Gastrit
Gastrit, ülser olmaksızın mide çeperinin iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediğinde sonrasında sırt ağrısı, karın ağrısı, kusma oluşabilir. Gastriti tetikleyen besinlerin başında çay, kahve, alkol, baharatlı yiyecekler, asitli içecekler, çiğ soğan ve sarımsak ve sigara gelir. Her kişide her besin etki etmeyebilir, bunu deneme yanılma yoluyla anlamak gerekebilir.

Yabancı çalışmalara göre gastritli hastalar karbonhidrat tüketimlerini azalttıklarında şikayetleri de azalabilmektedir. Şeker ve şekerli besinlerin kronik gastrite neden olabileceği de belirtiliyor. Tabiki stresin etkisi de bilinen bir gerçek, hazımsızlıkta stresin etkisi büyük.

Kandida
Kandida bir tür mantardır ve midede bulunması yemekten sonra mide yanmasına neden olabilir. Tedavisi için doktor kontrolünde ilaç kullanılmalıdır.

Safra kesesi hastalıkları
Safra kesesi enfeksiyonu veya taş oluşumu karın ağrısına neden olabilir ve bazı yiyecekler de bu ağrıları tetikler, hazımsızlık sorunu yaşatır. Belirli besinlerin diyetten çıkarılması ile şikayetler azalabilmektedir.

Mide kanseri, mide ülseri, reflü, pankreas iltihabı, kalp hastalıkları da hazımsızlığa neden olabilmektedir. Hazımsızlıkla birlikte eğer kilo kaybı, ishal, kusma, şiddetli ağrılarınız varsa doktor kontrolünden geçmekte fayda var.

Beslenmemizde nelere dikkat edelim,

*Süt beslenmemizde önemli bir yere sahip ama bazı kişilerde hazımsızlık yaratabilir. Sütü asla soğuk içmeyin, ılık veya sıcak süt içerisine tarçın ilave edin, gerekirse laktozsuz süt tercih edin.Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Kızartmalardan kaçının, yağlı, şarküteri ürünler tüketmeyin.

*Baharatlı yiyecekleri şikayetlerinize göre tüketin, her baharat her bünyede aynı etkiyi yapmayabilir.

*Şeker ve şekerli yiyecekler hazımsızlığı artırabilir, tüketiminizi azaltın veya yerine daha sağlıklı seçenekleri tercih edin.

*Koyu çay, koyu kahve, asitli içecekler, alkol, sigara uzak durmanız gerekenler arasında yine.

*Hızlı yemek yemeyin, yavaş yemek ve yiyecekleri uzun süre çiğnemek sindirimi hızlandırır.

*Yemeklerinize kimyon ilave edin ve yemeklerden sonra limonlu bir bitki çayı için.

*Stres birçok hastalığın tetikleyicisidir, hazımsızlık da buna dahil. Yaşamınızı olabildiğince stresten uzak geçirmeye çalışın.