Haberi; “İşbirliği Veya Deliyoruz... Eroğlu Doğal Gazdan Pay ve Türkiye’nin Katılımını Öneriyor” başlıklarıyla veren Politis, diplomatik kaynaklara dayanarak, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun önereceği doğal gazla ilgili formülün, geçen sene ortaya konulan “BM himayesinde ortak bir iki toplumlu komite kurulması önerisini temel alacağını” ileri sürdü.


Gazete, bu iki toplumlu komitenin, doğal zenginlikten elde edilecek kazancın paylaştırılması konuları yanı sıra, Kıbrıs çevresindeki lisanslar ve sondajlarla ilgili bir sonraki adımları ele alma yetkilerine sahip olmasından bahsedildiğini anımsattı.


Kıbrıs Türk tarafının, oyuna Türkiye’yi de dâhil etmeyi isteyerek, bu kez bir adım daha ileri gittiğinin görüldüğü yorumunda bulunan gazete, Eroğlu’nun bu çerçevede, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kendi egemenlik haklarını etkileyen sondajlar veya parsellere şu veya bu şekilde müdahil olması gerektiğine işaret edeceğini aktardı.


Bu mantıktan hareketle, Kıbrıs Türk tarafının önerisinde, Yunanistan’ın da konuya müdahil olmasının yer almasının mümkün olduğunu öne süren gazete, aynı kaynakların, Kıbrıs Türk tarafının, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki doğal gaz yataklarından ortaya çıkacak kazançların paylaştırılması konusuna özel bir ısrar göstermekte olduğunu söylediklerini ifade etti.


Gazete, Türk tarafının, Doğu Akdeniz’deki enerji sondajlarıyla ilgili planlamalarına şu sıralar gittikçe daha fazla atıfta bulunmakta olduğunu da ekledi.