Belediye Emekçileri Sendikası olarak Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 09.10.2012 tarihinde başlattığımız iş yavaşlatma eylemimiz 15.10.2012 tarihinden itibaren süresiz grevle devam edecektir. 

LTB’ni borç batağına iten mevcut zihniyete çalışanların artık tahammül edecek gücü kalmamıştır.

2012 yılının Ocak ayından itibaren seslendirdiğimiz ve eyleme dönüştürdüğümüz sıkıntıları, bilmeyen duymayan kalmamıştır. Bu sorunlar ülkemiz Başbakanı tarafından Türkiye Başbakanına da aktarılmış ve siyasi boyutu ile hiç de etik olmadığı kanısına vardık.

Tüm bu gelişmeler ışığında Lefkoşa Türk Belediyesi altından kalkamayacağı usulsüz borçlanmalar ve bu borçlanmaları onaylayan bakanlar kurulu da bu suçu üstlenmiş durumdadırlar.

Ocak 2007 tarihinden itibaren maaşlarını gününde alamayan belediye çalışanları maalesef atanmışların işbaşı yaptığı Temmuz 2012 ayı maaşlarını gününde alabilmişlerdir.   Bu da seçilmişler açısından verilmesi gereken önemli bir sorudur.

Yaklaşık 6 yıldır bu sorunu yaşayan çalışanların maddi kaybı hesaplanacak olursa karşılığında 2 yıllık maaşlarının heba olduğu açıkça ortaya çıkacaktır. Bu da seçilmişler tarafından affedilmeyecek ve cezalandırılması gereken büyük bir suçtur.

Maaşlarından kesildiği halde yatırılmayan Sosyal Sigorta primleri çalışanlara büyük bir insanlık ayıbı olarak da durmaktadır.

Lefkoşa Belediye çalışanı iseniz yasal sorumluluklarınızı yerine getirecek fakat hastane kapısından içeri giremeyecek, özel doktorlara bakınacak yazılan reçeteleri eczanelerden ücretsiz almak hakkı varken bunun bedelini cebinden ödeyecek, siz veya eşiniz doğum yapmışsa bunun karşılığını alamayacak, evlenmişseniz yasal hakkınızı talep edemeyecek ve bunun adına “Sosyal Devlet” anlayışı deyip KKTC Anayasasında yer vereceksiniz.

Maaşınızdan İhtiyat Sandığı primi kesilecek işvereniniz de kendine düşen katkıyı koyacak kağıt üzerinde bunlar yasaya uygun görülecek fakat çalışan bu birikimlerinden faydalanamayacak ve bu da gurur duyduğumuz “Sosyal Devlet” anlayışı olarak savunulacak.

Ayni şekilde maaşınızdan gelir verginiz kesilecek ve 6 yıl yatırılmayacak daha sonra ekonomik sorunlar var deyip tedbirler alınacak bu sisteme de “Sosyal Adalet” denilecek.

Bu sorunları da hesaba katarsak son 6 yılda biz 3 yıllık maaş almışız gerçeği ortaya çıkacak.

Tüm bu gasp edilen haklarımızın ilgili yasalarla belirlenen işverene karşı cezai müeyyideleri olacak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bunlara sadece seyirci kalıp gerek hukuki gerekse cezai davalara başvurmayacak.

Hırsızı tespit edeceğiz ve herkes şahit olarak evet odur diyecek fakat bu hırsız halk içinde aramızda, içimizden biri olarak gayet rahat bu çaldıklarının sefasını sürecek.

Bu yaşananlar kader değildir kader olamaz.  15 Ekim Pazartesi başlayacak olan grevimiz aşağıdaki şartlar yerine getirilirse kaldırılacaktır. Kamuoyunun bilgisine arz ederiz.

     
  1.     Yatırılmayan Sosyal Sigorta primlerimiz ilgili kuruma eksiksiz yatırılıncaya kadar. 
  2.     Yatırılmayan İhtiyat Sandığı primlerimiz ilgili kuruma eksiksiz yatırılıncaya kadar.
     
  3.     Yatırılmayan Gelir Vergimizin ilgili kuruma eksiksiz yatırılıncaya kadar.
     
  4.     Maaşların gününde ödeneceği garantisi ve o tarihten itibaren de Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerinin yanı sıra Gelir Vergilerinin de gününde yatırılması şartı ile grev sonlandırılacaktır.

Bu şartlar gerçekleşirse sadece biz çalışanlar değil devlet kasası da mutluluk duyacaktır.

Bu koşullarda bir plan ve program yapılması ve çalışanlar adına Sendikamızın da onayının alınacağı bir çalışmayı en kısa zamanda hazırlanmasını talep ederiz.

Savaş BOZAT

BES Başkanı