Midye, kalamar ve karides gibi dip ürünlerin içerdikleri ağır metaller, sağlığımıza zararlı Hobi olarak beslenen evcil hayvanlar... Ticari amaçla bakılan ve etinden, sütünden ya da yumurtasından faydalanılan canlılar... Her birinin kendine has hastalık yapıcı özelliği var. İnsanlara vücutlarında bulunan ve kendileri için zararlı olmayan maddeleri bulaştıran hayvanlar; parazit, şarbon, brucella, kuduz gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Memorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklarla ilgili bilgi verdi: “Midye ve bazı deniz ürünlerini tüketmek; kurşun, lityum, mangan, kobalt ve civa gibi ağır metallerin vücuda girmesine yol açar. Midye dip ürünü olması nedeniyle ağır metalleri daha çok içine alır ve en kirli noktalardan insanlara ulaşır. Pişirmeyle bu metaller  yok olmaz. Mutlaka tüketilecekse pişirilme ve hazırlanma şartlarının çok iyi olmasına özen gösterilmeli. 

Balık eti, salmonella ve paratifo etkenleri taşıdığı için, hastalık bulaşmasına neden olabilir. Özellikle kanalizasyon sularının karıştığı yerlerden tutulan balıklarda tehlike  oranı daha yüksek.

Kuduzda ilk 24 saat çok önemli

 Hayvanlardan bulaşan hastalıkların en önemlilerinden biri, kuduz.  Hayvanlar, taşıdıkları mikrobu ısırma yoluyla insanlara bulaştırır. Kuduz virüsü, beyinde hastalık yapar. Ölüme neden olduğu için özellikle kafadan ısırıklarda ilk bir, vücudun herhangi bir yerindeki ısırıktaysa birkaç saat içinde kuduz konusunda uzmanlaşmış bir merkeze başvurmak gerekir. Bu merkezde, kişiye aşının yapılıp yapılmayacağı ve hayvanın gözlem altına alınıp alınmayacağı belirlenir.  

Aşı bir yıl korur Kuduz aşısı ömür boyu bağışıklık sağlamaz. Bu nedenle önceden yapılarak koruyuculuk sağlaması mümkün değil. Yalnızca hayvanlarla sürekli bir arada olan veterinerler,avcılar, kesimhane çalışanları ve hayvancılıkla ilgilenenler yılda bir kez kuduz aşısı olmalı.

Her hayvandaki hastalık farklı Hayvanlardan bulaşan hastalıklar arasında; kene ısırıklarıyla ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, at menenjiti, keçi,  kuş ve domuz gribi, tifo, brucella var. Kedi-köpek ısırıklarında pasteurella, at ısırıklarında ruam, fare ısırıklarındaysa veba bulaşır. Bulaşma, hayvanların salgılarının dokuyla temas etmesiyle gerçekleşir.
Et ve süt gibi hayvan ürünlerinden de hastalık bulaşma riski var. Kedi ve  köpeklerin tüylerinden bulaşan toksoplazma, ölü ya da sakat doğuma neden olabilir. Bu hayvanların kıl ve tüyleri de alerjiye yol açabilir.”


ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
-Hayvanların sağlıklı barınaklarda kalmasına özen gösterilmeli. Özellikle parazitlerin yaşayabilecekleri bir ortam varsa bunun için düzenlemeler yapılmalı. 
-Ticari ya da hobi olarak beslenen tüm hayvanların yaşadıkları yerin temizliğinin yanı sıra vücut temizliklerine de özen gösterilmeli. 
-Hayvanlarla mümkün olduğu kadar az sıklıkta bir araya gelinmeli. Sürekli temas halinde olmamak, kıllarının neden olacağı hastalıkların yanı sıra toksoplazma gibi gibi önemli bulaşıcı hastalıkları önlemede de yararlı olur.  
-Hayvanların periyodik kontrollerinin yapılması ve aşılarının aksatılmaması gerekir.