BANKACILIK SİSTEMİ DERİNLEMESİNE YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

MEMORANDUMLA İLGİLİ 20 YASA TASARISI 6 ARALIK’TA MECLİSTE

KENTSEL ULAŞIM SÜRESİZ GREVDE... FLURENCOS: “PARALARINI GÖNDERMEYİ UNUTTUK”

KRİZ SEÇİM KAMPANYASI YÖNTEMLERİNİ ETKİLEDİ... BEDAVA SEBZE MEYVE DAĞITILIYOR

SENDİKALARIN TEPKİLERİ “ILIMLI”

Euro Bölgesi maliye bakanlarının Güney Kıbrıs meselesini ilk kez ayrıntılı olarak irdeleyecekleri pazartesi günkü Eurogroup toplantısının Güney Kıbrıs’ın Troyka ile uzlaştığı memorandum açısından kritik olacağı, bu toplantıda kara para aklama konusunun da gündeme getirilmesi ihtimalinden endişe edildiği haber verildi.

Politis “Kıbrıs Memorandumu Pazartesi Eurogroup’ta... Kıbrıs İçin İlk Test” başlığıyla yansıttığı Brüksel çıkışlı haberinde, diplomatik kaynaklara dayanarak, Pimco isimli kuruluşun Rum bankalarla ilgili araştırması henüz tamamlanmadığından pazartesi günkü toplantıda karar alınmasının beklenmediğini ancak Güney’de kara para aklanması konusunun gündeme getirilmesi ihtimali bulunduğunu, bu olursa Rum memorandumuyla ilgili tehlikeli gecikmeler yaşanabileceğini yazdı.

Diplomatik kaynaklara dayanarak Maliye Bakanı Vasos Şarlis’in Eurogroup toplantısı arifesinde Güney Kıbrıs’a karşı dengelerin gelişiminde başrol oynayacağı düşünülen Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’ın nabzını yokladığını belirten gazete, özetle şunları yazdı:

“Güvenilir kaynaklara göre Alman Maliye Bakanı kara para aklama konusunu ilk gündeme getiren kişi olmak niyetinde değil ama diğer ülke bakanlarının gündeme getirmesi halinde, görüş belirtmek zorunda kalacak. Avrupalı diplomatlar pazartesi günkü toplantıda kara para aklama ve şirketler vergisi gündeme gelmez ve Lefkoşa memorandum yönünde ilerleme iradesini pratikte ortaya koyarsa Eurogroup’un ya 13-14 Aralık’ta yapılacak rutin toplantısı öncesinde veya sonrasında olağanüstü toplanabileceğini değerlendiriyor.

Görüşmelerde ilerleme olmaz ve Lefkoşa yine kararsızlık gösterirse çok kıymetli zaman kaybedilecek. Eurogroup’un ocak ayı ortalarından önce toplanması pratik açıdan imkânsız görülüyor. Gelişmeleri izleyenler, böyle bir durumda, Başkan Hristofyas’ın, şubat ayındaki başkanlık seçimlerine birkaç hafta kala memorandumu imzalayıp imzalamayacağını sorguluyor.”

Aynı gazete, Başkan Dimitris Hristofyas’ın AB destek mekanizmasına başvuru ve Troyka ile ilke anlaşmasına varılan memorandum konusunda Rum halkına salı akşamı sesleneceğine işaret etti.

BANKACILIK SİSTEMİ DERİNLEMESİNE YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

Simerini ise, “Troyka Bankacılık Sisteminin Derinlemesine Yeniden Yapılandırılmasını İstiyor” başlıklı manşet haberinde, Troyka’nın finansman miktarı dışında bütün meselelerin yer aldığı nihai memorandumda Güney Kıbrıs’a mali yardım vermek için Rum bankacılık sektöründe derinlemesine yeniden yapılandırmaya gidilmesini şart koştuğunu bildirdi.

Troyka ile ilke anlaşmasına varılan memorandumun 30 sayfa tuttuğunu belirten ve Maliye Bakanı’nı kaynak göstererek alınacak milyarlarca Euro’luk kredinin geri ödemesinin 30 yıla yayılacağını kaydeden gazete, bu çerçevede bankaların sermayelerinin yeniden yapılandırılması için gereken meblağın da 10 milyon Euro olarak ifade edildiğini, aynı rakamı Merkez Bankası Başkanı’nın da  zikrettiğini yazdı.

