“SU NADİR BULUNAN BİR NİMETTİ VE TARLALARINI SULAYABİLMEK İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMAK ZORUNDAYDILAR”

  Lefkoşa Kazası’na bağlı “Potamya” (Dereliköy) köyündeki bir Kıbrıs Türk evinin BM’nin UNDP-Act programı desteğiyle restore edilerek müze haline getirilmeye çalışıldığı bildirildi.

Kıbrıslı Türklerle, Rumların köydeki ortak yaşamlarını öne çıkarma hedefi güdülen projenin mimarı, aslında iki tarafı işbirliğine zorlayan şeyin su olduğunu açıkladı.

Politis; “Potamya’da Kıbrıslı Rumlarla Türklerin Ortak Yaşamı Müzesi... Birlikteliği İzlerken” başlığıyla yansıttığı haberinde projenin mimarı Sevina Floridu isimli Rum’un projeyle ilgili anlattıklarına yer verdi.

Gazeteye göre klasik Mesarya evi mimarisinde olan evin Kıbrıslı Türk sahibinin 1974’te KKTC’ye göçerek Güzelyurt’a yerleştiğini anlatan Floridu, adını belirtmediği Kıbrıslı Türk’ün, evinin müze yapılması projesini kabul ettiğini, projede Kıbrıslı Türklerle Rumların ortaklaşa çalıştıklarını söyledi ancak isim vermedi.

Hedeflerinin Dereliköy’de Kıbrıslı Türklerin ve Rumların ortak yaşamını yansıtan şeyleri sergilemek olduğunu söyleyen Floridu, projeleri kapsamında, tarlaların sulanmasında kullanılan bazı tünelleri de kurtarmakta olduklarını söyledi, şöyle devam etti:

“60’lara kadar yeraltında bulunan suyun kullanımının gizli bir tarihi var. Su nadir bulunan bir nimetti ve tarlalarını sulayabilmeleri için işbirliği yapmaları gerekiyordu. Birlikte yaşam aslında, sudan başlıyor. Köy geçmişini, eğitim yönünü ve su ilişkisiyle birleştirmek istiyoruz”

Gazete UNDP-Act’ın projeye finansman sağlamadığını sadece teknik konular ve bütçe konusunda danışmanlık yaptığını da haberine ekledi.