DR. Küçük ve Denktaş'ın Anıt Kabirlerinde Tören

İlk tören saat 18.30’da Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Kabri’nde, ikinci tören ise saat 19.00’da Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Kabri’nde yer aldı.

Anıtlara çelenklerin sunulduğu törenlerde, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törenlerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmet Yılmaz ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Anıt Özel Defteri’ni imzaladı.   

Törenlere Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı ve CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, ana muhalefet DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti yetkilileri, üniversite, kurum kuruluş dernek temsilcileri katıldı.

DR. KÜÇÜK’ÜN ANIT KABRİ’NDEKİ TÖRENDE ÖZEL DEFTERE YAZILANLAR

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Kabri’ndeki törende anıt özel defterine şunları kaydetti:

 “Aziz Dr. Küçük,

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 41. Yılında yine huzurunuzdayız.

Kıbrıs Türk Halkı, en zor koşullarda yaptığınız özverili önderlik sayesinde varlığını koruyabilmiş ve birçok badirelerden geçip bugünlere ulaşmıştır.

41 yıl önce Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak amacıyla 15 Temmuz günü gerçekleştirilen darbe ve ardından yer alan 20 Temmuz Harekatı sonunda, Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu yeni bir yapılanmanın zemini oluşmuştur.

‘Enosis’ artık gerçekleşmesi mümkün olmayan bu hayal; iki toplumun eşitlik ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri federal bir çözüm ise olasılık halini almıştır.

Bunu gerçeğe dönüştürmek için çabalarımızı sürdürürken, zor koşullardaki önderliğiniz bizler için de rehber olacaktır.

Bir kez daha sizi saygı ile anıyorum.

Ruhunuz şad olsun”

YILMAZ

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz da şunları yazdı:

“Aziz Dr. Küçük,

Barış ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımlardan biri olan bu anlamlı günün 41. Yılında bir kez daha manevi huzurunuzdayız.

Kahraman Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin kendi topraklarında bağımsız bir şekilde yaşamak için verdiği varoluş mücadelesi asla unutulmayacaktır.

Kıbrıs Türk toplumunun lideri olarak bırakmış olduğunuz bu kutsal emanette Kıbrıs Türk’ü bugün, huzur ve güven içinde yaşamını sürdürmektedir ve sürdürmeye devam edecektir.

Bu vesile ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Kıbrıs Türk Halkı’nın haklı davasında her zaman yanında olmaya devam edeceğini bir kez daha yineliyor, aziz hatıranız önünde saygı ve şükranla eğiliyoruz.”

SAVAŞ

KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da şunları kaydetti:

“Aziz Lider Dr. Fazıl Küçük,

Kıbrıs Türk Halkı’nın var olma ve özgürlüğü yolunda tüm benliğinizi adayarak başlatmış olduğunuz büyük mücadelenin zafere ulaştırıldığı, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’nın 41’inci yıldönümünde huzurunuzdayız.

Emsalsiz önderliğinizle başlayan ve Kıbrıs Türk Halkı’nın onurlu ve şanlı mücadelesi sonucunda, Mehmetçik ve Mücahidin kanı ve canı pahasına vatanlaştırdığı bu topraklar üzerinde bugün başı dik, huzur ve güven içinde yaşamaktayız.

Türk Milleti, toplumumuzun bekası ve refahı için ömrünü adamış her liderini olduğu gibi sizi de asla unutmayacak, inanç timsali kişiliğinizi ve fikirlerinizi gelecek nesillere aktarmak üzere sonsuza dek kalbinde yaşatacaktır.

Varlığı ile her zaman iftihar ettiğimiz kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, bugün olduğu gibi gelecekte de tüm adada huzur ve güven ortamının teminatı olmaya devam edeceğini huzurlarınızda bir kez daha ifade ediyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

DENKTAŞ’IN ANIT KABRİ’NDEKİ TÖRENDE ÖZEL DEFTERE YAZILANLAR

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Kabri’ndeki törende anıt özel defterine şunları yazdı:

“Aziz Denktaş,

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 41. Yılında huzurundayız.

Kıbrıs Türk Halkı’nın bu topraklarda barış, özgürlük, eşitlik ve güvenlik içinde yaşaması en temel hakkıdır. Bu hakkımızı elimizden alarak Kıbrıs’ı bir Yunan adası haline dönüştürmek için girişilen 15 Temmuz darbesi, 20 Temmuz askeri harekatıyla durdurulabilmiştir.

O günden bu yana geçen 41 yılda her iki toplumun huzur içinde yaşayabilecekleri yeni bir yapının kurulmasının alt yapısı da oluşmuştur.

41 yıldır olmayanı gerçekleştirmek, iki kesimli iki toplumlu adil bir barışı sağlamak için yeni bir fırsat vardır. Bunu başarmak ve Kıbrıs Türk Halkı’nı uluslararası hukukun bir parçası yapmak, KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı olarak benim temel görevimdir.

Bu düşüncelerle bir kez daha sizi saygı ile anıyorum.

Ruhunuz şad olsun.”

YILMAZ

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz da şunları dile getirdi:

“Değerli Kurucu Cumhurbaşkanı, Aziz Denktaş,

Kıbrıs sevdalısı bir lider olarak bütün yaşamınızı Kıbrıs Türk Halkı’nın özgür bir biçimde, huzur ve güven ortamında yaşamasına adadınız.

Sizin bu uğurda gösterdiğiniz dirayetli çabaların sonunda Kıbrıs Türk toplumu bugün, kurmuş olduğunuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, kendi bayrağı altında geleceğe umutla bakarak yaşamaktadır.

Barış ve özgürlük yolunda atılan bu anlamlı günün 41. Yılı vesilesiyle, Kıbrıslı türk kardeşlerimizin haklı davasında, daima yanında olmaya devam edeceğimizi teyit ediyor, aziz hatıranız önünde saygı ve şükranla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun”

SAVAŞ

KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türkü’nün özgürlük mücadelesinin sembolü aziz lider, Kurucu Cumhurbaşkanım;

Kıbrıs Türk Halkı’nın onur ve özgürlük mücadelesinin temel ve asil ruhunu teşkil eden eşsiz önderliğinize duyulan derin saygı ve şükran duyguları ile manevi huzurunuzdayız.

Bugün de canı pahasına var ettiği vatanına yönelecek her tehdidi bertaraf etme kararlılığı ve gücüne sahip olan Kıbrıs Türkü; ömrünü Kıbrıs davasına adayan büyük bir devlet adamı, bütün Türk dünyasının gönlünde taht kurmuş büyük bir lider olarak tarihe mal olan örnek kişiliğinizi daima hatırlayacak ve asla unutturmayacaktır.

Varlığı ile her zaman iftihar ettiğiniz Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, bugün olduğu gibi gelecekte de tüm adada huzur ve güven ortamının teminatı olmaya devam edeceğini huzurlarınızda bir kez daha ifade ediyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz

Ruhunuz şad olsun”