Habere göre Troyka’nın Güney Kıbrıs’a şartları arasında kooperatiflerin denetiminin Temmuz 2013 itibarıyla Ticaret Bakanlığı’ndan Merkez Bankası’na devredilmesini, Merkez Bankası’nın da bu yetkiyi yine kendi denetiminde olacak Kooperatif Merkez Bankası’na tevdi etmesini istiyor. Bazı kooperatiflerin büyüklüğüne de Troyka’nın işbirliğinde Merkez Bankası tarafından karar verilecek.

Yaşayabilir olmayan kooperatif bankalarının lağvedileceğini veya küçültüleceğini belirten gazete memorandumda KİT’lerle ilgili başlık altında; borcun sürdürülebilirliği açısından gerekli görülmesi halinde Rum makamlarının kamu iktisadi teşebbüslerini özelleştirme programı yapacağı ifadesinin yer aldığına işaret etti.

MEMORANDUMLA İLGİLİ 20 YASA TASARISI 6 ARALIK’TA MECLİSTE

Aynı gazete, Maliye Bakanı Şarlis’in dünkü Meclis Maliye Komitesi toplantısı sonrasında, 2013 bütçe görüşmelerinin 5 Aralık’ta tamamlanacağını, 6 Aralık’ta ise memorandumun sonuçlandırılmasına yönelik meclise 20 yasa tasarısı sunacaklarını açıkladığını yazdı.

Gazeteye göre Pimco’nun ön raporunun 7 Aralık’ta beklendiğini, esas raporunun ise ocak ayında sunulacağını söyleyen Şarlis, AB destek mekanizmasından ilk dilim kredinin verilme tarihinin şu anda belirlenemeyeceğini kaydetti.

Politis ve Haravgi Rum sendikalarının memoranduma karşı ilk tepkilerinin ılımlı olacağını, sadece sendikal miting ve iş boykotu ile yetinileceğini bildirdiler.

Habere göre Rum işçi ve memur sendikaları dün Sağcı İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SEK) lokalinde toplanarak tepki yöntemlerini kararlaştırdı. Rum meclisi ve Maliye Bakanlığına protesto yürüyüşü ve mitingi, iş boykotu ve bunların icra tarihlerine ilişkin kararların, sendikaların yetkili organlarında görüşülerek onaylanması bekleniyor.

KENTSEL ULAŞIM SÜRESİZ GREVDE... FLURENCOS: “PARLARINI GÖNDERMEYİ UNUTTUK”

Alihtia ise maaşlarını ve özlük haklarını alamayan kentsel ulaşım çalışanlarının (otobüs şoförleri) Limasol’da süresiz grev başlattığını, Pazartesi itibarıyla da diğer kentlerde de süresiz greve gidileceğini bildirdi.

Gazeteye göre Ulaştırma Bakanı Efthimios Flurencos grevlerin, kendi bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın kentsel ulaşım çalışanlarının paralarını göndermeyi “unutmasından” kaynaklandığını  açıkladı.

KRİZ SEÇİM KAMPANYASI YÖNTEMLERİNİ ETKİLEDİ... BEDAVA SEBZE MEYVE

Bu arada Rum tarafındaki ekonomik kriz başkan adaylarının kampanya yöntemlerini de etkiledi. Simerini Rum başkanlık seçimlerinde bağımsız aday olan Solon Grigoriu’nun dün 300 aileye bedava sebze ve meyve dağıttığını bildirdi.

Habere göre Sigma TV’nin bir programına konuk olan Grigoriu’unun bedava sebze meyve dağıtacağı açıklamasının ardından yüzlerce Rum adı geçen yayın kuruluşuna akın etti. Sebze meyve almaya giden Rumlar, işsizlikten şikayet ederek çocuklara yedirecek yemek alamadıklarını, yeni kurulan toplum bakkallarından aldıkları gıda yardımı ile yaşadıklarını anlattılar.

(ŞA/GUR)