Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ateş, COVID-19’un KKTC Ekonomisi üzerinde ki etkilerini değerlendirdi.

Doç. Dr. Ateş Değerlendirmesinde, KKTC ekonomisinin ağırlıklı olarak turizm ve eğitim sektörüne bağlı olmasından dolayı Ülke ekonomisinin pandemiden önemli ölçüde olumsuz etkilendiğini belirtti. Özellikle seyahate getirilen kısıtlamalar ve karantina uygulamaları nedeniyle okulların uzaktan eğitime geçtiğini ifade eden Ateş, ayrıca Sterlin’in hızlı yükselmesinin de, pandemiyi belki de dünyada en iyi yöneten KKTC ekonomisini bile vurduğunu söyledi. Ateş, bu kapsamda turizmin hızla azaldığını, kur nedeniyle gayrimenkul ve menkul fiyatlarının yükseldiğini, toplam talebinde hızla azaldığını belirtti.

Doç. Dr. Ateş değerlendirmesinin devamında ise şunları söyedi;

Ateş: “KKTC pandemiyi en iyi yöneten ülkelerin başında gelmektedir”

“KKTC pandemiyi en iyi yöneten ülkelerin başında gelmektedir. Her ne kadar ekonominin büyük bölümünü oluşturan turizm olsa da, ülkeye giriş yasakları ve karantina uygulamalarını hızla hayata geçirmiş, bu şeklide salgının tüm ülkeye yayılmasını önleyebilmiştir. Bu sebeple ekonomisinde diğer ülkelere benzer olumsuzluklar meydana gelse bile, salgının tüm ülkeye yayılması ve kontrol altına alınamaması riskini bertaraf ederek gelecek yıllar için turizm açısından güvenilir ülke konumuna yükselmiştir. Bu nedenle 2020 yılı kaybedilse de 2021 yılı KKTC için oldukça umut verici bir yıl olacaktır.”