LAÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden büyük başarı

LAÜ, Uluslararası İnsansız Hava Aracı Yarışmasında 3’üncü oldu

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun düzenlediği, 1. Uluslararası İnsansız Hava Aracı Yarışması’nda (TÜBİTAK UAV TURKEY 2016) 3’üncü olarak, 1 kupa ve 6 madalya ile döndü.

LAÜ, TÜBİTAK UAV TURKEY 2016 proje ekibi; Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Kalyoncu, Araştırma Görevlileri Ahmet Yaşlı, Diyari Hassan ve lisans öğrencileri Batbukh Ganbat, Mustafa Can Görücü, Anıl Mumcu, Caner Demirtaş ve Alpaslan Gökçen’den oluştu.


Yarışma için Gebze Teknik Üniversitesi’nde 4 hedefli, 35 metre uzunluğunda pist hazırlandı ve yarışma parkuruna insansız hava araçlarının her hareketini kayıt altına almak için yüksek çözünürlüklü 20 kamera yerleştirildi.

Sabit kanatlılar ve döner kanatlılar olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmalara Almanya, İngiltere, Polonya, Azerbaycan, Bangladeş, Estonya, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Romanya ve Türkiye’den olmak üzere 102 takım katıldı. Tasarladıkları İHA'ların dereceye girebilmesi için mücadele eden 102 takım arasında LAÜ çok büyük bir başarıya imza atarak, yarışmayı 3. sırada tamamladı.


Özellikle yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik olarak İnsansız Hava Araçları (İHA) geliştirilebileceğini ortaya koymak amacı ile düzenlenen yarışmada, takımların yarışma alanında önceden belirlenmiş yerlere hızlı ve düzgün bir şekilde ekipman taşımak üzere bir İHA (Sabit veya Döner Kanatlı) geliştirmeleri istendi.

Özgün tasarım ve üretime sahip olması gereken İHA’lar, yarışma öncesinde değerlendirme komitesi tarafından teknik kontrollerden geçirildi, ayrıca deneme veya yarışma uçuşları öncesinde güvenlik kontrolleri de yapıldı. 


Yarışmaya nasıl hazırlandıkları konusunda bilgi veren Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Kalyoncu, yarışma öncesinde birçok kez test uçuşlarının yapıldığını, öğrencilerin özverili bir şekilde hazırlanarak yarıştıklarını belirtti.

LAÜ Mühendislik Fakültesi olarak yarışmada ilk üçte yer almanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen Kalyoncu, TÜBİTAK UAV TURKEY 2016 proje ekibine teşekkürlerini ileterek, başarılarının devamını diledi.


Yarışma sonrasında düzenlenen ödül törenine TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ve TÜBİTAK yöneticileri katıldı.