GELENEKSEL YÖNTEMDEN DAHA UCUZ ANCAK KİLİSE KARŞI ÇIKIYOR

Rum İçişleri Bakanlığı, ölülerin yakılmasıyla ilgili bir yasa tasarısını meclise sundu.

Fileleftheros “Ölülerin Yakılması Daha Ucuz ve Çabuk... Maliyeti 500 Euro Civarında Olacak” başlığıyla yansıttığı haberinde, dünyada uygulanmakta olan bu yöntemin, masrafları birkaç bin Euro’ya kadar çıkabilen geleneksel define göre çok daha ucuz olacağını yazdı.

Gazete, İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin, ölüleri yakma yönteminin dünyada kabul gördüğünü, AB içerisinde sadece Güney Kıbrıs’ta bulunmadığını, Yunanistan’ın da birkaç yıl önce ölü yakmayla ilgili yasal düzenleme yaptığını ancak Kilise’nin itirazı yüzünden uygulamaya konulmadığını yazdı.

Güney’de öncelikle talep  halinde veya cenazeleri aranmayan (morgta kalan) yabancı uyruklular için uygulanmasının düşünüldüğüne işaret eden gazete, maliyet hesaplarında bu yöntemin yaklaşık 500 Euro gibi bir masraf gerektireceğini, ancak Rum Ortodoks Kilisesi’nin bu yönteme karşı olduğunu yazdı.

Habere göre Baf Metropoliti Georgios, “Kilise Ortodoks ölülerinin yakılmasını kabul etmeyecek, çünkü kurumsal açıdan böyle bir uygulaması yok. Kilise kişilerin kendi bedenleriyle ilgili karar verme hakkına saygılıdır ancak yakılacak Ortodokslar için dini tören yapmayacak” dedi.

(ŞA/GUR)

*********