TAKVİM Gazetesi'nden Emre Diner'in haberine göre, Türk Dışişleri'nde ikinci şarap vakası ortaya çıktı. Eski Büyükelçi Daryal Batıbay'ın ardından KKTC'de Lefkoşa eski Büyükelçiliği görevini yapan Kaya Türkmen'in eşi Nurdan Türkmen de şarap tutkusu yüzünden büyük bir skandala imza attı. İddiaya göre, Türkmen'in gerçek kimliğini saklayarak Rum kesimine geçip kaliteli şarap ve viski aldığı belirtildi. Türkmen, uzun yıllar Fransa'da kaldıktan sonra 1997'de Paris Büyükelçiliği'ne Müsteşar olarak atanan Kaya Türkmen ile tanıştı.


FRANSIZ PASAPORTLU


Lüks tutkusuyla tanınan Nurdan Türkmen, Kaya Türkmen ile hayatını birleştirdi. Çeşitli ülkelerde görev yapan Türkmen, 2010 yılında KKTC'ye Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi olarak atandı. Uzun yıllar Fransa'da kaldığı için bu ülkenin pasaportunu da taşıyan Nurdan Türkmen, Aralık 2010 ve Ocak 2011 tarihleri arasında 4 kez Güney Kıbrıs'a geçti. Bu geçişlerde hiç "Elçi eşi" olduğunu gösteren kimliğini kullanmadı. Bir Fransız vatandaşı gibi Rum kesimine geçip rahat rahat alışveriş yaptı. Bu geçişleri, MİT görevlilerinden bile habersiz gerçekleştirdi. Aldığı içeceklerin başında en lüks şaraplar ve viskiler olduğu öğrenildi. Mağazalardan da marka kıyafetler satın aldı.

 

EMEKLİ BÜYÜKELÇİYE DAVA AÇILMIŞTI

 

Türkiye'nin Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi eski Büyükelçisi Daryal Batıbay hakkında "Sarap kaçakçılığı' suçundan 12 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenmişti. Batıbay, Strasbourg'daki görevinin ardından Türkiye 'ye 931 şişe bandrolsüz şarap ve 6 şişe şampanyayı kaçak olarak soktuğu gerekçesiyle yargılanıyor. Batıbay, savunmasında bu şarapları kendi parasıyla değişik zamanlarda aldığını belirtti.

 

"ÇOK BÜYÜK YANLIŞYAPMIŞ"

Emekli Büyükelçi İnal Batu, "Kıbrıs Türk diplomatları için çok hassas bir yerdir. Buradaki görevlilerimizin, her konuda gayet dikkatli olması gerekir. Bir büyükelçi eşinin Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği diplomatik pasaport gibi çok itibarlı bir pasaporta sahip iken, Fransız pasaportu kullanmasını fevkalede yadırgadım" dedi.