2014 yılından beri KKTC’de ikamet izinsiz olarak bulunan Nijerya uyruklu Tobechukwu Ejelue ve Ugochukwu Chukwuji sarhoş olup bir işletmeye hasar verip kasti hasar suçunu işleyince tutuklandılar ve muhaceret kayıtlarından yapılan soruşturmada 2014 yılından beri KKTC’de ikamet izinsiz kalmakta oldukları tespit edildi.

5.12.20 tarihinde meydana gelen ve çıkarıldıkları mahkemede haklarında ikişer gün tutukluluk emri alınan zanlılar bugün 7.12.20 tarihinde Kasti hasar, sarhoşluk, rahatsızlık, uygunsuz tavrı hareket ve ikamet izinsiz suçlamasıyla Gazimağusa Kaza Mahkemesinde yeniden yargıç huzuruna çıkarılarak davaları görüşülünceye değin ve her hâlükârda 25 günü aşmamak kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderildiler.

Bugünkü duruşmada iddia makamı adına mahkemede yeminli şahadet veren PM Arif Toroslu olgularla ilgili bilgi vermek suretiyle anımsatmada bulundu. 5.12.20 tarihinde saat 02.30 raddelerinde, Gazimağusa’da, umumi bir yer olan Kafenin giriş kapısı yanındaki şeker otomatını kasten ve kanunsuz olarak kırıp 100 TL hasara uğratan zanlıların daha sonra makul sebep olmaksızın yüksek sesle bağırıp çağırmak, ellerini sağa sola savurmak suretiyle rahatsızlık ve uygunsuz tavrı harekette bulunduklarını söyledi.

ALKOL TESTİ YAPILMASINA İZİN VERMEDİLER, 6 YILDAN BERİ ÜLKEDE KAÇAK KALDILAR

Şikâyet üzerine ayni gün tutuklanan zanlıların kendilerine alkol testi yapılmasına müsaade etmediklerine dikkat çeken PM Toroslu, yapılan muhaceret kontrolünde zanlı 1’in 02.01.2014, zanlı 2’nin de 20.02.2014 tarihinden beri KKTC’de ikamet izni olmaksızın bulunduklarının tespit edildiğini belirtti.

Tahkikatın tamamlandığına değinen tanık polis, zanlılara işlemiş oldukları suçlarla ilgili yazılı dava tebliğ edildiğini, zanlıların davalarına karşılık suçlarını kabul eder yönde cevap verdiğini ancak imzalamayı kabul etmeyip imzalamadıklarını söyledi.

Zanlıların KKTC ‘de ikamet izinsiz bulunmalarından dolayı serbest kalamayacaklarına vurgu yapan tanık polis, ileride görülecek davalarında hazır bulunmalarını temin etmek maksadıyla hükümsüz tutuklu olarak 3 ay süreyle merkezi cezaevine gönderilmelerini talep etti.

ZANLILAR DAVA GÜNÜNE DEĞİN 25 GÜN SÜREYLE MERKEZİ CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

İddia makamı adına mahkemede hazır bulunan savcı yardımcısı Fırat Kızıltunçlar talep edilen süreyi 25 gün olarak sınırladıktan sonra huzurundaki şahadeti değerlendiren ve zanlıların 2014 yılından beri ikamet izinsiz KKTC’de bulunduklarına dikkat çeken kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler, zanlıların davalarında hazır bulunmalarını temin etmek maksadıyla ve her hâlükârda 25 günü aşmamak kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderilmeleri yönünde emir verdi. (MHA)