Güney Kıbrıs’ın kendi doğalgazını elde edene kadar, elektrik üretiminde kullanmak amacıyla 2018 yılına kadar doğalgaz satın alınması ihalesi Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi (DEFA) tarafından dün resmen ilan edildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, DEFA dün açıkladığı ihale dosyasında sadece bütünlüklü çözüm sunan tekliflerin, yani Rum Elektrik Dairesi’nin (AİK) ihtiyaç duyduğu doğalgaz miktarının temin edilmesi, Güney Kıbrıs kıyısına kadar getirilmesi, depolanması, işlenmesi ve sıvı halden gaz haline getirilerek AİK boru sistemine verilmesini sağlayacak tekliflerin kabul edileceğini duyurdu.

İhalenin 4 Şubat tarihine kadar açık olacağını ve kararın 23 Şubat tarihinde verilmesinin beklendiğini ifade eden gazete, buna karşın AİK’in Vasiliko elektrik santralindeki “4 ve 5” numaralı türbinlere doğalgaz kabul etmeye ancak anlaşmadan bir yıl sonra, diğer türbinlere ise 18 ay sonra başlayabileceğini belirtti.

Bu sebepten ötürü AİK’in ilk aşamada yıllık 0,5, diğer türbinlerin devreye girmesiyle de yıllık 0,85 milyon metreküp doğalgaza ihtiyaç duyacağı vurgulandı.

KRETİK BAŞKANI ELLİNAS: “NOBLE’LA MÜZAKERELER SON HIZIYLA SÜRECEK”

Politis gazetesi ise, Noble Energy şirketiyle müzakerelerden sorumlu hale getirilen Rum Devlet Hidrokarbon Ltd. Şirketi (KRETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Haralambos Ellinas’in yaptığı açıklamada, Noble Energy şirketiyle müzakerelerin hazırlığının büyük bir hızla ilerlediğini açıkladığını yazdı.

Habere göre Ellinas açıklamasında, 2019 yılı ortalarında 12. parselde doğalgaz çıkarılmasına ve ithalatına başlanması isteniyorsa kaybedecek zamanlarının olmadığını vurgulayarak Noble şirketinin Güney Kıbrıs’taki yetkilileriyle önümüzdeki haftalarda müzakerelerin başlayacağını belirtti.

2014 yılına kadar 12. parselden çıkacak doğalgaza alıcı bulunmasının, tüm çalışmanın gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir olması açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Ellinas, 12. parselden doğalgaz çıkarılmasının ekonomik açıdan sürdürülebilir olup olmadığının 2014 yılı sonlarında kesinleşmesinin beklendiğini vurguladı.

Ellinas ayrıca, 12. parseldeki ikinci sondajın Nisan ayında yapılmasının öngörüldüğünü belirterek Haziran ayı sonuna kadar sondajın tamamlanması ve mevcut doğalgaz miktarının belirlenmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

TÜRKİYE’NİN SONDAJ GEMİSİ

Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin “Polarcus” isimli Norveç sismoloji araştırmaları şirketiyle yeni bir sismoloji gemisi satın alınması konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Gazete, Türkiye’nin geminin satın alınması ve şirketin üç yıl boyunca vereceği sismolojik destek için 213 milyon dolar ödeyeceğini vurguladı.