Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 21 Ekim tarihinde yapılacak olağan kurultayı ülke gündemindeki yerini koruyor. Kurultay hazırlıkları sürerken, parti içindeki saflar da belli oldu. UBP’nin, Olağan Kurultayı yaklaştıkça, kabinedeki bakanlar da destekleyecekleri adayı kafalarında belirledi.

Kıbrıslı Gazetesi'nden Rana Sarro'nun haberine göre, kabinedeki bakanların, genel başkanlık için yarışacak adaylardan şuanki Genel Başkan, Başbakan İrsen Küçük mü yoksa Sağlık Bakanı Ahmet Kâşif’i mi destekleyecekleri sorusunun yanıtını arayan Kıbrıslı gazetesi, kabinenin tüm bakanlarına; “Küçük mü, Kâşif mi?” sorusunu sordu. Adaylardan, Başbakan İrsen Küçük’ü destekleyecek olan kabinenin bakanları, bunu kamuoyu ile açıkça paylaşırken, siyasi kulislerde, oyları Sağlık Bakanı Ahmet Kâşif’ten yana olacağı konuşulan bakanlar ise, desteklerinin hangi adaydan yana olduğunu açıklamamayı tercih etti. İşte kabinenin kurultay adayları:

 

HANGİ BAKAN HANGİ ADAYI DESTEKLİYOR?


Ünverdi: Küçük’ün yanındayım

Kabinenin tek kadın bakanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, kurultayda Başbakan İrsen Küçük’ü destekleyeceğini açıkladı.

Bakan olmadan önce de Başbakan İrsen Küçük’ün yanında olduğunu işaret eden Bakan Şerife Ünverdi; “Ülkemizin en zor günlerinde bu görevi layıkıyla yerine getirdiğine inandığım için, tecrübesi, birikimi ve donanımından ötürü ve halkın her zaman yanında olduğundan dolayı Başkan’ımızı destekliyorum” dedi. “Kabinede iken birçok karara evet diyen bazı muhalif arkadaşların şuanda Başbakan’ımızın karşısında olmasını da hiç etik bulmuyorum” diyen Bakan Ünverdi, makamların gelip geçici olduğunun herkesçe bilinmesi gerektiğini söyledi. Bakan Ünverdi; “Bakanlık görevinden alındıktan sonra Başbakan’ımıza karşı muhalefet yapmalarını da kınıyorum” diye ekledi.

 

Tatar da, ‘Küçük’ dedi

Maliye Bakanı Ersin Tatar da, Başbakan İrsen Küçük’ü destekleyeceğini belirterek; “Başkan’ımız gibi ben de istikrardan yana olduğum için İrsen Küçük’ü destekleyeceğim. Başbakan Küçük, bu ülkede çok önemli icraatlara, çok büyük projelere ve yasal düzenlemelere başarılı bir şekilde imza atmıştır” dedi. Bakan Tatar şöyle konuştu:

“Kurultay’ın bir diğer adayı olan Bakan arkadaşımız Ahmet Kâşif de tabi ki bu kabinenin değerli bir parçasıdır ancak İrsen Küçük ile bu yola devam etmek istediğimi açıkça belirtemem gerektiğini düşünüyorum. Herkesin de fikrini ve tercihini açıkça söylemesi gerektiğini savunuyorum.”

 

Üstel: İstikrar için ‘Küçük’

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel gazetemize yaptığı açıklamada; “İrsen Küçük’ün yanındayım” diyerek, ülkede gelinen noktada istikrarın devamı için Başbakan İrsen Küçük’ü destekleyeceğini açıkladı. Bakan Üstel, ülke turizminde uygulanan istikrarın, 2011 ve 2012 yılında ülkeye gelen turist artışından da görülebildiğini söyleyerek, turizmde aynı artışı önümüzdeki yıllarda da sağlamak hedefinde olduklarını kaydetti.

 

Amcaoğlu: Her yerde açıklıyorum

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu da; “İrsen Küçük’ü destekleyeceğimi çoğu kez açıkladım, bunu her yerde söylüyorum” diyerek, destekleme gerekçesiyle ilgili şunları söyledi:

“İrsen Bey’in bir kere siyasette 40 yılı aşkın bir tecrübesi var. Ülkede kritik bir dönemden geçiliyor, İrsen Bey’in Başbakanlık görevini devam ettirmesi hem partimizin, hem ülkemizin geleceği açısından önemlidir diye düşünüyorum.”

 

Çavuşoğlu: Küçük’ü destekleyeceğim

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun, kurultay ile ilgili açıklaması kısa ve net oldu. Bakan Çavuşoğlu, kurultayda Başbakan İrsen Küçük’ü destekleyeceğini belirterek, bunun birçok gerekçesi olduğunu söyledi.

 

Dürüst: Tabi ki Başbakan…

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst de; “Şuanda Sayın Başbakan’ın kabinesinde bulunan bir bakan olarak tabi ki Başbakan’ı desteklemeyi doğru buluyorum” dedi.

 

Atun, ser verip sır vermedi

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, konuyla ilgili olarak bakanların tuttuğu tarafın gündem olmasını doğru bulmadığını belirterek; “Bakanın görevi icraat yapmaktır. Kurultayda taraf tutmak, birilerini desteklemek değildir. Basın önünde bunların tartışılmasını etik bulmadığım için bu konu ile ilgili konuşmak istemiyorum” diye konuştu.

Kurultayda destekleyeceği adayı ileriki günlerde açıklayıp açıklamayacağı yönündeki soruya karşılık ise Atun; “Şu anda görüşüm bu” yanıtını verdi.    

 

Saner: Bunun konuşulmasını doğru bulmuyorum


Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner de, destekleyeceği adayı açıklamayı doğru bulmadığını belirterek; “Bu parti içi bir yarıştır. Kazananın da kaybedenin de partimiz ve ülkemiz için çalışacağına inanıyorum. Partimizin icraatlarını konuşmak yerine, kurultayı konuşmayı doğru bulmuyorum. Kazanan da, kaybeden de bu toplum için hizmet verecektir” dedi. 


Özgürgün: Başbakan’dan başka aday yok!


“Bana bu soru sorulduğunda tabi ki Sayın Başbakan İrsen Küçük… Yalnız ben bu soruya bu cevabı verirken şu sorunun da cevabını arıyorum, Sayın Başbakan İrsen Küçük’ün karşısındaki aday kim? Çünkü biliyorsunuz ki, Başbakan Cumhurbaşkanı’ndan görevi devraldıktan sonra kendi kabinesini oluşturmaktadır. Kabinesini oluştururken de, en güvendiği insanlara kendi kabinesinde yer vermektedir, yani kendisine en güvendiği kişilere bu bakanlıkları vermiştir. Böylesi bir durumda bize sadece bizi o duruma getiren Sayın Başbakan’a atacağı her adımda destek olmak görevi verilmiştir. Dolayısıyla hem başbakanın kabinesinde aday, hem de ona karşı aday olmak pek doğru bir hareket değildi.  Dolayısıyla sözde ben adayım diyen birisi var ancak bana göre aday olmasının gereklerini yerine getiren birisi yok bu noktadan hareketle de Başbakandan başka herhangi bir aday yok.”   

RANA SARRO