EYLEME DEV-İŞ VE BES VE TEMİZ TOPLUM DERNEĞİ DE DESTEK VERDİ

KAPTAN: “2009’DAN BERİ İKTİDARDA OLAN HÜKÜMET HALK İÇİN HİÇBİR İCRAAT YAPMADI”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS),  “Keyfi vatandaşlıklar ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kurultay’ına yönelik istihdamları”  yapıldığı gerekçesiyle Başbakanlık önünde protesto eylemi düzenledi.

KTAMS’ın eylemine Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), ile Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Temiz Toplum Derneği yöneticileri de destek verdi.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan eylemde yaptığı konuşmada, Nisan 2009’dan beridir iktidarda olan hükümetin halk için hiçbir icraat yapmadığını öne sürdü.

Kaptan “Söyledikleri ile yaptıkları örtüşmeyen, çalışanlarla, halkıyla alay eden ve gülünç duruma düşen bir UBP hükümeti, halkımızın umutlarını yok etti. Ülkemize dair insanların en ufak bir gelecek düşüncesi olamamakta ve ülkemizden göç etmektedir” dedi.  
 
UBP’nin iktidar uğruna yaklaşık 3 yılda 5 binden fazla vatandaşlık dağıttığını ileri süren Kaptan, ülkede işsizlik sorunu gündemde iken hükümetin bir ay önce vatandaş yapılanlara iş imkanı sağladığını savundu.

BENGİHAN

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan ise, KTAMS’ın bildirisini okudu ve ülkenin Nisan 2009’dan beri ulusal felaketler yaşadığını ifade etti.

UBP’nin ülke insanının refahı ve mutluluğu için hiçbir icraat yapmadığını, sadece AKP’den aldığı talimatları halkına “dayattığını” iddia etti.

AKP patentli paketin sonuçlarının ortada olduğunu söyleyen Bengihan, ülkede tüm kesimlerin sokakta ve iş yerlerinin siftah dahi yapamadan birer birer kapanmakta olduğunu söyledi.

2009’dan bu yana 5000 kişinin istihdam edildiğini bunların çoğunun hak edilmemiş ve Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapıldığını da ileri süren, Bengihan, ülke gençleri göç ederken Kasım 2012’de vatandaş yapılan 2 kişinin 2 Ocak’ta kamuya istihdam edildiği görüşünü dile getirdi.

Bengihan “Kamuda binlerce açık kadro bulunurken ve milyonlarca lira ek mesai ücreti ödenirken, bu kadroları Anayasa’nın eşitlik ilkesine uygun olarak Amme Hizmeti Komisyonu tarafından doldurmak yerine UBP kurultayına malzeme yapılarak 200 kişi partizanca istihdam edilmiştir” iddiasında bulundu.

Bengihan UBP’nin ülkeye verdiği zararın artık dayanılmaz duruma geldiğini savunarak hükümeti istifaya davet etti.

SEYİS

DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis de yurttaşlık ve partizanca istihdamları protesto etmek için KTAMS’ın eylemine destek verdiklerini belirterek, ülkenin kanayan yarası bu iki konunun partizanca ve insanların onuruyla oynanacak şekilde yapıldığını savundu.

Seyis, “oyunuzu bizden yana kullanırsanız...” diyerek ve adeta “delege avı” yapılarak bu uygulamaların yapıldığını iddia etti.

Devletin işsiz gençlere iş bulmakla yükümlü olduğunu söyleyen Seyis, buna karşın bunun bir sistem çerçevesinde ve sınavlarla yapılmasının gerektiğini kaydetti.

ÖZERSAY

Bu arada  “Toparlanıyoruz Hareketi”  adıyla da bilinen Temiz Toplum Derneği Başkanı Kudret Özersay yaptığı  açıklamada, hangi siyasi partinin hükümette olduğu dönemde olursa olsun, keyfi olan uygulamaların ülke çocuklarının geleceğini çalmak anlamına geldiği ve Hareketin buna tepki göstereceği belirtildi.

Bu çerçevede Hareket gönüllülerinin bugün Başbakanlık önünde “keyfi vatandaşlıklar ve istihdamlar” konusunda yapılan eyleme katılarak destek verdiğini belirten Özersay, Hareketin aylar önce hazırladığı “Toplum Sözleşmesi”nde “objektif kriterlere dayalı olmayan keyfi vatandaşlık uygulamaları” ve "liyakate dayalı olmayan, herhangi bir ehliyet aranmayan keyfi istihdamlara" karşı olduklarını beyan ettiklerini anımsattı.

Son günlerde yaşanmakta olan siyasi sürecin, kurultay karmaşası, kişisel günlük hesaplar ve yeniden keyfi istihdamları ülke gündemine taşıdığını ifade eden Özersay açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

“Ancak iş sadece eylem yapmakla bitmiyor. Bu noktadan sonra KTAMS da dahil tüm sendika ve sivil toplum örgütlerinden beklentimiz özellikle örgütlü oldukları kurumlarda bu istihdamları haber alır almaz deşifre etmeleri, kamuoyu nezdinde bu gelişi güzel uygulamaların daha baştan durdurulması için ses vermeye devam etmeleridir.”