RUM BASINININ İSRAİL’İN ÖZÜR DİLEMESİNE YÜKLEDİĞİ ANLAMLAR

“BİR YILDAN FAZLADIR İSRAİL UÇAKLARI DAİMİ OLARAK BAF’TA KONUŞLANIYOR”

ABD Başkanı Barack Obama’nın bölge ziyareti çerçevesinde İsrail’in Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye’den özür dilemesi Rum basınında yer buldu.

Alithia haberi “İsrail-Türkiye İlişkilerinin Normalleşmesi Ne Anlama Geliyor... İsrail Dışişleri eski Bakanı ‘Türkiye İle Doğalgaz Konularını Görüşeceğiz’ Diyor” başlığıyla aktardı ve TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı ile destekledi.

Gazete Türk gazetecinin;  İsrail’in Güney Kıbrıs ile ilişkilerini kesip Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol aramalara alanında Ankara’yla işbirliği yapmak isteyip istemeyeceği sorusuna karşılık, İsrail Dışişleri Bakanı Alon Liel’in CNN Türk’e yaptığı “İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi Doğu Akdeniz’e dramatik değişiklikler getirecek” dediğini okurlarına aktardı.

Gazete İsrail’in Gazze Şeridi’ne insani yardım taşıyan Mavi Marmara isimli gemiye 2010’da yaptığı ve Türk bazı vatandaşlarının ölümüyle sonuçlanan baskın nedeniyle resmen özür dilemesinin gerek Güney Kıbrıs’ı, gerekse Yunanistan’ı etkileyecek gelişmeler gündeme getireceğine işaret etti.

“Bu özür aynı zamanda İsrail-Kıbrıs arasındaki Kıbrıs MEB’inden istifade anlaşmasıyla ilgili soru işaretleri de doğuruyor. Liel Kıbrıs-İsrail ilişkilerinin geleceğiyle ilgili görüş belirtmekten kaçınmış olsa da son cevabı ‘Türkiye ile doğalgaz konularını görüşeceğiz’ oldu” ifadesine yer veren gazete konuyla ilgili Türk basınına yansıyan haberleri iktibas etti.

Kathimerini “Obama Aracılığıyla İsrail-Türkiye Yakınlaşması” başlığıyla ve fotoğraflı verdiği haberinde Obama’nın Ortadoğu gezisinin en önemli sonucunun İsrail-Türkiye yeniden yakınlaşması olduğunu yazdı.

“BİR YILDAN FAZLADIR İSRAİL UÇAKLARI DAİMİ OLARAK BAF’TA KONUŞLANIYOR”

Politis ise “Bu İttifakın Geleceği Var Mı?... Kıbrıs ve Yunanistan ‘Asırlık İttifakta’” başlıklı haberinde Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki “oyuncuların” artık sadece geçen haftaya kadarki oyuncular olmadığını, şimdi gelişmelerde belirleyici rolün Ruslarda olduğunu yazdı.

Moskova’nın 200 yıldan fazladır mücadele verdiği, Akdeniz’de kendisine dayanak bulma politikasında başarıya ulaşma arzusunda olduğunu, meselenin yalnız bankacılık sektörüne giriş olmadığını, bunun sadece başlangıç olduğunu belirten gazete, esas meselenin enerji kaynakları ve Kıbrıs’ın jeopolitik konumu olduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın koordineli ve kararlı şekilde doğru istikametlere; güçlü bir ortak çıkarlar kutbu oluşturabilecek ülkelere yönelmeleri gerektiğini yazan gazete, bunların ABD ve İsrail, Avrupa düzeyinde Fransa ve İngiltere olduğunu belirterek şunları da yazdı:

“Son bir yıldan beridir Kıbrıs’ın güvenliğiyle ilgili en güçlü halka İsrail’dir. Burada çoğu kişi bilmiyor ama bütün bu süre boyunca İsrail uçakları, (hidrokarbon) aramaların güvenliğini sağlamak için daimi olarak Baf’ta konuşlanıyor. Aynı zamanda İsrail Washington’un da Moskova’nın da güçlü muhatabıdır ve eski anlaşmazlıkların üzerine köprü rolü oynayabilir, yeni bir jeopolitik denge bulunmasına katkı koyabilir. Kıbrıs’ın dik durmasında pek çok ve hayati çıkarı vardır.”