BOZER: “CUMHURİYET MÜCADELE VEREN HALKLARIN ULAŞABİLECEĞİ EN YÜKSEK MERTEBE”
 
MATKAP: “SİZLERİ GERİYE GÖTÜRECEK HİÇ BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİNİN YANINDA OLMAYACAK CHP”

Meclis Başkanı Hasan Bozer, referandum hakkının önemine işaret edip Kıbrıs Türk halkının referandum hakkının bulunduğuna vurgu yaptı ve “Cumhuriyet mücadele veren halkların ulaşabileceği en yüksek mertebe” dedi.
 
Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Cumhuriyetçi Halk Partisinin (CHP) Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’nin önüne ne kadar Kıbrıs sorunu çıkarılırsa çıkarılsın, Kıbrıslı Türklerin haklarını bir adım geri dahi götürecek çözüm önerisini desteklemeyeceklerini söyledi.

Meclis Başkanı Hasan Bozer, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamaları için ülkeye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap’ı kabul etti.

BOZER

Bozer, kabulde yaptığı konuşmada, 15 Kasım ve 20 Temmuz’un Kıbrıslı Türkler açısından hayati tarihler olduğunu belirterek, Kıbrıslı Türklerin çok uzun ve meşakkatli, dünyaya örnek olacak bir mücadele verdiğini kaydetti.

KKTC’nin 1974 Barış Harekatı ile oluşturulan temeller üzerine kurulduğunu belirten Bozer, uzun yıllar devam eden müzakerelerde Kıbrıslı Rumların masaya, Kıbrıslı Türklerin de haklarını gasp ederek elde ettiği Kıbrıs Cumhuriyeti unvanı ile oturduğunu, KKTC’nin müzakere masasında Kıbrıslı Rumlara muadil bir sıfatla oturabilmek için kurulduğunu söyledi.

Kıbrıslı Türklerin “kendi kaderini kendi tayin etmesi” hakkını kullanması bakımından Cumhuriyetin kuruluşu için yapılan referandumun da önemli rol oynadığını kaydeden Bozer, Annan Planının Kıbrıs Türk halkının oyuna sunulmasının bu temeller üzerinde elde edildiğini kaydetti.

Bozer, “Bize dünya referandum hakkı verdi, bu temeller üzerinde onu elde ettik. Aksi halde bunu elde etmek o kadar da kolay olmayacaktı” dedi.

Cumhuriyetin mücadele veren halkların ulaşabileceği en yüksek mertebe olduğunu belirten Bozer, mücadelede şehit düşenlere rahmet diledi. Bozer, ayrıca 1974 Barış Harekâtının gerçekleştirdiği dönemde Başbakan olan CHP’nin eski genel başkanlarından Bülent Ecevit’e şükranlarını sundu.

Kıbrıs Türkünün her alanda yaşam kalitesini yükseltme adına büyük çabalar sarf ettiğini belirten Hasan Bozer, “Bu noktada en büyük şansımız, kardeş ülke olarak Türkiye Cumhuriyetinin yanımızda olması” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde çözüm isteyen taraf olduğunu kaydeden Bozer, ancak Annan Planı döneminde izolasyonların kaldırılması yönünde karar alınmasına rağmen AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik halen ambargo uyguladığını ancak Kıbrıs Türklerin ambargoların kaldırılması yönünde çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

MATKAP

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise, Kıbrıslı Türklerin büyük meşakkatler çektiğini,  1974 Barış Harekâtından sonra güvenlik adına önemli mesafeler alındığını kaydetti.

Matkap, KKTC’nin sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan pek çok tanınmış ülkenin önünde yer aldığını ifade etti.

CHP’nin Kıbrıslı Türklerin haklarını geri götürecek herhangi bir çözüm önerisinin arkasında duramayacağını kaydeden Matkap, adada bulunacak bir çözümün egemen eşitliğe dayalı olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin AB müzakerelerinde önüne her zaman Kıbrıs sorununun çıkartıldığına işaret eden Matkap, “İstediği kadar çıkartılsın, sizleri geriye götürecek hiç bir çözüm önerisini yanında olmayacak Cumhuriyet Halk Partisi” dedi.

Matkap KKTC’nin Türkiye’nin en yakın kardeş ülkesi olduğunu da vurguladı.

(ID/HA)