Bu yıl Kurban Bayramı’nın 1. gününe denk gelen Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü çerçevesinde düzenlenecek tören ve etkinliklere, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet de katılıyor. 
Kutlamalar geçen yıldan bu yana, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid 19) salgını nedeniyle bazı önlemlerle yapılacak. 
Bakanlar Kurulu’nun “Tehlikeli Bulaşıcı Hastalık” olarak ilan ettiği koronavirüsle (COVİD-19) ilgili tedbirler çerçevesinde, tüm tören ve etkinliklerde sosyal mesafe ve maske takılması kurallarına uyulması zorunlu kılındı.


İLK TÖREN ATATÜRK ANITI ÖNÜNDE
20 Temmuz Salı günü Lefkoşa’daki ilk tören saat 08.30’da Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. 

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Başbakan Ersan Saner, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, üst düzey askeri erkan, bakanlar, konuk bakanlar, iki ülkeden siyasi parti başkanları, milletvekilleri, kurum, kuruluş ve dernek temsilcileri, vatandaşlar katıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tören alanına intikal etmesinin ardından, töreni izlemeye gelen halkla ve törende bulunan öğrencilerle bayramlaştı.
Çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile devam etti.
Tören Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anıt özel defterini imzalamasıyla sona erdi.


“DEVLETİMİZDEN, BAĞIMSIZLIĞIMIZDAN VE EGEMENLİĞİMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar anıt özel defterine şunları kaydetti:
“Yüce Atatürk,
İlke, düşünce ve mücadelenizden güç ve ilham alan Kıbrıs Türk halkı, Anavatan Türkiye'nin sarsılmaz desteğiyle yürüttüğü direnişini zaferle sonuçlandırmış, bu direnişi 20 Temmuz Barış Harekatı ile taçlandırmıştır. Huzurunda bir kez daha söz veriyoruz; devletimizden, bağımsızlığımızdan ve egemenliğimizden asla vazgeçmeyeceğiz. 
Kıbrıs Türk halkının yeniden doğuşu olan 20 Temmuz Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümünde sizden güç olarak mücadelemize devam ederken, ilkelerinizden ve gösterdiğiniz aydınlık yoldan ayrılmayacağız. Sizi rahmet, saygı ve özlemle anıyoruz”


“KIBRIS TÜRKÜ'NÜN HAK, ADALET VE ÖZGÜRLÜK DAVASINI ULUSLARARASI PLANDA DA ZAFERE TAŞIYANA KADAR MÜCADELEMİZE KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ”
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise deftere şunları yazdı:
“Aziz Atatürk,
Bugün hem Kıbrıs Türk halkıyla güç ve gönül birliği içinde gerçekleştirdiğimiz Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümünü kutlamak hem de mübarek Kurban Bayramımızı idrak etmek üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeyiz.
Ada'yla ilgili kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşen bu ziyaret Anavatan Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin huzuruna, refahına ve istikbaline verdiğimiz önemin bir nişanesidir.
Türk milleti nasıl 47 sene önce katliam tehdidiyle karşı karşıya bırakılan Kıbrıs Türk halkının imdadına koşmuşsa bugün de yarın da elindeki tüm imkanlarla Kıbrıslı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir.
Kıbrıs Türkü'nün hak, adalet ve özgürlük davasını uluslararası planda da zafere taşıyana kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.
Ruhun şad olsun”

LEFKOŞA ŞEHİTLER ANITI
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Lefkoşa Şehitler Anıtı önünde de tören yapıldı. 

Askeri ve sivil erkan, dernek, kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı törende, Lefkoşa Kaymakamı Bora Akkuş, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Piyade Albay Hüseyin Yılmaz, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Albay Mustafa Can anıt özel defterini imzaladı.
Çelenklerin Şehitler Anıtı’na konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.
Tören, anıt özel defterinin imzalanmasıyla sona erdi.


