Güney Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu, BM Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic’e gönderdiği mektupta, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun BM Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmaya “yanıt verdiği” belirtildi.

Politis gazetesine göre Emiliu mektubunda, Davutoğlu’nun “donmuş ihtilaflara” ilişkin söylemine değindi ve Ankara’nın “donmuş ihtilafı” çözmesi, bir diğer değişle, “işgal ordularının” çekilmesini ileriye götürerek Kıbrıs sorununu çözmesi gerektiğini savundu.

Emiliu, resmi belge olarak dolaşmasını talep ettiği mektubunda, Davutoğlu’nun “insanlık ve yasa dışı ambargo” ifadesine de atıfta bulundu ve Türk Hükümeti’nin “işgali” sonlandırması durumunda Kıbrıslı Türkler için yolun açılacağını da ileri sürdü.

Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliğinin, gerekli siyasi iradeyi göstermeleri durumunda ilerleme perspektifinin bulunacağını dile getiren Emiliu, Kıbrıs sorunun, Türkiye tarafından “işgal ve istila” edilmesi sorunu olmaya devam ettiğini bu nedenle sağlanabilecek bir çözümün Türkiye’ye bağlı olduğunu savundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, bahsettiği bölgedeki istikrara yönelik tehlikeler konusunda ise Emiliu, “Davutoğlu’nun, ada çevresinde askeri güç sergileyenin kendi ülkesi olduğunu söylemeyi atladığını”, bununla birlikte bölgedeki istikrarı kimin tehlikeye attığına herhangi bir şüphenin de bulunmadığını ileri sürdü.