Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, kendi döneminde ulaşılan görüş birliklerini öne çıkararak, müzakere zemininin var olduğunu söyledi.

Haravgi “D. Hristofyas: Müzakerelerin Zemini Var” başlıklı haberinde, Hristofyas’ın Perşembe gecesi, AKEL’in Strovolo’da düzenlediği bir etkinlikte, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la “önemli görüş birliklerine ulaşmayı başardıklarına” işaret ettiğini yazdı.

Gazete “İlk kez Kıbrıslı Türk lider devletimizin birleşik, tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olacağını kabul etti” diyen Hristofyas’ın, bunun, BM Güvenlik Konseyi tarafından da benimsendiğine ancak bu ifadenin, Anastasiadis hükümetinin, koalisyon ortaklarını memnun etmek için gösterdiği rıza ile Güvenlik Konseyi’nin son kararına işaret ettiğini belirtti.

Gazeteye göre, ortak açıklama metninde ve müzakerelerin zemininde mutabakat sağlanması hedefiyle yürütülmekte olan görüşmelere de değinen Hristofyas “Zemin vardır ve BM kararlarında da belirtilmiştir: Kıbrıs, bağımsızlıkları olmayacak iki toplumdan ve iki bölgeden oluşacak federasyona dönüşecek, devlet tek olacak. Devletin tek egemenliği, tek vatandaşlığı; Kıbrıs vatandaşlığı ve Birleşik Kıbrıs Devleti’nin tek uluslararası temsiliyeti olacak.”