Ercan Havalimanı ihalesini kazanan Taş Yapı, 300 milyon euro yatırım yapacak. Liman Güney Kıbrıs'a da hizmet verecek


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ercan Havalimanı'nın özelleştirme ihalesinde son imzayı attı. İhaleyi kazanan Taş Yapı, havalimanının 25 yıl işletmesini yapacak. KKTC'ye 4 yılda 116 milyonu euro ödeyecek olan şirket 300 milyon euroluk da yatırım yapacak. Yeni terminal binası Güney Kıbrıs'a yakın bir noktada inşa edilecek. Yeni havalimanının ilerleyen yıllarda Güney Kıbrıs'a da hizmet vermesi bekleniyor. 


HEDEF 6 MİLYON YOLCU 


Havalimanında pist sayısı ikiye çıkacak. Şu anda 1.5 milyon olan yolcu kapasitesi de 4 yıl sonunda 6 milyona ulaşacak. Yeni havalimanının Güney Kıbrıs sınıra yakın yapılacağı bilgisini veren Taş Yapı Başkanı Emrullah Turanlı, "Mevcut olan pistin yanına 3 kilometrelik yeni bir pist daha yapılacak. Var olan pistte bu rakama çıkarılacak. Ayrıca 150 bin metrekarelik yeni terminal binasının yanında otopark olacak. Eski bina kargo terminali olarak hizmet verecek." 

2 BİN KİŞİYE İŞ 


Şu anda Ercan Havalimanı'nda 600 kişinin çalıştığını dile getiren Turanlı, yeni terminalde ise bu sayının 2 bine çıkacağını söyledi. Turanlı, Türkiye'deki havalimanı özelleştirmelerine de katılacaklarını söyledi. KKTC'nin işlettiği havalimanının uluslararası uçuşlara kapalı olması nedeniyle yılda ülkeye gelen yolcu sayısının 1.5 milyon olduğunu belirten Turanlı, yapılacak tanıtımlarla yolcu kapasitesini ilk etapta 6 milyona sonrasında ise 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Turanlı, KKTC'nin 50 yıldır baskı altında olduğunu ifade eden Turanlı, "Gelmek isteyenlere engel olunmasın, Avrupa'dan, Amerika'dan insan- lar direk uçuşlar yapabilmeli" dedi. 


KAPASİTE 7.5 KAT BÜYÜYECEK


Mega projenin imza töreninde konuşan KKTC Başbakanı İrsen Küçük de, Ercan Havalimanı'nın KKTC'de gerçekleştirilen en önemli özelleştirme projesi olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ise bu yıl 3 milyona ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Yeni projeyle 20 bin metrekare olan havalimanı 7.5 kat büyüyerek 152 bin metrekareye çıkacak" dedi. Saner, Havalimanı'nda pistlerin altına tünel yapılacağını ve Avrupa'da tünelle ulaşılan 4. tesis olacağını söyledi. 



ANTALYA'YA ALTERNATİF


Emrullah Turanlı, KKTC'nin yeni havalimanıyla Antalya'ya alternatif olacağını söyledi. Şu anda KKTC Havalimanı'na bir günde inen uçak sayısının 60 olduğunu belirterek, hedeflerinin bu sayıyı 180 çıkarmak olduğunu söyledi. Turanlı, " Havası daha iyi olan KKTC'nin Antalya'ya alternatif olabilmesi için 10 kat artış gerek" dedi. Türkiye'den su getirilmesi projesinin de önemli olduğunu belirten Turanlı "Proje sadece 500 bin kişi için değil gelen herkesin refahı için önemli" dedi.