BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Rum tarafında yapılacak başkanlık seçimlerinin ardından Mart ayında sunması beklenen İyi Niyet Raporu’nda, müzakere sürecinde varılan görüş birliklerini “kilitlemeyi” amaçladığı ifade edildi.

BM’nin, varılan görüş birliklerini Güvenlik Konseyi’nden geçirip, sürecin bir kazanımı olarak kabul edilmelerini sağlamak ve 2008’den bu yana “üretilen malzemeyi” sürecin kazanımı haline getirmeyi amaçladığı iddia ediliyor.

Fileleftheros, “Aleksander Downer’ın UNFICYP ile oyunları” başlıklı haberinde, Mart ayında sunulması beklenen İyi Niyet Raporu’nun arkasında, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in bulunduğunu ve bunun, henüz yayımlanmamış UNFICYP’in görev süresiyle ilgili raporla ayarlandığını yazdı.

Rum Yönetimi’nin yeni başkanının hareketlerini “önlemeye” çalışmakla suçlanan Downer’ın hedefinin, varılan görüş birliklerinin Güvenlik Konseyi’nden geçmesi ve sürecin bir kazanımı olarak kabul edilmeleri olduğunu kaydeden gazete, UNFICYP ile ilgili raporda doğal gaz konusuna ve yaşanan gerginliğe de atıfta bulunulduğunu belirtti.

Aleksander Downer’in, Rum tarafında yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra “yeni bir sahne kurmaya” çalıştığını yineleyen gazete, Downer’in varılan görüş birliklerini “kilitlemeye” ve “üretilen malzemeyi”, sürecin kazanımı haline getirmeye çalıştığını belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu ile ilgili İyi Niyet Misyonu Raporu’nun, Rum Yönetimi’nin yeni başkanının görevini tam anlamıyla devralması öncesinde, mart ayında Güvenlik Konseyi’ne sunulacağını ifade eden gazete, Downer’in bu raporda, 2008 yılından bu yana varılan görüş birliklerinin yer almasını ayarlamakta olduğunu yineledi.

Downer’in, kendi grubu tarafından hazırlanan belgede yer alan şeyleri “kilitlemeye” çalışacağı yorumunu yapan gazete, Downer’in bu şekilde, başkanlık seçimlerinden sonra Rum kesiminin herhangi bir şekilde farklılık göstermesini ve yön değiştirmesini önlemek istediğini kaydetti.

Gazete, Mart ayında Güvenlik Konseyi’ne BM’nin iyi niyet misyonuyla ilgili farklı ve ayrı bir rapor sunulacağının, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un önümüzdeki 24 saat içerisinde Güvenlik Konseyi’ne sunulması beklenen UNFICYP ile ilgili rapor taslağında da yer aldığını yazdı.

Ban’ın UNFICYP raporunda, son altı ayda yaşanan olayların kayda geçirilmesinin haricinde, önemli başka bir unsur da bulunduğunu kaydeden gazete, bunun, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” tek yanlı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge’deki (MEB)” doğal gaz araştırmaları olduğunu kaydetti.

Raporda, bu konuya değinilen iki paragraf bulunduğunu ifade eden gazete, amacın, UNFICYP’in görev ve yetkileri içerisine girmeyen bir meselenin, aşağı yukarı iki toplumlu bir mesele olarak ortaya konup, kayda geçirilmesi olduğu belirtildi.

Gazete, raporda doğal gaz araştırmalarının başlamasıyla birlikte yaşanan gerginliğe de atıfta bulunulduğunu ve Genel Sekreterin, tarafları gerginliğe yol açacak hareketlerden kaçınmaya çağırdığını yazdı.

Raporda, gerginliği yaratan veya yaratmakta olan tarafla ilgili herhangi bir ifade bulunmadığını kaydeden gazete, doğal gaz konusunun çözüm için teşvik olarak addedildiğini ve isim verilmese de Türkiye kastedilerek, bunun, bölgedeki tüm ülkelere faydası olacağının ifade edildiğini belirtti.

Gazete, Avlona’da (Gayretköy) gerçekleştiği ileri sürülen Türk tahrikleri, Rum polislerin Türkler tarafından kaçırılması iddiaları ve bölgedeki üniversitenin çalışmaya başlamasından sonra Pile’nin kolluk kuvvetleriyle denetim altında tutulmasında yaşanan zorlukların da raporda yer aldığını yazdı.

Raporun sunulması ve Güvenlik Konseyi’nin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı tarafından bilgilendirilmesinin akabinde, UNFICYP’in görev süresinin 6 ay daha uzatılmasıyla ilgili kararının benimseneceğini kaydeden gazete, Downer’in temaslarda bulunmak üzere önümüzdeki hafta adaya geleceğini anımsattı.