Taşken (Tohni) köyü sakini olan ve 1974 yılında bindikleri otobüsün kaybolması sonucunda naaşları Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından Güney Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde aranan Kıbrıslı Türk kayıpların gömüldükleri yerin pek çok kez değiştirildiği, naaşların gömülü oldukları yerlerden çıkarılarak başka yerlere yeniden gömüldükleri iddia edildi.

Politis gazetesi: “Kemikler Başka Yerlere Nakledildi” başlığı altında verdiği haberinde, Taşkent’te yaşayan 84 Kıbrıslı Türk’ün neredeyse yarısı sayılabilecek 40 Kıbrıslı Türk’ü taşıyan otobüsün 1974’te kaybolduğunu, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bu kişilerin naaşlarını tespit etmek için sürdürdüğü çalışmalarda, naaşların ilk gömüldükleri yerden başka yerlere taşındığını belirlediğini yazdı.

Gazete, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Taşkentli Kıbrıslı Türklerin kemiklerini tespit etmek için yıllardır çaba gösterdiğini ve ilk kazıların Limasol’un “Yerasa” köyü yakınlarında yapıldığını belirtirken burada yapılan kazılarda 44 Kıbrıslı Türk’e ait kemiklerin dağılmış şekilde tespit edildiğini yazdı.

Burada bulunan kemiklerden, 44 Kıbrıslı Türk’ün diğerleriyle birlikte öldürüldükleri noktadan buraya taşındıklarının anlaşıldığını vurgulayan gazete, diğer Kıbrıslı Türklerin kemiklerinin “Pareklişa” (Pareklisia) bölgesine gömüldüklerine inanıldığını belirtti.

Habere göre, Komite yaklaşık iki yıl önce Parseklişa bölgesinde kazılara başladı ve sadece bazı kemik parçalarına ulaşabildi.

Gazete, bu durumun Kıbrıslı Türk naaşlarının buradan da başka yere taşındığını gösterdiğini belirterek, elde edilen bilgiler doğrultusunda komşu köy olan Esenköy (Armenohori) bölgesinde kazılara başlandığını yazdı.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, Rum kayıpların akıbetlerinin belirlenmesi ve özellikle askeri bölgelerin açılması yönünde uluslararası alanda ve Kıbrıs’ta yaptığı çağrıların, Taşkenli Kıbrıslı Türklerin akıbetleri belirlenmediği sürece desteksiz kalacağı yorumunda da bulundu.

KİMLİK AÇIKLAMALARI YAKINDA

Gazete ayrıca, Bosna Hersek’teki laboratuara gönderilen 70 kemik örneğinden bir kısmına ilişkin kimliklerin açıklanmasının an meselesi olduğunu yazdı.

Haberde, Gönyeli’de yapılan kazı çalışmalarında 5 ya da 6 kişiye ait oldukları düşünülen kemiklere rastlandığı, Güney Lefkoşa’nın Strovolo semtindeki kazılarda ise herhangi bir sonuca ulaşılamadığı da bildirildi.