MERKEZ SOLDAKİ LİDERLİK YARIŞINDA DEMOKRAT PARTİ GENEL SEKRETERİ BERSANİ ÖNDE GİDİYOR

Roma, İtalya'da gelecek yıl yapılacak parlamento seçimleri öncesinde merkez solun yeni yasama dönemindeki lideri ve başbakan adayını belirlemek üzere yapılan ön seçimin ikinci turundan gelen ilk sonuçlara göre; Demokrat Parti Genel Sekreteri Pierluigi Bersani yarışı açık farkla önde götürüyor.

Mali krizin gölgesinde, 2013'ün bahar aylarında yapılacak genel seçimlere hazırlanan İtalya'da, merkez sol seçmen geçen hafta ilk turu, bugün de ikinci turu yapılan ön seçimle, genel seçimlerdeki liderini belirledi.

Oy verme işleminin yerel saatle 20.00'de (TSİ 21.00) sona erdiği ön seçimin ikinci turuna ilişkin ilk resmi açıklama organizasyon komitesinden geldi.

Merkez solda ön seçimi organize eden ve birkaç kurumun desteğiyle oluşturulan ''BeneComune Italia'' isimli organizasyonun direktörü Nico Stumpo, sandıklar kapandıktan kısa bir süre sonra yaptığı duyuruyla ellerine ulaşan ilk resmi verileri açıkladı. Buna göre, yüzde 18,7'si açılan sandıklarda, PD Genel Sekreteri Bersani oyların yüzde 61,5'ini alırken, bir diğer aday Floransa'nın genç Belediye Başkanı Matteo Renzi ise yüzde 38,5'ini aldı. Sandıklarda oy sayım işlemi devam ederken resmi sonuçların daha geç saatte belli olması bekleniyor.

Yarışı şu an için 61 yaşındaki Pierluigi Bersani önde götürürken, rakibi Floransa Belediye Başkanı 37 yaşındaki Matteo Renzi ise sosyal paylaşım sitesi ''twitter''dan gönderdiği ileti de, "Bunu denemek doğruydu. Beraber yapmak güzeldi. Herkese kalpten teşekkürler" diyerek, rakibinin birinciliğini kabul ettiğini gösterdi.

Basına yansıyan haberlerde ise ön seçimin ikinci turuna, birinci tura göre katılım oranında düşüş yaşandı.

Merkez solda yapılmakta olan ön seçim ülke için büyük önem taşıyor. Zira İtalya'da son zamanlarda yapılan anketlerde, ülke genelinde birinci parti olarak görünen Demokrat Parti'deki liderlik yarışından zaferle çıkacak adayın, yeni yasama döneminde başbakan olması kuvvetli ihtimaller arasında gösteriliyor.

(AA/GÜL)