Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği (KKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Rahmioğlu, Güney Kıbrıs'tan, KKTC'deki bankalara muhtemel mevduat akışına ilişkin, adadaki tüm bankaları uyardıklarını, kaynağı belli olmayan parayı kabul etmeyeceklerini bildirdi.kıbrıs,

Rum Kesimi'nden banka transferleriyle gelecek birikimlerin kaynağını sıkı bir denetimden geçireceklerini vurgulayan Rahmioğlu, “Güney Kıbrıs'taki yabancı mudilerden bir akış bekliyoruz. Ancak bu noktada kara para aklama durumuna düşmemek için gelen paranın menşeini kontrol edeceğiz. Banka transferi için de olsa...” dedi.

Bankalar Birliği olarak Genel Sekreterlik aracılığıyla bütün bankalara uyarıda bulunduklarını aktaran Rahmioğlu, “Birkaç gündür bu konu konuşuluyor, biz de bankalarımıza dikkatli olmaları yönünde bilgi gönderdik” dedi.

Güney Kıbrıs'tan gelecek Rum ve yabancı mevduatları sıkı denetim altında kabul edecekleri bilgisini veren Rahmioğlu, “Oradan gelecek olan paranın menşeini ciddi bir şekilde soruşturmak durumundayız. Çünkü Rumlar'ın sisteminin içerisinde 21 milyar civarında bir Rus parası var” dedi.


Kuzey Kıbrıs bankacılığının kırılganlığını anlatan Rahmioğlu, ince eleyip sık dokumaları gerektiğini ifade ederek, “Dünya nezdinde tam olarak tanınmamış olmamız nedeniyle herkesin gözü üstümüzde. Bizim buradan gelecek Rus mevduatına da çok sıcak bakmamamız gerektiği kanaatindeyim. Daha iyi araştırılarak bunları mevduat olarak kabul etmeliyiz” dedi.

Güney Kıbrıslı yerli ve yabancı mudilerden gelecek nakit parayı kabul etmeyeceklerini, ancak banka transferi üzerinden gelen birikimleri kabul edebileceklerini aktaran Rahmioğlu, “Bankalar üzerinden transfer yoluyla geldiği zaman da 'Tamam' demek değil bu... Kaynağını, nereden kazanıldığını sormak bizim görevimiz. Bankadan geldi diye 'tamam bu bankadan geldi, gözün kapalı kabul et' demek gibi bir özgürlüğümüz yok” dedi.

“Kara para olmadığı ispat edilirse neden olmasın”

Aynı zamanda, KKTC'de faaliyet gösteren Türk Bankası'nın Genel Müdürü olan Rahmioğlu, Avrupa Birliği'nin Güney Kıbrıs'ta hoşgörülü davranmayıp “Kara parayı vergilendirmek istediğini” belirterek şöyle konuştu: “AB zararın bir kısmını onlara yazmak istiyor. Biz bu paraların kuzeye gelmesini istemiyoruz. Çünkü bunlar şaibeli paralar. Oradan çıkıp buraya geldiği zaman eğer onlar kara para aklayan ülke pozisyonundaysa, o pozisyon bize de geçmiş olacak. Biz buna tahammül edemeyiz. Bizim ekonomimiz dışa karşı çok açık. Biz sürekli olarak kara parayla mücadele ediyoruz. Ancak yine de güneyden öyle bir talep gelirse ve kara para olmadığı ispat edilirse neden olmasın...”

Rusya'nın bu uygulamaya olan aşırı rahatsızlığını anımsatan Rahmioğlu, “Bu iş nereye kadar varır bilemiyoruz. Onun için de zaten bu kararı hemen alamıyorlar. 100 bin devlet garantisi varken ben bunu kaldırdım demek büyük bir sorundur. Ortalama mevduat büyüklüğüne göre yüzde 10 dediler. Yüzde 20'ye çıkarabilirler mi bunu? Bunu zamanla göreceğiz” dedi.
"