AKKUŞ
Lefkoşa Kaymakamı Bora Akkuş Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti: 
“Aziz Şehitlerimiz, 
Kırk yedi yıl önce bugün, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve istikbali uğruna gözünü dahi kırpmadan canlarını seve seve feda ederek en yüce mertebeye erişen siz şehitlerimizin huzurunda bulunmaktayız.
Bu topraklar üzerinde istikbale güvenle bakabiliyorsak bu sizlerin kahramanca olan mücadelelerinizin sonucudur ve aziz hatıralarınızı canlı tutmakta bizlerin asli, kutsal görevi olmaya her daim devam edecektir.
Bizlere emanet ettiğiniz bu vatanı, Kıbrıs Türkü’nün refahı ve egemenliği doğrultusunda anayasa ve kanunlar çerçevesinde korumaya ve sürdürmeye devam edeceğiz.
Ruhlarınız şad olsun”.


YILMAZ
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Piyade Albay Hüseyin Yılmaz özel deftere;
Vatan, vazife bayrak ve bağımsızlık uğruna en değerli varlığınız olan canlarınızı, gözünüzü kırpmadan severek şahadet mertebesine ulaştınız.
Feda ettiğiniz kanın her damlası, özgürlük inancının köklerine güç vermiştir ve gelecekte de vermeye devam edecektir. Varoluş mücadelesinde, her türlü tehlikeyi göze alarak, bu topraklar uğruna şehit olan siz kahraman aziz şehitlerimizin bıraktığı anılar, bizler için her zaman övünç ve güç kaynağı olacaktır.
Yüce Türk Milleti ve Türk Ordusunun mensubu olarak bizler, haklı ve onurlu mücadeleleriniz sonucu kurulan KKTC’nin sonsuza dek korumak ve yaşatmak azim ve kararlılığı ile gerektiğinde canlarımızı seve seve feda etmeye hazırız.
Sizleri minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.
Ruhunuz Şad olsun”


CAN
GKK Temsilcisi Albay Mustafa Can ise özel deftere şunları yazdı;
“Vatan, bayrak ve bağımsızlık uğruna canlarını feda ederek şehadet mertebesine ulaşan Kıbrıs Türkü’nün kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz. Bu toprakları sizlerden torunlarımıza teslim etmek üzere olan bizler bugün de, yarın da çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Vermiş olduğunuz haklı ve onurlu mücadele sonucunda kurulan KKTC’yi egemen ve eşit devlet olarak yaşatmak azmi ve kararlılığıyla mücadelemize, ölürsek şehit, kalırsak gazi düsturuyla devam edeceğiz.
Vatan ve bağımsızlık sözkonusu olduğunda, canı dahil bütün varlığını ortaya koyarak, yediden yetmişe birlik ve beraberlik duygusu içinde kenetlenip, tek yürek halinde mücadele eden başta ebedi baş komutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Aziz Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş olmak üzere mücahit, mücahide ve vatan toprakları için hayatlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun” 

DR. FAZIL KÜÇÜK BULVARI’NDAKİ GEÇİT TÖRENİ

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda tören düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Başbakan Ersan Saner, bakanlar, konuk bakanlarla milletvekilleri, askeri erkan, protokol ve diğer yetkililer katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle başlayan tören, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören birliklerini denetleyip, halkın bayramını kutladı. Tören, Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirilen bayrakların Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teslim edilmesiyle devam etti. Tören Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konuşmalarıyla sürdü.

 Cumhurbaşkanları, tören alanına gelişte araçlarına atılan karanfiller ve araçlardan inerken alışlarla karşılandı.

KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti bayrakları ile donatılan tören alanında, geniş güvenlik önlemleri alındı, Covid-19 önlemlerine uyulmasına büyük önem gösterildi.


