Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali İbrahim El Naimi, dünyadaki ekonomik yavaşlamaya rağmen petrol fiyatlarının hala yüksek olduğunu, oysa petrol sıkıntısı bulunmadığını ve ek taleplerin de karşılanabileceğini söyledi.

Global Enerji Derneği tarafından Ankara Ticaret Odası fuar merkezinde düzenlenen ''5. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'' kapsamında bakanlar oturumu düzenlendi.

Oturumda konuşan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali İbrahim El Naimi, dünyada, özellikle de Avrupa ve ABD'de ekonomi alanında ciddi bir kriz yaşandığını, işsizlik boyutlarının arttığını, ülkelerin kendilerine güvenlerinin sarsıldığını, bunun da küresel piyasaları etkilediğini söyledi. Naimi, Avro Bölgesi'yle ilgili felaket senaryolarının gerçekleşmemesini ve piyasalardaki istikrarın bir an önce sağlanmasını umut ettiğini kaydetti.

Suudi Arabistan'ın Körfez Bölgesi'nde modern limanları bulunduğunu ve petrol sanayi için kullandıkları çok iyi teknolojileri olduğunu anlatan Naimi, daha fazla iş sahası yaratacak çok sayıda projeyle ilgili birçok Türk firmasının ilgilendiğini dile getirdi.

Naimi, dünyadaki ekonomik yavaşlamaya rağmen petrol fiyatlarının hala yüksek olduğunu, Suudi Arabistan'ın bu fiyatları mantıklı seviyede tutmaya çalıştığını belirterek, ''Endişelerin hepsi gereksiz. Şu anda petrol sıkıntısı yok, ek talepler de karşılanabilir'' dedi.

Türkiye'nin yakın komşularında kanıtlanmış petrol rezervleri bulunduğunu hatırlatan Naimi, Türkiye'nin Hazar bölgesi, Orta Doğu ve Avrupa arasında koridor rolü olarak görüldüğünü söyledi. Naimi, ''Türkiye'nin de Suudi Arabistan gibi işbirliği konusunda pek çok fırsattan bizimle beraber faydalanmak istediği için çok memnunum. Bölgenin iki güçlü ülkesi olarak Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini umut ediyorum'' diye konuştu.

EKONOMİ VE ENERJİ BAKANI ATUN

Oturumda konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da son dönemde KKTC ile Türkiye arasındaki en önemli projelerden birinin Türkiye'den KKTC'ye ''su nakli'' projesi olduğunu belirterek, ''Proje, önümüzdeki hafta boru hattının döşenmeye başlanmasıyla daha da somut hale gelecek'' dedi.

Atun, söz konusu projeyi ana vatan Türkiye ile tasarlarken sadece KKTC'nin değil, tüm Kıbrıs halkının ihtiyacının düşünüldüğünü ve 50 yıllık projeksiyona göre hazırlandığını vurguladı.

KKTC'nin Akdeniz'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) verdiği ruhsatların bulunduğunu ve bu çerçevede çalışmaların devam ettiğini, ayrıca Türkiye'den KKTC'ye elektrik enerjisinin kablo ile taşınmasının söz konusu olduğunu anlatan Atun, şöyle devam etti:

''Mavi Akım projesinin geçiş noktalarından biri de belki önümüzdeki yıllarda KKTC olacaktır. KKTC şu anda ambargo altında tutulan bir ülke. Ambargo altında tutulan bir ülkenin bölgede barış için uzun vadeli projelerde yer alması, barışa yönelik böyle bir vizyonu üstlenmiş olması önemli.''

IRAK KÜRT BÖLGESEL YÖNETİMİ DOĞAL KAYNAKLAR BAKANI HAWRAMİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami de oturumda yaptığı konuşmada, yeni bir potansiyel tedarikçi olarak bölgede önemli bir rollerinin olduğunu düşündüklerini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi olarak piyasaya mümkün olduğunca arz güvenliğini destekleyecek girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Hawrami, Türkiye ile de enerji tedarik piyasası içinde en kısa zamanda gerçek bir ortak haline geleceklerini kaydetti.

Hawrami, şöyle konuştu:

''Irak petrol ve doğalgaz kaynakları anlamında dünyadaki en önemli ülkelerden biri. Tarihi performansına baktığımızda Irak bu kaynaklara rağmen 2 savaş geçirdi. Bu savaşların Irak'a da tüketici ülkelere de bir faydası olmadı. Irak bir şekilde kendini toparlamalı ve piyasa içerisinde iyi bir aktör rolünü üstlenmelidir. Aynı zamanda kendi anayasasını oluşturmalı, kendi halkına ve halkının çeşitliliğine saygı göstererek kaynaklarını eşit şekilde paylaştırmalıdır. Son savaştan sonra okullara, otobüslere, ambulanslara ihtiyacımız var. Şu anda tanklara ve patlayıcılara ihtiyacımız yok, daha önemli şeylere ihtiyacımız var. Paramızı yeniden yapılanmalara harcamalıyız. Yeni bir Irak, barış içinde bir ülke hazırlamalıyız. Kürt bölgesi için söylemek gerekirse, geçmişte petrol bizim için bir lanet gibiydi, hiçbir zaman bundan fayda sağlayamadık. Bunların tekrarını istemiyoruz. Kiminle ticaret yaptığımıza dikkat etmeli, iyi ortaklıklar oluşturmalıyız.''

Irak'ın Türkiye gibi ülkelerin yardımına ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Hawrami, Türkiye'nin bölgedeki en büyük enerji piyasası olduğunu söyledi. Hawrami, ''Bölgemizdeki gazın değerlendirilmesi, bize gelir, Türkiye'nin de arz güvenliğine katkı sağlayacak'' dedi.

ABD Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman da Türkiye ile özellikle enerji verimliliği alanındaki işbirliğine önem verdiklerini söyledi.