Kuzey Kıbrıs’ın elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Teknecik’teki elektrik santralleri için hâlâ yakıt siparişi verilmedi.

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, Maliye Bakanlığı’nın dün 2.8 milyon TL tutarında ödeme yaptığını, ancak bu miktarın yeterli olmadığını söyledi. Cesurer, devletin, Elektrik Kurumu’na olan borcunun 143 milyon TL olduğunu anımsattı.


   Teknecik’te akaryakıt stokunun azaldığını ve en fazla 2 hafta idare edebileceğini vurgulayan Cesurer, “Akaryakıt için bugün sipariş verilse bile ülkeye ulaşması en az 6 gün alır. O nedenle ülkenin karanlıkta kalmaması için hemen harekete geçilmelidir” dedi.


   Cesurer, Maliye Bakanlığı’ndan dün tahsil edilen 2 milyon 800 bin TL, ortaokulların ve tapu dairelerinin borcuyla ilgilidir. Normalde 5 milyon TL bekleniyordu ancak olmadı; bu miktar sipariş verilmesine yeterli olur mu olmaz mı bakılacak” dedi.


Hemen sipariş verilmezse sorun olacak

   Cesurer, sipariş verilmesi için bugün harekete geçilmemesi halinde, yakıt sorununun çok ciddi boyuta ulaşabileceği uyarısında bulundu.

 
   Cesurer, sipariş verilmesinde çok geç kalındığını, ada genelinin karanlığa gömülme ihtimalinin, geçen her an arttığına vurgu yaptı. 


   Maliye Bakanlığı’nın, dünkü ödeme dışında Elektrik Kurumu’na yaklaşık 140 milyon TL civarında borçlu olduğunu savunan Cesurer, yapılan tüm uyarılara karşın bu paranın yatırılmaması nedeniyle, elektrik santralleri için gerekli olan akaryakıtın alınamadığını hatırlattı.


   EL-SEN, kuruma yüklü miktarda borcu olan devlet, özel ve tüzel kişilere yönelik gerçekleştirdiği elektrik kesintileri sonrasında borcunu taksitlendirenlerden topladığı miktar, borçları ödemekte kullanıldığından, kasada akaryakıt alabilecek para kalmadı. 


Halkımız karanlıkta kalmasın diye

   Maliye Bakanı Ersin Tatar ise, akaryakıt siparişinin yapılabilmesi ve kurumun benzeri işlerinin kolaylaşması için Türk Bankası’ndan 20 milyon TL tutarında akreditif hesabı açılması amacıyla, kendisinin de kefalet imzaladığını söyledi.


   Maliye Bakanlığı olarak ellerinden geleni yaptıklarını belirten Tatar, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
   “Elektrik Kurumu’nun tüm ihtiyaçlarını elimizden geldiği kadar karşılayabilmek için büyük gayret içerisindeyiz.

2 milyon 800 bin TL ödeme yaptık bugün. Maliye bakanı olarak tüm bankalara tüm kefaletleri de veriyoruz.


Kurumdan gelen faturaları da karşılıyoruz. Ama eskiden kalan bazı faturalarda, kur ve faiz farklarından dolayı alacak söz konusu oldu…


İyi niyetimizle, borcumuz olmadığı halde, görev zararı saydık ve borcu kabul ettik. Neticede bu kurum bizimdir. Halkımızındır. Büyük bir sıkıntıya girmesini istemeyiz. Özel sektöre 25 milyon TL katkı yaptık.


Ödemelerin yapılabilmesi için 10 kuruş kilowatt başına katkımız oldu.


Şu anda Elektrik Kurumu’nun devlete sattığı elektriğin fiyatı 60 kuruşa çıkarıldı. Bu özel sektörün üzerinde bir fiyattır. Bunu da kabul ettik. Böylelikle, Elektrik Kurumu’nun sıkıntılarını gidermek için her tedbiri almaktayız.


Yakıt siparişi konusunda sıkıntı olup olmadığını Elektrik Kurumu bilir. Bu sıkıntılar olmasın diye biz elimizden geleni yapıyoruz; halkımızın karanlıkta kalmasını istemeyiz.”


kaynak/KIBRIS GAZETESİ