KTAMS, BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

 Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Öğretmen Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (ÇAĞ-SEN)’in desteğiyle “Göç Yasası” diye niteledikleri Maaş, Ücret ve Ödeneklerle ilgili yasada değişiklik talebiyle basın açıklaması yaptı.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, bu yasaya karşı olanların iktidara geldikten sonra tavırlarını unuttuklarını iddia etti. Koalisyon ortağı iki partinin muhalefet oldukları dönemlerde Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve sendikalarla birlikte  ilgili yasayı kınadıklarını belirten Kaptan, ancak iktidar olduktan sonra tavır değiştirdiklerini ifade etti.

Kaptan, “Kendi tüzüğünde eşit işe eşit ücret diyenler, şimdi çalışanı birbirine kırdırmaya çalışıyorlar” dedi.

Önümüzdeki günlerde çalışanlarıyla birlikte, diğer örgütlerin de desteğiyle eylem yapacaklarını söyleyen Kaptan, “Susarak fakirleştik, göç yollarına düştük. Bize vaatlerde bulunanlar vaat ettiklerini yapmakla yükümlüdürler” diye konuştu.

Kaptan, “Başbakanlıkta değişen sadece başbakan ve bakanlar  ile saksılardır… Bu değişimle değişim olmaz… Bizim hayatımızda değişim yok, sadece daha kötüye gidiş var” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasını okuyan KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan da, “Göç Yasası” olarak nitelenen Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti döneminde yasalaştığını anlattı. Bengihan, yasayla kamuda başlangıç ödeneklerinin sefalet ücreti düzeyine geriletildiğini, eşit işe eşit ücret ilkesinin ortadan kaldırıldığını belirtti.

Bengihan, şöyle devam etti:

“Dört kişilik bir aile için Aralık 2013 itibariyle açlık sınırı 1,290 TL, yoksulluk sınırı 5,856 TL iken bugün göç yasasından kamuda istihdam edilen lise hizmet sınıfında yeni işe başlayan bir çalışan yaklaşık olarak net 1,650 TL, üniversite hizmet sınıfında yeni işe başlayan bir çalışan ise net 1,850 TL almakta ve yoksulluk sınırının altında geçimini sürdürmeye çalışmaktadır.”

Bu yasayla kamu çalışanlarının sadece maaş değil derece, terfi, yüksek öğrenim hakkı, kademe ilerleme ve özlük haklarının da elinden alındığını söyleyen Bengihan, yasanın yürürlüğe girmesinden önce KTAMS ve diğer sendikaların mücadele ortaya koyduğunu belirtti. Dönemin muhalefet partileri CTP ve DP’nin de bu mücadelede sendikaların yanında yer aldığını ve yasaya şiddetle karşı çıktıklarını ifade eden Bengihan, “Dün muhalefette yanımızda yer alanlar bugün iktidar koltuklarında oturmakta ve bu yasayı değiştirme yetkisina sahiptirler. CTP ve DP hükümeti derhal göç yasasını değiştirmek üzere sendikalar ile görüşmeye başlamalı ve bu yasayı kaldırmalıdır” dedi.