EN AKILLI, EN DÜRÜST, EN İYİ YÖNETİCİ, EN GÜVENİLİR KİŞİ ANASTASİADİS

HRİSTOFYAS’IN POPÜLERLİĞİ YERLERDE... EN POPÜLER ANASTASİADİS

HALK HİÇBİRİNİN UMURUNDA DEĞİL

DOĞALGAZIN, MEMORANDUMUN BİR PARÇASI OLMASINA “HAYIR”

  Güney Kıbrıs’ta yapılan anketlerde, DİSİ Başkanı ve Rum Başkanlık adayı Nikos Anastasiadis’in, 2013 Şubat ayındaki Rum başkanlık seçimlerinde “zafer bayrağını elinde tuttuğu” görülürken, çeşitleri konuları yönetme ve halk karşısındaki imajında da rakiplerini geride bıraktığı dikkat çekiyor.

POLİTİS GAZETESİNİN ANKETİ...

Politis gazetesi “Rahatlıkla Nikos... Başkanlık Seçimleri ve Ekonomi Konusunda Noverna’nın Anketi” başlıklarıyla manşete çıkardığı ve iç sayfalarında ayrıntılarını aktardığı haberinde, “Noverna Consulting and Research” şirketinin 18-26 Kasım tarihlerinde, 18 yaş ve üstü, bin 203 kişiyle gazete adına yaptığı anketin sonuçlarını aktardı.

ANATASİADİS İÇİN UFUKTA ZAFER GÖRÜNÜYOR

Habere göre Rum başkanlık seçimleriyle ilgili görüşler sorgulandığında, anketten, her iki turun da galibi olarak Nikos Anastasiadis’in ismi çıkıyor.

Ankete katılanlara, birinci turda kime oy verme niyetlerinin olduğu sorulduğunda, yüzde 35,6’sının Nikos Anastasiadis dediğini kaydeden gazete, Anastasiadis’i yüzde 18,1 ile AKEL’in Rum başkanlık adayı Stavros Malas ve yüzde 17,2 ile bağımsız aday Yorgos Lillikas’ın takip ettiğini aktardı. Bu soru karşısında diğer Rum başkanlık adaylarından Praksula Andoniadu 2,5; Andri Makaria Slitianu yüzde 1; Lukas Stavru yüzde 0,4 ve Lakis Yoannu da yüzde 0,2 oranlar elde ettiler.

Ankette dikkat çekici noktalardan biri de, ankete katılanların yüzde 8,2’sinin boş oy kullanacağını beyan etmesi. Ankete göre katılımcıların yüzde 6,1’i ise oy vermeye gitmeyeceğini, yüzde 9,7’si de bu konuda henüz karar vermediğini ifade etti.

Ankete göre ikinci tura Anastasiadis ile Lillikas’ın kalması durumunda ise ankete katılanların yüzde 39,3’ü Anastasiadis, yüzde 30,3’ü Lillikas’a oy vereceğini belirtirken, yüzde 12,8’i boş oy kullanacağını, yüzde 7,8’i oy kullanmaya gitmeyeceğini ve yüzde 7,9’u da henüz karar vermediğini belirtti.

İkinci turda olası Anastasiadis-Malas karşılaşmasına bakılacak olursa, ankete katılanların yüzde 44’ü Anastasiadis’e, yüzde 25,8’i de Malas’a oy vereceğini belirtti. Yüzde 13,1’i ise boş oy kullanacağını, yüzde 7,8’i oy vermeye gitmeyeceğini, yüzde 7,5’i de henüz karar vermediğini dile getirdi.

ADAYLARA BAKIŞ AÇISI

Ankete katılanların üç Rum başkanlık adayı Anastasiadis, Malas ve Lillikas’a yönelik bakış açıları sorgulandığında, Anastasiadis’in en akıllı, yönetimde en becerikli, ekonomik krizle memorandumu yönetmeye en hazır kişi olarak görüldüğü ortaya çıkıyor.

Buna göre anketteki şu sorular karşısında, ankete katılanların verdiği yanıtlara göre Rum başkanlık adaylarının sahip olduğu oranlar şu şekilde:

“Akıllı: Anastasiadis yüzde 63, Lillikas yüzde 45, Malas yüzde 42.
Genel olarak yönetmede becerikli: Anastasiadis yüzde 49, Lillikas yüzde 27, Malas yüzde 22.
Ekonomiyi iyi bilen: Anastasiadis yüzde 46, Lillikas yüzde 29, Malas yüzde 20.
Ekonomiyle ilgili sorunları yönetmede becerikli: Anastasiadis yüzde 42, Lillikas yüzde 26, Malas yüzde 20.
Türkiye ile bir krizi yönetmede becerikli: Anastasiadis yüzde 38, Lillikas yüzde 20, Malas yüzde 15.
Güven veriyor: Anastasiadis yüzde 38, Lillikas yüzde 25, Malas yüzde 22.
Dürüst: Anastasiadis yüzde 37, Malas yüzde 35, Lillikas yüzde 31.
Kıbrıs sorununda doğru tezler: Anastasiadis yüzde 35, Lillikas yüzde 28, Malas yüzde 22.
Troyka ile müzakere konusunda doğru bir tutuma sahip: Anastasiadis yüzde 32, Lillikas yüzde 20, Malas yüzde 19.”