GAZİMAĞUSA
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Gazimağusa’da da törenlerle kutlanacak.
Gazimağusa’da iki ayrı tören düzenleniyor. İlk tören Zafer Anıtı önünde saat 09.00’da yapılacak. Anıta çelenkler sunulacak, saygı duruşu yapılacak ve İstiklal Marşı’nın ardından tören tamamlanacak.
İkinci tören İsmet İnönü Bulvarı’nda saat 0930’da askeri birlikler ve halkın bayramının kutlamasıyla başlayacak. Tören, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalarla devam edece ve tören geçişiyle sona erecek.


GİRNE… ÇIKARMA PLAJI’NDA DENİZE ÇELENKLER BIRAKILDI
20 Temmuz için Girne’de de iki ayrı tören düzenleniyor. İlk tören saat 08.00’da Yavuz Çıkarma Plajı’nda yer aldı.

Törende, denize çelenkler bırakıldı. Adaya bayrakların çıkarılması ardından meşaleler yakıldı ve 21 pare top atışı yapıldı. Girne Atatürk Anıtı önündeki tören ise 10.30’da başlayacak. Törende, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra askeri birlikler, öğrenciler ve halkın bayramı kutlanacak. Tören, konuşmalar, şiirler ve resmigeçit ile son bulacak.


İSKELE
İskele’deki tören Ecevit Meydanı’nda saat 10.00’da başlayacak. Törende, anıta çelenklerin sunulması ve saygı duruşunu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören birlikleri ile halkın bayramı kutlanacak. Tören, konuşmalar, şiirler, halk dansları gösterisi, tören geçişi ile tamamlanacak.


LEFKE
20 Temmuz'da Lefke'de iki tören yapılacak. İlk tören 08.30'da Lefke Şehitliği'nde; ikinci tören 09.00'da Atatürk Anıtı önünde yer alıyor. Her iki törende de çelenkler sunulacak saygı duruşunda bulunulacak, İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek.
Şehitlikteki törende özel defter imzalanacak ve din görevlisi şehitler için dua okuyacak.
Atatürk Anıtı önündeki törende ise tören birlikleri denetlenecek, konuşmalar yapılacak, şiir okunacak. Buradaki tören, geçit töreni ile tamamlanacak. 


MEHMETÇİK 
Mehmetçik Belediye Parkı’ndaki tören ise saat 09.00’da başlayacak. 
Protokol sırasına göre çelenklerin anıta konmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam edecek ve günün anlam ve önemini belirten konuşma ardından şiir okunmasıyla tamamlanacak. 


ŞEHİTLER DE ANILACAK…ALAMİNYO ŞEHİTLERİ ANILACAK
Alaminyo Şehitleri 21 Temmuz Çarşamba günü Değirmenlik’teki Alaminyo Şehitler Anıtı önünde saat 19.30’da düzenlenecek törenle anılacak. 
Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulması, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrakların göndere çekilmesiyle başlayacak. 
Tören, Değirmenlik Lisesi öğrencilerinden günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması ve Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler’in konuşmasıyla tamamlanacak.


TOPÇUKÖY ŞEHİTLERİ İÇİN ANMA TÖRENİ 22 TEMMUZ’DA 
Mutlu Barış Harekatı’nın 47. Yıldönümü çerçevesinde şehitler de anılacak. 
Topçuköy Şehitleri 22 Temmuz Perşembe günü Topçuköy Şehitliği’nde saat 18.30’da düzenlenecek törenle anılacak. 
Tören, çelenklerin konulmasıyla başlayacak; saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasıyla devam edecek. Dua okunmasının ardından şehitlik ziyaretiyle tören sona erecek.


TAŞPINAR ŞEHİTLERİ 25 TEMMUZ’DA ANILACAK
Taşpınar Şehitleri ise 25 Temmuz Pazar günü saat 09.00’da Taşpınar Şehitliği’nde düzenlenecek törenle anılacak. 
Tören, çelenklerin konulmasıyla başlayacak; saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından şehitlik özel defterinin imzalanmasıyla devam edecek. Şiirlerin okunması ve günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılması ardından, şehitler için dua okunmasının ardından tören sona erecek.