İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmad Mohammed Ali, KKTC’de yapılacak yatırımlara destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Kalkınma Bankası ortak organizasyonunda “fırsatlar adası” sloganıyla düzenlenen “Kuzey Kıbrıs’ta Yatırım Forumu”nda Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ile İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmad Mohammed Ali ortak basın toplantısı düzenledi.

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohammed Ali, Dışişleri Bakanı Özgürgün’e şükranlarını ve takdirlerini sundu.

Basına da teşekkür eden Ali, basının formun tanıtımına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

100’den fazla yatırımcının foruma katıldığını ve başlangıç için bunun yüksek bir rakam olduğunu söyleyen Ali, yerli işadamları ile yatırımlar yapılmasını temenni ederek bunun güzel sonuçları olacağına inandığını söyledi.

KKTC’de güzel imkanlar bulunduğunu, bir yatırımcının deniz ürünleri üretimi için çiftlik kurabileceğini söylediğini aktaran Ali, banka olarak yatırımlara destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.

ÖZGÜRGÜN

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, forumun ülkedeki yatırım potansiyelinin yabancı yatırımcılara tanıtımı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Daha önce eğitim konusunda düzenledikleri forumun ardından bugün de yatırımla ilgili forumu düzenlediklerine işaret eden Özgürgün, “Amacımız üye ülkelerdeki yatırımcıları ülkemize çekmek ve yatırımları için gerekli ortamı kendilerine sağlamaktır. Bu organizasyonları deneyim kazanarak, daha da etkin şekilde sürdüreceğiz” dedi.

FORUMDAKİ OTURUMLAR

Forumdaki açılış konuşmalarından sonra Cumhurbaşkanı Eroğlu, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve diğer yetkililer, yatırımcıların stantları gezdi.

Programa göre, foruma yemekten sonra “Kuzey Kıbrıs’ın yatırım merkezi olarak konumlandırılmasının uluslararası perspektifleri” konulu tartışmayla devam edilecek.

Moderatörlüğünü Uluslar arası Bosna Bankası CEO’su Amer Bukviç’in yapacağı tartışmada, Gökhan Bozkurt (CEO ve Türk Telekom Genel Direktörü); Cornelia Meyer (Başkan ve CEO, MRL İşletmesi); Eyüp Akbal (MÜSİAD Yürütme Kurulu Üyesi ve Dış Yapılanma Departmanı Başkanı), 
Günay Çerkez  (Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı) ve Ali Çıralı (Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı) konuşacak.

“Yatırım yeri olarak Kıbrıs: Ada neler sunabilir,  bu potansiyel nasıl desteklenebilir?” oturumun moderatörlüğünü PGlobal yöneticisi Murat Yülek yapacak. Bu oturumda Salih Berberoğlu (CFO, Limak Holding), Ödül Muhtaroğlu (DPÖ Ekonomi Planlama Dairesi Başkanı); Ömer Faruk Öz (KKTC Dostluk Grubu Başkanı ve Türkiye Parlamentosu Üyesi); Derviş Besimler YAGA Direktörü); Reha Arar (Merit Oteller Grubu Başkanı) sunum yapacak.

Forumun ilk günü karşılıklı görüşmelerle tamamlanacak.

Foruma katılanlar yarın Kuzey Kıbrıs’ın doğu ve batı yakasına düzenlenecek gezi programları ile iş alanlarına göre çeşitli yerleri inceleyecek. Gazimağusa Serbest Bölgesi, Bafra kalkınma bölgesi ve Karpaz yarımadasına, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kalkanlı Kampusu, Cypfruvex işletmeleri ve Lefke bölgesindeki organik tarım yapılan bölgeler gezilecek.