RUMLAR DOĞALGAZIN MEMORANDUMUN BİR PARÇASI OLMASINA KARŞI

Öte yandan ankete göre katılımcıların yüzde 57’si, Troyka ile olan memorandumun hafifletilmesi için doğalgazın kullanılmasına karşı olduğunu kaydeden gazete, yüzde 32’sinin ise bu konuda hemfikir olduğunu aktardı.

KATHİMERİNİ GAZETESİNİN ANKETİ...

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi ise “Vatandaşların Tamı Tamına Hayal Kırıklığı” başlığıyla verdiği haberinde, “Symmetron Market Research” şirketinin, 16-23 tarihlerinde, 18 yaş ve üstü, 850 kişiyle gazete adına yaptırdığı anketin sonuçlarını okuyucularıyla paylaştı.

Vatandaşların ilgilerinin ekonomik kriz ve bunun sonuçlarına yoğunlaştığına, buna karşılık Kıbrıs sorununa yönelik ilginin sürekli değer kaybına uğradığına dikkat çeken gazete, halkın siyasi partiler ve kişiler karşısındaki devamlı arttığını, bunun sonucunda da siyasi liderler ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın popülerlik derecelerinde dikey düşüşlerin olduğunu ve seçim nüfuzlarının sınırlandığını belirtti.

SEÇİMLERE YÖNELİK İLGİ

Gazete anket sonuçlarına göre 2013 Şubat ayındaki Rum Başkanlık seçimlerine yönelik ilginin düşük olduğunu; ankete katılanların yüzde 58’inin ilgili soruya “çok/oldukça ilgileniyorum”, yüzde 42’sinin de “az ilgileniyorum/hiç ilgilenmiyorum” dediğini yazdı.

EN ÇOK KONUŞULAN KONU EKONOMİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Anket sonuçlarına göre halkın günlük hayatlarında en çok konuştuğu konu yüzde 92 oranıyla, ekonomi olmaya devam ediyor. Kıbrıs sorunu ise yüzde 26 ile ikinci plana atılmış durumda.

POPÜLERLİKLER DÜŞÜK... HRİSTOFYAS EN ÇOK OLUMSUZ GÖRÜŞÜ TOPLAYAN KİŞİ

Ankete katılanların görüşlerine göre Rum siyasiler liderlerin popülerlikleri şu şekildedir:

“Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas: Yüzde 72 olumsuz, yüzde 23 olumlu.
DİSİ Başkanı ve Rum başkanlık adayı Nikos Anastasiadis: Yüzde 53 olumsuz, yüzde 41 olumlu.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu: yüzde 69 olumsuz, yüzde 24 olumlu.
DİKO Başkanı Marios Karoyan: yüzde 66 olumsuz, yüzde 25 olumlu.
EDEK Başkanı Yannakis Omiru: yüzde 57 olumsuz, yüzde 32 olumlu.
EVROKO Başkanı Dimitris Silluris: yüzde 67 olumsuz, yüzde 21 olumlu.
Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu: yüzde 52 olumsuz, yüzde 27 olumlu.
Rum Başkanlık adayı-bağımsız Yorgos Lillikas: yüzde 56 olumsuz, yüzde 35 olumlu.
AKEL’in Rum başkanlık adayı Stavros Malas: yüzde 58 olumsuz, yüzde 31 olumlu.”

ANASTASİADİS’İN LİDER NİTELİĞİ… KATILIMCILARA GÖRE HALK HİÇBİRİNİN UMURUNDA DEĞİL

Ankette üç Rum Başkanlık adayı Anastasiadis, Malas ve Lillikas’ın kişilikleriyle de ilgili sorular yer aldı. Ankete katılanların bazı sorular karşısında verdikleri yanıtlaya göre Anastasiadis’in, Lillikas ve Malas’a kıyasla en lider kişilikli, en güvenilir, en vizyon sahibi kişi olarak görüldüğü de gözlemlendi.

Öte yandan hangi adayın halk için endişelendiği, halkla ilgilendiği sorusuna, ankete katılanların, birinci sıraya “hiçbiri” seçeneğini yerleştirmesi dikkat çekici.

Daha ayrıntılı bakılacak olursa, katılımcılara sunulan seçenekler ve yanıtlar aşağındaki şekilde:

“Vizyon sahibidir: Anastasiadis yüzde 30, Lillikas yüzde 19, Malas yüzde 15, hiçbiri yüzde 23.
Liderdir: Anastasiadis yüzde 47, Lillikas yüzde 13, Malas yüzde 12, hiçbiri yüzde 20.
Çağdaşlaştırıcıdır: Anastasiadis yüzde 32, Lillikas yüzde 20, Malas yüzde 15, hiçbiri yüzde 21.
Ona güveniyorsunuz: Anastasiadis yüzde 30, Lillikas yüzde 19, Malas yüzde 16, hiçbiri yüzde 28.
Halk umurundadır: Anastasiadis yüzde 25, Lillikas yüzde 18, Malas yüzde 14, hiçbiri yüzde 34.”