Lefkoşa Rum Belediyesi işçi fazlasını, gönüllülük esasına dayanan bir planla azaltma yoluna gitti.


Haravgi “Lefkoşa Belediyesi’nin 120 İşçi İçin Fazlalık Planı” başlığıyla yansıttığı haberinde, belediyenin bu plan çerçevesine memurları da durdurmayı planladığını ancak tazminat ödemeleri için yeterli kaynak olmadığından vazgeçtiğini yazdı.


Belediye işçilerinin örgütlü bulunduğu sendikaların (PEO, SEK, DEOK)  plana ilke olarak olumlu baktıkları belirtilen haberde, 120 belediye işçisini kapsayan işçi fazlasını azaltma planında işçilerin 60’ının işten çıkartılmasının hedeflendiğini belirtti.


Habere göre, 52-60 yaş gruplarındaki 60 belediye işçisinin plan çerçevesinde işten çıkartılması halinde belediye 2013 bütçesinde 1 milyon 805 bin 514; 2015’e kadar da 13 milyon Euro tasarruf etmiş olacak.


Bu kapsamda belediyenin bahçeler bölümünden 17, temizlik bölümünden 12, teknik hizmetlerden 10, sıhhiye bölümünden 9, kültür hizmetlerinden ve sekreterlikten 5’er ve maliye bölümünden 2 işçi fon ödenekleri dışında 2,5 milyon Euro’ya ulaşan tazminat ve 60 bin Euro’yu bulan  maddi teşvik ödenerek işten çıkartılacak.


Gazete, işten çıkartılacak işçilere tazminatlarının hangi ödenekten verileceği ve önümüzdeki 5 yıl hizmet satın alımı veya yeni işçi alımı yapılmayacağından işten çıkartılacakların yerinin nasıl doldurulacağı sorularının yanıtsız kaldığına da işaret etti.


Habere göre 60 kişinin işten çıkartılması durumunda belediye personeli sayısı 250’ye düşecek, işgücü açığı da iç atamalar yöntemiyle personel kaydırılarak ve çağdaş makineler alınarak kapatılmaya çalışılacak. Bunun için de 300 bin Euro’luk bir ödenek öngörülüyor.