz. Organlarınızı bağışlayacaksanız ailenizle paylaşacaksınız. Vasiyet edeceksiniz, çevrenizdeki insanları bilgilendireceksiniz. Neden biliyor musunuz? 1979 yılında yasa gereği çıkmış, kanunen organ bağışında bulanabiliyorsunuz ama hala bizim sosyal yapımıza uygun olmadığı düşünüldüğünden ya da kanuni olarak zorunluluk olmadığı sürece biz eğer hastaneden beyin ölümünüz gerçekleştiyse sizi yine birinci derece yakınlarınıza soruyoruz. İstediğiniz kadar cebinizde kartınız olsun. O anda onların ne dediği önemli. Onun için sağlığınızda yaptığınız bağışları ailelerinize vasiyet edeceksiniz. (Ben organ bağışında bulundum, beyin ölümü gerçekleşirse organlarımı bağışlayın) demeniz gerekiyor.”